Читај ми!

Посланици завршили начелну расправу о сету правосудних закона, наставак седнице у уторак

Посланици Скупштине Србије завршили су начелну расправу о 32 тачке дневног реда, међу којима је сет правосудних закона. Наставак седнице у уторак, 7. фебруара.

Скупштина завршила рад, наставак у уторак

Посланици Скупштине Србије завршили су начелну расправу о 32 тачке дневног реда, међу којима је сет правосудних закона.

Скупштина претресом амандмана наставља рад у уторак, 7. фебруара, у 10 часова.

На дневном реду седнице су, између осталог, предлози закона о судијама и јавном тужилаштву, о уређењу судова, о Високом савету судства и Високом савету тужилаштва.

Опозиција критиковала законе и правосуђе у Србији

Део опозиционих посланика критиковао је сет правосудних закона о којима се данас расправља, оцењујући да ће се задржати политичка контрола над избором судија и тужилаца.

Пред посланицима су предлози закона о судијама, јавном тужилаштву, Високом савету судства, Високом савету тужилаца и о уређењу судова.

Посланик Странке слободе и правде Борко Стефановић рекао је да се та странка залаже за пуну независност правосуђа.

"Оно што сте предложили сада у форми закона јесте задржавање политичке контроле над избором судија након нелегалног референдума. Променили сте форму, а кочнице задржали", оценио је Стефановић.

Он је рекао да нема специјалног тужилаштва за корупцију државних функционера са тужилачком полицијом, нема обавезности реаговања тужилаштва за одређена кривична дела и обавезност дневног обавештавања јавности од стране тужиоца.

"Нема обавезности суђења дан за дан у кривичним предметима, нема одузимања права људима блиским власти да на основу лекарског уверења избегавају затвор", рекао је он и додао да су закони само други начин контроле правосуђа и "угрожавање огромне већине поштених и савесних судија и тужилаца".

"Ако наш народ након ових закона тражи насушну правду, мораће да чека дуго и мораће да буде искључиво у шињелу страха и подобности ако мисли да реши било који проблем. Та заробљеност државе неће нестати док Србија заиста не добије слободу и правду", рекао је Стефановић.

Посланик Покрета слободних грађана Натан Албахари сматра да владајућа већина неће никада предложити чланове Високог савета судства који ће добити подршку две трећине парламента, јер, како је оценио, никада неће ни покушати да разговара са опозицијом како би заједно дошли до најбољих решења.

"Него ћете увек ићи на такозвани 'antideadlock' механизам где ће председник Народне скупштине, председник Уставног суда, председник Врховног суда, врховни Јавни тужилац и заштитник грађана одлучити ко су најподобнији кандидати за Високи савет судства, а све ове функције ви контролишете," рекао је Албахари.

Посланица Народне странке Ивана Парлић изјавила је данас да министарка правде Маја Поповић, као и многе судије и тужиоци, не примећује да републичка јавна тужитељка Загорка Доловац игра огромну улогу у "процвату организованог криминала у Србији".

Парлићева је током расправе тврдила да политичари и тужиоцу штите мафијашке групе, те да грађани то виде.

"У Србији се закони доносе у интересу криминалаца и тако се земља уништава", рекла је Парлићева и додала да је пре 14 месеци заједно са 1.000 грађана поднела кривичну пријаву против тадашње председнице Владе Ане Брнабић и министарки Зоране Михајловић и Ирене Вујовић.

Опширније Краће

Полемика Новаковића и посланика СНС-a, укључила се и министарка Поповић

Посланик опозиционе Народне странке Борислав Новаковић тврдио је у парламенту да постоји веза између врха власти у Новом Саду и криминала, a посланици владајућег СНС-а су му одговорили да је управо он хапшен јер је оштетио Град Нови Сад. У полемику се укључила и министарка правде Маја Поповић.

Новаковић је позвао министарку да реагује поводом непоступања по кривичној пријави која је у Новом Саду поднета против Слободана Милића Боцаре.

"То је човек који чини везу између локалне власти СНС-а, пре свега Милоша Вучевића, и урбанистичке мафије. Милић је тај који мења регулационе планове", тврдио је Новаковић и током расправе доводио у везу чланове породице председника Србије са Звонком Веселиновићем.

Посланица СНС-а Биљана Пантић Пиља, рекламирајући повреду Пословника, обратила се председнику Скупштине Владимиру Орлићу коме је рекла да је у реду што на либералан начин дозвољава да се води расправа, али је и навела да посланик може да говори само о тачки дневног реда.

"Ја разумем да претходни говорник не може да води расправу о тачкама дневног реда јер да има образа, он не би ни седео у Скупштини. Навео је да постоји проблем институција. Ја бих се ту сложила с њим, јер да институције раде свој посао, претходни говорник не би седео у Скупштини него у затвору, где му је место, али уместо њега у затвору су двоје невиних људи", рекла је Пантић Пиља.

Успео је, наставила је Пиља, да му застари поступак и за то су одговорне институције, "а то што он гаји патолошку љубав према Милошу Вучевићу и Андреју Вучићу није за Скупштину него за неке друге институције".

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов рекао је да ово што су посланици имали прилику да чују од Новаковића представља директан утицај на правосуђе.

"Тако то изгледа. Поднесу кривичне пријаве са лажним подацима, а онда преко Скупштине врше притисак на органе да они морају да процесуирају то што су рекли. Ја сам очекивао од примера који је залутао овде, јер му је место иза решетака, да прича о томе каква је била храна у затвору у којем је лежао", рекао је Јованов.

Одговарајући на тврдње да постоји веза између криминала и врха власти у Новом Саду, Јованов је казао да је претходни говорник био хапшен као директор Завода за изградњу града, јер је мењао урбанистички план за хотел и оштетио град за милион и по евра.

Министарка правде Маја Поповић казала је да, кад се поднесе пријава за било шта, морају да постоје докази.

"Ако тужилаштво одбаци пријаву, значи да доказа нема у списима. Имајући у виду да ви правите политички перформанс и машете одређеним сликама, оне не доказују кривично дело", поручила је Поповићева.

Она је у полемици са Новаковићем поновила да он почне да се бави прикупљањем доказа пре него што поднесе пријаву.

"Једина ваша жеља је да криминализујете породицу председника Србије, као и министре, имате патологију према министру Вучевићу", рекла је Поповићева.

Посланик Покрета социјалиста Ђорђе Комленски поручио је председнику Скупштине Србије Владимиру Орлићу да треба да искључује микрофон када се вређа достојанство парламента.

Орлић је одговорио да је његов начин вођења седница показатељ тешке диктатуре.

"Шта да вам кажем? Ми ово слушамо сваки пут шта год да је тема, увек је исти говор и све ово знате напамет. И да осуђени криминалци говоре на те теме, све сте у праву. Што се тиче искључивања микрофона, то вам је показатељ те тешке наводне диктатуре или тираније", рекао је Орлић.

Каже да је посланицима који критикују власт тешко да чују одговор, али и оценио да је у томе разлика у нивоу демократије између некадашње и садашње власти.

(Танјуг)

Опширније Краће

Настављена седница Скупштине

Посланици Скупштине Србије наставили су расправу о сету правосудних закона, међу којима су предлози закона о судијама и јавном тужилаштву.

Министарка правде Маја Поповић јуче је, говорећи о сету првосудних закона, навела да су измене које је предложила Влада у складу са референдумом о промени Устава у области правосуђа, и услов су за даљу реформу правосудног система и унапређење владавине права.

Министарство је одмах после проглашења акта за промену Устава започело процес потребним изменама, јер оне треба да буду усвојене у року од годину дана, нагласила је Поповићева и подсетила да је о предложеним изменама прибављено је и позитивно мишљење Венецијанске комисије, као најмеродавнијег тела у тој области.

На дневном реду су 32 тачке дневног реда, а поред пет правосудних закона, ту су и измене Закона о организацији и надлежности државних органа за борбу против високотехнолошког криминала, измене Закона о објављивању закона и других прописа и аката, измене Закона о организацији надлежности државних органа у поступку за ратне злочине.

Пред посланицима су и измене Закона о Уставном суду, измене Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне Србије, измене Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције.

Поред тога, посланици ће расправљати и о давању гаранције државе за кредите Јавног предузећа "Србијагас" и регулисању обавеза Србије према ММФ-у.

На дневном реду је и више међународних споразума, као и избор сталног састава Републичке изборне комисије.

недеља, 26. март 2023.
8° C

Коментари

Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
B1 i B6 za Regeneraciju Diskova
Дискус хернија, болест 21. века
ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века
Re: pretplata
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом