Читај ми!

...ИЗ ЧАСА У ЧАС...

Скуп "Србија наде" одржан испред Скупштине; Вучић: Позивам на дијалог и разговор, али прелазних влада неће бити

Скуп "Србија наде" одржан је на платоу испред Народне скупштине. Председник Александар Вучић истакао је да су нам јединство, заједништво и уједињеност потребнији него икада. Нагласио је да је ово последње вече да се обраћа као председник Српске напредне странке и поручио да је за дијалог и разговор, али да прелазних влада неће бити.

Извештај Милице Пујкиловић и Николине Ракић

Завршен скуп "Србија наде"

Скуп "Србија наде" завршен је испред Скупштине Србије песмом "Ово је Србија".

Вучић је навео да је 11 година на челу Српске напредне странке.

"Побеђивали смо на свим изборима, побеђивали смо их и зато што никада нису имали политику, зато што су увек само размишљали како на силу и уз помоћ неког другог са стране да се дочепају власти. Ово је последње вече које вам се обраћам као председник СНС-а, сутра ће неко други преузети моју, вашу, нашу Српску напредну странку, чији ћу члан постати, чији ћу верни и одани члан бити", нагласио је Вучић.

Рекао је да ће сутра бити председник свих грађана Србије, а не председник политичке партије.

"Дивни људи од сутра ће преузети руковођење нашом партијом, то је једна од ствари. Али већ за Видовдан, управо због кризе у којој се налазимо, а замолићу СНС да буде стожер свега тога, крећемо у формирање Покрета за народ и државу да бисмо имали базу, ослонац и основу да сачувамо нашу земљу у наредне две, три кризне године које су одлучујуће за будућност Србије. Ја знам да то без СНС-а не може", поручио је Вучић.

Опширније Краће

"Прелазних влада неће бити"

Говорећи о захтевима изнесеним на протестима у Србији, Вучић је позвао на дијалог и разговор, али поручио да прелазних влада неће бити.

"Док сам жив то вам нећу потписати. Власт ће се бирати на изборима и народном вољом", нагласио је Вучић.

Foto: AP/Darko Vojinovic

Вучић: Прикупили смо више од 50.000 цеви и минско-експлозивних средстава

Прикупили смо више од 50.000 цеви и минско-експлозивних средстава, навео је председник Вучић.

"Размислите колико смо живота тиме спасили и то је важно да држава предузима мере", поручио је Вучић.

Вучићев говор почео минутом ћутања за страдале у два масакра

Председник Вучић на почетку обраћања замолио је све окупљене да спусте транспаренте и заставе.

"Пре било какве речи, а спремао сам се за данас, данас као и свих претходних дана мора да буде ћутање за сву нашу децу страдалу у школи "Владислав Рибникар", за њиховог чувара Драгана, за сву нашу децу из Дубоне и Орашја, за сваки живот који је силом одузет и зато вас све молим да погнемо главе и минутом ћутања одамо пошту свим страдалима у ова два маскара", поручио је Вучић.

Типсаревић: Идемо напред и постајемо бољи сви заједно

Прослављени српски тенисер Јанко Типсаревић је рекао да је имао привилегију да пропутује цео свет, и да му је спорт пружио много, али и одузео доста.

"Не мислим на сате тренирања, већ на време ван куће и домовине. Могли смо да бирамо, али смо изабрали Србију, земљу где ћемо подизати нашу децу", казао је Типсаревић.

Како каже није осећао носталгију, а себе не сматра већим Србином од било кога присутног.

"Рационални разлози су пресудили. Видели смо како се Србија мења и напредује. То није случајно. Спорт је и даље важан део мог живота, и остао сам и даље у тенису. Свакодневно се чујем са великим бројем људи из Србије и иностранства. Видим да се њихова перцепција мења из године у годину, јер идемо напред и постајемо бољи сви заједно", истакао је Типсаревић.

Опширније Краће

Сабина Шебо Јуковић: Србија успеха је нешто чему треба да тежимо

Сабина Шебо Јуковић, која се вратила у Србију из Холандијe, каже да раније није видела никакву перспективу у нашој земљи.

"Провели смо 17 година у Холандији, у којој смо живот изградили и били самостални у нашим пословима. Доласком на одмор дали смо деци шансу да виде да се у земљи нешто мења и да напредује. И онда смо размишљали о будућности, ми смо видели у овој земљи трачак светлости, која нам је дала наду да можемо овде нормално живети", навела је Сабина Шебо Јуковић.

Истакла је да није савршено, али да ће тако бити ако се сви потрудимо.

"Србија успеха је нешто чему треба да тежимо и око чега треба да се окупљамо", поручила је она.

Опширније Краће

Сијарто: Два народа постала су братска, нападају нас зато што се залажемо за своје националне интересе

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто рекао је у обраћању да представља народ који Србе сматра братским, али да није увек било тако.

“Наша заједничка историја нас је ставила пред много искушења. Често смо једни друге доживљавали као непријатеље. Међутим, данас се све то променило и два народа су постала братска. Чему можемо да захвалимо за то, тачније коме? Вашем председнику Александру Вучићу.
Ваш председник је постигао да уместо историјског непријатељства, имамо историјско пријатељство међу нама“, истакао је Сијарто.

Србија се, оцењује, према мађарској заједници у Војводини односи на начин који може да послужи као пример за цео свет.

И Мађарска се, каже, суочава са сличним изазовима као Србија. “И ви и ми смо изложени беспоштедним нападима међународног либералног мејнстрима, али зашто нас нападају – зато што се Мађари и Срби залажу за себе и своје националне интересе, а способни смо за то јер имамо јаке лидере“, истакао је Сијарто.

“Нападају нас јер желимо мир у Украјини и не доприносимо повећању ризика од ескалације рата. Нападају нас, јер смо привржени породичним вредностима и нападају нас зато што одбијамо да нам споља диктирају“, рекао је мађарски шеф дипломатије.

Опширније Краће

Додик: Република Српска загледана у снажну, јаку и стабилну Србију

Председник Републике Српке Милорад Додик рекао је да Србија и Срби данас тугују због страдања деце.

"Неки су помислили да је Србија слаба. Али Србија није слаба, и вечерашње окупљање говори да нисмо слаби. Наша туга је начин да будемо још јачи. И они који су окупили булументу која је усмерена против државе неће проћи. Дошао сам овде да у име РС подржим снажну, јаку и стабилну Србију. Србију коју води Александар Вучић", казао је Додик.

Додик је рекао да Србија треба и мора да буде поштована, и да је Република Српска загледана у Србију.

"Ми смо један народ, Срби, и да покажемо свима да нема Босанаца и Србијанаца, већ само Срба. Ми желимо да живимо у миру, али нећемо дозволити да нас поново увуку у сукобе. Данас смо више него икада са браћом и сестрама на Косову и Метохији. Давно смо научили да слободе нема без државе, и тамо где Срби немају државу, немају ни слободу", рекао је председник Републике Српске.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић
Опширније Краће

Кнежевић: Све што боли Београд, боли и нас

Милан Кнежевић, један од лидера коалиције "За будућност Црне Горе", поручио је да жели да пренесе свима поздраве из братске Црне Горе.

"Мада више нисам сигуран да се она тако зове, већ да су јој дали име Амбасадористан. Нажалост, јуначком Црном Гором, сада управљају амбасадори и амбасадорке, јер смо им припали у део када је прочитан тестамент покојног Пантелије Топаловића. И као у сваком Амбасадористану су нам поручили амбасадори да нема потребе да носимо своје главе и да мислимо њима, јер ће они то чинити уместо нас. И довољно је када они оду на спавање, да сви угасимо светла, а када устану да приставимо џезву", рекао је Кнежевић.

Истакао је да управо у Црној Гори постоје "часни Срби и Црногорци који никада неће признати лажну државу Косово".

"И да знате, ако да Бог да формирамо владу као наша коалиција и постанем премијер, прва одлука је повлачење срамног признања тзв. државе Косово. Зато, браћо Срби и сестре Српкиње, ја волим ову непокорну Србију на киши, на сунцу, на ветру, зато што је своја и самостална и бори се за свој народ на КиМ који посебно поздрављам вечерас", истакао је Кнежевић.

"Волим Србију на челу са Александром Вучићем, који је највише помогао српском народу у Црној Гори. Обнављао институције, помагао СПЦ, помагао богословију на Цетињу. Сада када је био у Црној Гори обећао је да ћемо заједно отворити две фабрике на северу Црне Горе. И када ме питају шта ми је ближе – Брисел или Београд, ја их питам јесте ли нормални? Нама ништа није ближе од Београда, Новог Сада, царског Призрена и Косовске Митровице. Заједно смо почели ово историјско путовање и све што боли Београд, боли и нас", навео је Кнежевић.

Указао је да зна шта значи независност и територијални интегритет и позвао и оне који су против скупа, рекавши да су и они његова браћа.

"Немојте да се делите, јер је интерес српског народа нешто најважније. Политике су пролазне, али ако се занесемо у тим тучама, остаћемо без државе и независности и направиће се још један Амбасадористан. Још једном поручујем – живела Србија, Живела Република Српска, нек је вечна Црна Гора", закључио је Кнежевић.

Опширније Краће

Дачић: Не дамо Косово и Метохију, не дамо Србију

Председник СПС-а и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да пре 30 година није могао да претпостави да ће говорити на скупу посвећеном борби против насиља.

"Нема тог човека ког није погодила трагедија. Убиство деце у школи, у Младеновцу, насиље над женама. Није прошло ни 40 дана, минут ћутања је мало да трагедија стане. Зато је веома важно да покажемо саосећање према жртвама, и да саучествујемо у болу. И да подржимо оно што је Вучић рекао да се више никада не понови насиље у Србији", рекао је Дачић.

Председник СПС-а каже да Срби као народ увек покажу најбоље особине када је тешко.

"Били смо 500 година под Турцима. Страшно смо страдали у Првом и Другом светском рату. Деведесетих смо имали грађански рат, отимање Косова и Метохије, бомбардовање", додаје председник СПС-а.

Дачић истиче да смо најбољи народ када је тешко, и колико год да нам је тешко, и колико год да нас буду рушили, сви су на нама ломили зубе.

"Немамо намеру да нестанемо, него да опстанемо. И да останемо под једном шљивом, и тај један Србин ће се борити са непријатељима. Данас сте чули да Курти силом хоће да заузме српске општине", рекао је Дачић.

Председник СПС-а рекао је да је Косово и Метохија наша земља чија је свака стопа заливена крвљу.

"Српском тугом опевана, сваки метар има свог јунака под земљом, коме се више на гроб не сме доћи. Али треба да знају, да су проклети сви они, који своју кућу граде на туђим гробовима. Желим свима да кажем са овог скупа, непријатељима и преко и у земљи: не дамо Косово и Метохију, не дамо Србију. Не дамо нашу децу, не дамо нашу омладину. Не дамо да је трују, да нам народ убијају. Нећемо дати Србију ни Србе", истакао је Дачић.

Председник СПС-а је зато окупљене замолио да се ујединимо.

"Погледајте лепу тробојку и грб. Само слога Србина спасава, само мир може да донесе просперитет", казао је Дачић.

Фото. Танјуг/Милош Миливојевић
Опширније Краће

Ристовски: Није само Београд Србија

Грађанима се обратио и глумац Лазар Ристовски, који је рекао да није само Београд Србија.

Указао је на то да другачије мишљење не значи сукоб него дијалог.

"Зато сада, када смо јачи, први пружимо руку помирења. Чујем да се сутра неће блокирати Газела. Зар то није добра вест? Ето, рука помирења са друге стране је пружена. Укидају се ријалитији. И то је помак, то су добри весници за Србију. Будимо паметни, немојте да проливамо братску крв, довољно смо крварили", рекао је Ристовски.

Навео је да је обишао цео свет са својим филмовима, али да никада није био ничији осим – ваш.

"Ваш који сте данас овде и који ћете сутра бити ту. Ја сам народни глумац. Увек сам говорио оно што мислим и тако говорим и данас. Ја сам градитељ, а не рушитељ. Ја сам уз помоћ државе направио Дом културе у мом Равном Селу. Место где ће млади учити љубав и толеранцију. То би могла бити велика акција државе. Да врати у функцију домове културе", додао је Ристовски.

Подржао је председника да створи бољу Србију.

"Он то ради из дана у дан, па и пруженом руком пријатељства. Нека живи дух толеранције у Србији. Живела таква Србија", истакао је глумац.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић
Опширније Краће

Мина Мијаиловић: Наша деца су мотив да победимо сваки животни изазов

Прва се окупљенима на скупу "Србија наде" обратила Мина Мијаиловић, мајка детета које се бори са ретком болешћу.

Навела је да су институције помогле да оствари права за своје дете.

"Сваки наш уложени труд, првенствено нас као родитеља, води нас ка успеху. Ако желимо да идемо напред, морамо да верујемо у себе, нашу децу и нашу Србију. Да будемо уједињени за њихову будућност. Поносна сам што данас шаљемо слику заједништва, слоге и подршке. Наша деца су наш мотив да порушимо све статитстике и победимо сваки животни изазов. Нисмо сами, Србија је уз нас", поручила је Мијаиловићева.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић
Опширније Краће

Интонирањем химне почео скуп

Интонирањем химне "Боже правде" почео је скуп "Србија наде" испред Скупштине Србије.

Фото: РТС

Аутобуси из свих крајева Србије од јутрос стижу у Београд.

Улице око Скупштине Србије затворене су за саобраћај, а измењене су многе линије градског превоза.

Председник Александар Вучић рекао је да ће на скупу "Србија наде" понудити нова решења и дијалог са онима који мисле другачије.

четвртак, 08. јун 2023.
17° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено