Читај ми!

Сет правосудних закона на дневном реду Скупштине, министарка одбацила критике опозиције

Посланици Скупштине Србије расправљају о сету правосудних закона, међу којима су предлози закона о судијама, о уређењу судова, Високом савету судства, Високом савету тужилаштва и о јавном тужилаштву. Министарка правде Маја Поповић поручила је да се српско правосуђе реформише због грађана Србије и одбацила критике опозиције да ће на избор судија и тужилаца утицати политика.

У Скупштини Србије почело је прво ванредно заседање. Пред посланицима од 32 тачке, 11 је из области правосуђа.

Министарка правде Маја Поповић рекла је, образлажући предлоге закона, да се они доносе ради усклађивања са актом о промени Устава који су грађани подржали на референдуму 16. јануара прошле године, а који је проглашен 9. фебруара.

Она је истакла да је то услов и за даљу реформу правосудног система, наводећи да представља најзначајнију реформу у владавини права која представља основну вредност демократског друштва.

Према њеним речима, прописано је да ће се закони ускладити са актом о промени Устава у року од годину дана од проглашења акта у Народној скупштини, што је 9. фебруар ове године, те додала да је одмах по проглашењу акта Министарство правде започело рад на изради закона.

Поповић је посебно нагласила да су о предлозима закона прибављена позитивна мишљења Венецијанске комисије која су се односила на процес израде закона који је оцењен као транспарентан. Истовремено је Венецијанска комисија оценила да су закони јасно написани.

Указала је да правосудни закони заједно са променама Устава имају потенцијал да донесу позитивне промене у правосуђу. Предлози закона ће грађанима омогућити да лакше и брже остваре своја права, судијама већу независност, а тужилаштву самосталност.

"Већа правна сигурност утиче на прилив инвестиција, а све то доводи до повећања стандарда грађана", истакла је Маја Поповић у Скупштини Србије.

Она је истакла да се законима забрањује непримерен утицај на судије у виду претњи, коришћења јавног положаја, а који може да утиче на ток даљег судског поступка.

"Предлог закона о судијама предвиђа сталност судијске функције. Судијска функција је стална и предвиђено је укидање пробног периода за судије од три године", рекла је Поповићева.

Како је додала, најважнија измена се односи на измештање избора судија из Народне скупштине, укључујући и оне који се први пут бирају на јавну функцију. Јавни конкурс ће, како је истакла, објављивати Високи савет судства.

Поповић је напоменила и да су одредбе о материјалном положају судија и јавних тужилаца остале непромењене, те додала да ће у наредном периоду држава учинити све да се пронађе начин како би плате судија и тужилаца била адекватне.

"Српско правосуђе реформише се због грађана Србије"

Министарка правде Маја Поповић поручила је да се српско правосуђе реформише због грађана Србије и одбацила критике опозиције да ће на избор судија и тужилаца утицати политика.

Посланица Зелено-левог клуба Јелена Јеринић истакла је у расправи, о сету правосудних закона у Скупштини Србије, да се њена примедба односи на "легализацију утицаја Српске напредне странке на правосуђе".

Јеренићева је оценила да се правосудним законима само врши "препакивање" садашњег система онако како одговара власти, што, према њеним речима, оставља простор за утицај владајуће већине на судије и тужиоце кроз позиције истакнутих правника. "Ово није суштинска реформа, њоме се не дира у организацију правосуђа, али да не буде да само критикујемо, похваљујемо укидање могућности за упућивање тужилаца из нижих у виша тужиластва јер се сада тај институт злоупотребљава", рекла је Јеринић.

Министарка правде одбацује утицај политике на избор судија и тужилаца.

"Што се тиче тога да импутирате у свом излагању да ће СНС бирати судије и тужиоце то апсолутно није тачно. Врло су лепо разрађени услови и начин избора и судија и тужиоца", рекла је Поповићева.

Она је поручила да нема више заустављања Србије у реформама у области владавине права.

Посланик Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор рекао је да је изузетно добро што се поштују рокови, прецизирајући да ће се закони усвојити годину дана од дана проглашења акта о промени Устава у Скупштини Србије до 9. фебруара.

"Добре стране закона су гарантовање независности судства, самосталности тужилаштва, укидање такозваног пробног мандата за судије, гарантовање сталности судијске функције. То су неке вредности универзалног карактера", рекао је Пастор.

Он је рекао и да није сигуран да је добро то што Народна скупштина у потпуности остаје без надлежности у материји избора носилаца правосудних функција.

"Пресуде се доносе у име народа, а истовремено се представници народа искључују из процедуре избора судија и тужилаца", рекао је Пастор.

Обрадовић: Србија "присиљена" на уставне реформе из ЕУ

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић рекао је да "сви знају да није нешто у реду са уставним променама", додајући да је Србија "присиљена" на уставне реформе из Европске уније.

"Суштински ћемо тек видети ко ће бирати судије и тужиоце и да ли ће то бити судијски и тужилачки кланови и династије без контроле народа или извесне партијске комисије", рекао је Обрадовић.

Сматра да су добре оцене из Европске комисије поводом сета правосдуних закона само доказ да је нешто урађено на штету Србије и њених државних интереса.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара