Читај ми!

Седница Скупштине о КиМ, Вучић изнео план од десет тачака о политици у наредном периоду

Народни посланици расправљали су данас о питању Косова и Метохије на посебној седници Скупштине Србије, на чијем је дневном реду Извештај о преговорима са Приштином од 1. септембра до 15. јануара. Седници је данас присуствовао и председник Александар Вучић, који је изнео план од десет тачака о политици Србије у наредном периоду. Говорио је и о тзв. француско-немачкој иницијативи, а као посебно тешку истакао тачку 4 и то други став, у којем се наводи да се "Србија неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији". Наставак седнице сутра у 11 часова.

Посланици завршили рад, сутра наставак седнице

Народни посланици завршили су данашњу расправу, а посебну седницу ће наставити сутра у 11 часова, рекао је председник Скупштине Владимир Орлић.

Јованов: Од опозиције се није чула никаква озбиљна алтернатива државној политици

Шеф посланичке групе СНС-а Миленко Јованов је поручио да је Србија много изгубила у прошлом веку ида је провела време у ратовима и страдањима.

"Дајте да у овом веку не буде више тако, јер су нам довољно преци страдали и за будућа поколења и зато нема одустајања и предаје, већ настављамо да се боримо за Србију, јер неодлазак на разговоре би била капитулација", истакао је Јованов.

Нагласио је и то да се од опозиције није чула никаква озбиљна, разрађена и конкретна алтернатива државној политици.

"Нисмо од опозиције ништа чули ни у једном сегменту, ни кад су у питању последице одлуке која може бити оваква и онаква, а ни по питању тога да ли да разговарамо или да не разговарамо", рекао је Јованов.

Истакао је да је порука СНС-а председнику да мора да разговора.

"Морате, председниче, иако Вам се то неће допасти, јер знам какав унутрашњи немир због тога имате, али ако ви не одете, остају посредници, који никако нису неутрални и Приштина, па зато Србија мора да буде присутна, а када дође моманат да одлучујемо о производу разговора онда ћемо јасно рећи шта је наш став", казао је Јованов.

Говорећи о последицама одустајања од разговора рекао је да је довољно само да странци "више не купују обвезнице Републике Србије.

"И већ смо тада у проблему, без обзира што многи олако кажу да се то неће десити, јер није Вучић приватизовао банкарски скетор, па су нам све банке, осим две, из иностранства и већ сутра је могуће да нећемо моћи да подигнемо више од 10.000 динара", навео је Јованов.

Опширније Краће

Пауновићева: За СПС нема независног Косова ни чланства у УН, о свему осталом можемо да разговарамо

Шеф посланичке групе СПС – Ивица Дачић Снежана Пауновић рекла је да ће та посланичка група гласати за Извештај о Косову и Метохији.

Истиче да за посланичку групу испред које говори нема независног Косова, нема чланства тзв. Косова у УН и мора да се формира Заједница српских општина.

"О свему осталом можемо и морамо да разговарамо јер, свидело се нама или не, у јужној српској покрајини живе Албанци и они су већина", нагласила је.

Истиче да нема нико право да оспори легитимитет било ког Србина са КиМ или Српске листе, која је добила више од 90 одсто поверења.

"Они могу да верују само у Београд. Курти је јуче имао изјаву да нема разговора о ЗСО, да не постоји национална мањина која може на тај начин да се организује. Је ли природно да после такве његове изјаве и за нас данас буде упитна ЗСО", упитала је Пауновић колеге посланике.

Опширније Краће

Извештај Драгане Биберовић и Николине Ракић (19.30)

Тепић: Две црвене линије које Србија не сме да пређе - признање и чланство у УН

Потпредседница Странке слободе и правде и шефица посланичке групе Уједињени Мариника Тепић рекла је да је јавна седница сазвана да би се разговарало о "тајном документу, тзв. француско-немачком предлогу за КиМ, за који не знамо шта у њему пише, али који је очито лош за Србију".

"Зато са овог места тражим од председника Народне скупштине да упути хитан захтев међународним чиниоцома да документ учине јавним и доступним грађанима Србије", истакла је Тепићева.

Позвала је власт да што пре уведе Руској Федерацији неке од санкција које је увела ЕУ и тиме побољша позицију Србије у дијалогу са Приштином.

Позвала је и Европску унију и САД као посреднике да евроинтеграције Србије учине извесним, ефикасним и убрзаним и јасно кажу да ће Србија до краја ове деценије бити део ЕУ.

"Позивамо председника Скупштине да покрене процедуре за формирања тела које ће израдити заједничку платформу поштујући две црвене линије које Србија не сме да пређе: прва, да нема признања независности Косова и друга, да нема сагласности Србије за улазак Косова у УН", истакла је Тепићева.

Навела је да је став њене странке да се мора наставити са дијалогом са Приштином, истовремено свесни чињенице да је тај дијалог тешко водити са албанском страном кад је представља Аљбин Курти.

Опширније Краће

Вучић: Нико није дошао у парламент да усваја било какав папир или план

Председник Вучић, одговарајући на излагање Милоша Јовановића, рекао је да нико није дошао у парламент да усваја било какав папир или план.

"Ви сте себи дали за право да будете велики родољуби, јер вас гризе савест због свега што сте радили од 2000. године", навео је Вучић, алудирајући на пуштање на слободу косовских Албанаца који су били осумњичени за тероризам.

Вучић је рекао да покушаји унитаризације Босне и Херцеговине нису никаква новост и да се и сада ради на урушавању РС.

"Морамо да седнемо са Албанцима и да направимо договор. У Приштини неће бити Курти, овде неће бити Вучић, биће неко други, али морамо направити договор, не можемо да дозволимо да нам пуцају на децу када иду у школу", истакао је Вучић.

Опширније Краће

Јовановић: Овај план је имплицитно признање, треба га одбити у целини

Ми смо прва генерација у историји српског народа која размишља о предаји дела територије, и то Косова и Метохије, упозорио је шеф посланичке групе НАДА Милош Јовановић.

Овај план треба одбити у целини, нагласио је Јовановић, који сматра да француско-немачки план не може бити тајан, јер се ради о територијалном интегритету земље.

"То је имплицитно признање које се од Србије тражи. То значи независност Косова, то значи да Срба на независном Косову неће бити и нема те Заједнице српских општина које ће то променити", предочио је Јовановић.

Јовановић је оценио да то значи и велику Албанију и крај Републике Српске.

"Плашите народ последицама неприхватања споразума, а не говорите о последицама његовог прихватања", истакао је Јовановић и навео да су сами европски званичници рекли да санкције нису на столу.

Опширније Краће

Вучић: Нисам за Косово у УН и никада нећу признати самопроглашену независност

Председник Александар Вучић истакао је данас да није за Косово у Уједињеним нацијама и да никада неће признати независно Косово.

"Нисам за Косово у УН и никада нећу признати независно Косово и нећу учинити ништа у њихову корист", нагласио је Вучић и то поновио још неколико пута на седници Скупштине одговарајући на оптужбе посланика Мирослава Алексића да то ниједном није рекао експлицитно.

Опширније Краће

Алексић: Две кључне ствари - противљење признању и чланству Косова у УН

Шеф посланичког клуба Народне странке Мирослав Алексић навео је да су предложили усвајање резолуције са две тачке.

Прва је да Србија неће признати самопроглашену независност Косова, а друга да Србија неће пристати на било који начин на чланство Приштине у УН.

"Је л’ се слажемо сви са овим, питам и опозицију и вас у власти. Је л’ се слажете председниче, не признајемо Косово и чланство у УН. Не смете да кажете? Зато тражимо да се усвоји резолуција. Шта је проблем да је усвојимо, не смете председниче, зато вам и не верујемо", рекао је Алексић.

Посланичка група Народне странке након излагања Мирослава Алексића напустила је салу и није саслушала одговор председника Србије.

Опширније Краће

Вучић Лутовцу: Цео дан полажем рачун, али нисам вам слуга

Председник Вучић поручио је данас у расправи о Косову и Метохији председнику ДС-а Зорану Лутовцу Вучић да се опозиција више бави његовим ликом, него питањем КиМ.

"Видите како је то нефер. Спремили су тактику. Да нисам говорио о предлогу рекли би зашто ниси, а кад јесам, зашто јеси. Тај диктатор о којем говорите је четврти пут у скупштини, учествује у расправи и слуша увреде", рекао је председник.

Вучић је у полемици са Лутовцем рекао да су управо они тражили да дође у парламент.

"Кажете, требало је да дођем да положим рачун. Па ево, цео дан полажем рачун, али нисам вам ја слуга. Ви бисте да ударате, а да вам нико не узврати", рекао је он.

Вучић је приметио да је посланицима опозиције важнији Пословник од Косова, и да само о томе причају, те да им је питање КиМ успутна тема.

"Једни кажу да сам издајник, други да сам европејац, али зна народ ко је поштен и ко се против лопова борио, а тек ће да чују за то. Са све подацима. То чувам за финале", рекао је председник.

Опширније Краће

Лутовац: Не ради се о плану за КиМ, већ о потреби да се добије накнадни легитимитет

Председник ДС-а Зоран Лутовац је замерио председнику Вучићу што је говорио о француско-немачком документу, а не о извештају о преговорима са Приштином, што је тачка дневног реда.

Лутовац је рекао да се данас не ради о плану за КиМ, већ о потреби да се добије накнадни легитимитет за све што је рађено до сада.

"Због тога нећемо подржати намеру да имплементирате тајни план за Косово. Нема веће казне него да ви и даље будете на челу Србије", рекао је Лутовац, те оценио да је "Вучић идеалан као преговарач, али за албанску страну".

Опширније Краће

Марковић: Није показано јединство о најважнијим националним питањима

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма рекао је у Скупштини да ће та странка гласати за извештај о КиМ, али и да га је изненадило што током расправе није показано јединство о најважнијим националним питањима.

Марковић очекује да у наредном периоду, они који су годинама одлучивали о Србији у свету, промене став и почну да спроводе споразуме од Бриселског па надаље, али и да је очекивао да ће у парламенту сви заједно да осуде то што нема ЗСО и што се не реализују споразуми.

Приметио је и да данас нико од такозваних патриотских и верских партија није поменуо рушење надгробних споменика на КиМ на дан Задушница или отимање српске имовине у селу Дрен да би се правила полицијска станица.

"Послали смо ружну слику у свет, нисмо рекли да је пуцано у српску децу и да заједно предлажемо председнику и парламенту да се то осуди и да се изјасни међународна заједница. То су теме од виталног значаја за грађане", указао је Марковић.

Замолио је посланике да се уозбиље, јер је како је рекао, ово тренутак пред почетак Трећег светског рата, а Србија је на путу свима.

Марковић је истакао да председник Србије има подршку грађана, и да не би смело да се деси да због свађа останемо без Косова и Метохије.

Опширније Краће

Вучић: Поштоваћу Устав, али ћу да се борим за преговоре

Председник Вучић поручио је да ће поштовати Устав, да ће се борити за преговоре и разговоре докле год може, али и да неће да изолује Србију. Вучић је тако одговорио на излагање председнице Српске странке Заветници Милице Ђурђевић Стаменковски.

"Што се тиче Устава и ултиматума, увек ће бити Устав, али ћу да се борим за преговоре и разговоре док год могу и нећу да изолујем Србију докле год могу, јер нећу да се јуначим преко туђих леђа и плећа зато што бих могао да живим пристојно да други пате. Ја нећу да нам народ пати и нећу да будем добровољни давалац туђе крви, као што ви чезнете за тим. У томе је разлика између мене и вас", рекао је Вучић.

Истакао је да, када је говорио о француско-немачком плану о решавању косовског питања, ништа није слагао.

Вучић је рекао да је мајице са натписом "Нема предаје" одштампала његова странка, и то 50.000. "Тек толико да имате у виду и хвала вам што их носите", додао је председник.

Опширније Краће

Ђурђевић Стаменковски: Вучић пред нас поставио дилему - Устав или ултиматум

Председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски је рекла да је председник Вучић пред нас поставио дилему - Устав или ултиматум.

Стаменковски је на крају обраћања показала мајицу са натписом "Нема предаје" и поручила:

"Ово је једина униформа коју ми носимо, ово је порука - Не, улитматуму, нема предаје, живела Србија, не дамо Косово и Метохију. Ако сте спремни да заједно носимо ово, ми ћемо се са вама борити, станете ли преко пута овога, у нама ћете имати најљућу опозицију и највеће противнике. Догодине у Призрену, живела Србија".

Опширније Краће

Вучић: Први пут да чујем да питања БиХ и КиМ треба да се решавају заједно

Председник Србије Александар Вучић поручио је шефу посланичког клуба "Ми морамо заједно" да је интерес Србије да буде у ЕУ, али да је она војно неутрална и да ће то дуго бити.

Вучић је то рекао Зеленовићу током скупштинске расправе о предлогу за КиМ, током које је Зеленовић рекао да та политичка странка има два циља - стварање заједничке одбране региона и стварање регионалне економске заједнице.

Према речима Вучића, интерес Србије је да буде у ЕУ, а да када се ради о војној неутралности, то је нешто што је Србија изгласала.

"Ако хоћете да поднесете народну иницијативу немам проблем. Са Кфором разговарамо у сваком тренутку, то је оно што је наш интерес, а не улазак у НАТО. Морамо да сарађујемо и од непријатеља и полупријатеља правимо пријатеље. Кажете да је питање БиХ тешко питање. То је први пут да чујем да питање БиХ и КиМ треба да се решава заједно. Спреман сам да разговарам о свим идејама", рекао је Вучић.

Навео је и да једна тачка у иницијативи говори како да се дође до компромиса и већих инвестиција, као и да је тражио да му се прецизно каже шта је то, као и прича о ороченом чланству.

Србија мора да иде у преговоре и разговоре о Косову и Метохији иначе ће да буде згажена, упозорио је председник Вучић и истакао да се мора водити одговорна политика и да се сачува војна неутралност.

Вучић је то рекао поводом излагања шефа посланичке групе "Морамо-Заједно" Небојше Зеленовића који сматра да је војно неутрална позиција Србије неодржива, као и став о неувођењу санкција Русији.

Поводом навода Зеленовића да од 30 држава чланица НАТО-а четири није признало самопроглашену независност Косова, и да су забрињавајући трендови да би и они могли да се усагласе са већином од 26 земаља, Вучић је подсетио да је и сам јутрос рекао да постоји идеја да Косово приме у НАТО.

"Таква опасност нажалост постоји, рекао сам то", рекао је Вучић али је додао и да, иако те земље знају шта су урадиле Србији, неће да слушају више о територијалном интегритету Србије.

Када се ради о позиву на консултације, Вучић је рекао да га није послао писмено посланичким групама, јер се шест група изјаснило да неће доћи, као и да је спреман да прими Зеленовића, ако жели да чује још детаља.

Опширније Краће

Зеленовић: Нећемо прихватити извештај, сва питања региона решавати истовремено

Шеф посланичког клуба "Ми морамо заједно" Небојша Зеленовић је током обраћања питао председника Вучића зашто та посланичка група није позвана на разговор и рекао да је позиција странке да неће прихватити извештај, јер се не слаже са политиком власти.

"Питање за вас је шта у овом тренутку преговарате и да ли вам преговарачки процес води ка миру на Западном Балкану. Треће, како обезбедити кључна питања и четврто да ли преговарате о сигурном и ороченом путу ка ЕУ", рекао је Зеленовић.

Сматра да сва питања региона треба решавати истовремено и предложио је стварање заједничке одбране региона која би била повезана са ЕУ и у којој би учествовале земље Западног Балкана, земље Квинте и Хрватска.

"Други циљ је економска заједница Западног Балкана која би се као целина приближавала ЕУ и имала план, рокове за добијање пуноправног чланства", навео је Зеленовић.

Како је рекао, Србија треба да се одлучи и усагласи са новим приликама, пре свега санкцијама Русији.

"Треба да изаберемо свет слободе, слободних медија, владавине права. Питање је како у тим околностима доћи до циља - безбедносне заједничке политике у региону. Важно је да направимо стратегију о заједничкој политици одбране. О уласку у НАТО на референдуму, а сада да успоставимо билатералне војне уговоре са земљама суседима. Сад је тај велики тренутак", рекао је Зеленовић.

Истакао је и да би требало успоставити ЗСО која има аутономију.

"Треба јасно правило да се успостави да Косово не може да се уједини са Албанијом. О томе треба да се разговара. Демилитаризација Косова је потребна да ту не буде могуће успостављање војске, канцеларија за сва питања између Београда и Приштине да се формира, да се успостави међународни статус културног наслеђа", рекао је Зеленовић.

Додао је и да нико не схвата озбиљно да је питање БиХ мање тешко од косовског чвора и да није могуће мењати границе без опасности од новог рата.

"Ово би био добар основ и за војне мисије, време је за велика дела", рекао је Зеленовић.

Опширније Краће

Вучић: Нисам добио прецизан одговор о чланству Србије у ЕУ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да у француско-немачком предлогу за решење проблема Косова има важна тачка у вези са евроинтеграцијом Србије, али да не даје гаранције да ће то бити остварено.

Вучић је у Скупштини Србије, одговарајући на питање шефа посланичке групе Морамо – Заједно Небојше Зеленовића да ли истински преговара о стварном и временски ограниченом року за чланство Србије у Европској унији, рекао да је од европских изасланика тражио прецизан одговор на то, али га није добио.

"Немам шаргарепу, помирио сам се са штапом. Немамо снаге да у овом тренутку идемо против целога света", рекао је Вучић.

Зеленовић је претходно указао да је неопходно конституисати Заједницу српских општина на Косову и да треба успоставити јасна правила, а једно од њих је да се Косово не може ујединити са Албанијом без сагласности те заједнице и Србије.

Он је нагласио да би у споразуму требало да се недвосмислено гарантује демилитаризација Косова, без војске, и запитао да ли се о томе разговара у преговарачком процесу.

Председник Србије је поручио Зеленовићу и осталима из опозиције да могу да дођу на консултације кад год хоће.

Вучић је упозорио да ће се Србија у наредном периоду суочити са великим проблемом, јер ће хране у Европи бити све мање. Тек ће бити проблема и у енергетици и у храни. Због литијума смо читаву ногу себи одсекли, никад нећу разумети зашто.

Опширније Краће

Двери, Нада, Заветници: Председник и већина одговорни за инциденте

Посланици Српског покрета Двери, Српске странке Заветници и коалиција Нада оценили су на конференцији за новинаре коју су држали током посебне седнице Скупштине Србије посвећене КиМ, да су владајућа већина и сам председник Александар Вучић одговорни за данашње немиле сцене у парламенту.

Председник Новог ДСС-а Милош Јовановић рекао је да су представници ових странака толерантни и да су до сада више пута толерисали укидање реплике, међутим, како каже, ово су историјска времена.

"Немамо право да дозволимо да нам се не дâ реч. Дошли смо у доброј вери, плашећи се да ће можда већина и председник правити циркус. Они су једини кривци за немиле сцене", рекао је Јовановић.

Председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је да се данас могло видети како је Пословник Народне скупштине "бачен под ноге".

Она је рекла да је после обраћања Бошка Обрадовића затражила повреду Пословника јер је, каже, константно посланичка групе СНС-а са делом партнера добацивала и спречавала излагање лидера Двери.

"Ускраћено нам је право да се обратимо два минута и наша реакција је била одлучна, достојанствена и храбра", рекла је она.

Тврди да је посланик СНС-а, не прецизирајући о коме се ради, насрнуо на Милоша Јовановића само због тога што је носио плакат "Не ултиматуму, не капитулацији".

Опширније Краће
Неколико десетина грађана окупљених око, како кажу, идеје да се заштите српски легитимни национални интереси на КиМ, протестовало је испред Скупштине Србије, захтевајући да парламент не подржи потписивање француско-немачког споразума, нити било којег другог који би на било какав начин представљао признање тзв. независног Косова или му омогућио чланство у УН.

Окупљенима су се обратили председник покрета "Љубав, вера, нада" Немања Шаровић, који је рекао да је ово најчуднија седница парламента свих времена и оценио да је фарса. Окупљенима се обратио и Срђан Шкоро из покрета "Побуна".

Михаиловић: Зашто вам смета да чујете другачији став

Војислав Михаиловић из коалиције Нада – Нови ДСС – ПОКС питао је зашто посланици опозиције не могу да добију време да изнесу свој став и да су раније српски радикали добијали малтене више времена у парламенту од посланика владајуће већине, док то, како каже, данас није случај.

"Шта вам смета да два минута чујете другачији став?", запитао је Михаиловић.

Председник Скупштине Владимир Орлић питао је Михаиловића да ли се у то време неко физички обрачунавао са посланицима владајуће већине и да ли је то тада било по Пословнику.

Вучић је затим, одговарајући Михаиловићу, рекао да је садашње опозиција раније донела тај пословник и да се зна ко одређује има ли неко право на реплику.

"Данас мислите да имате право да радите шта хоћете, зато што је таква одлука донета да Србија мора да се сруши. Србија неће пасти ни данас ни било када", одговорио је Михаиловићу председник Србије Александар Вучић.

Опширније Краће

Извештај Сање Живковић (15.20)

Вучић: Резултат преговора у време ДСС независно Косово

Председник Александар Вучић је шефу посланичке групе коалиције "Нада" Милошу Јовановићу рекао да је резултат преговора о КиМ у време власти ДСС-а било независно Косово.

"Не могу и нећу да патетишем и говорим о Кнежевој вечери. Видеће народ ко је вера, а ко невера, ко чува Косово и Метохију, а ко га је продао у претходној деценији. Биће прилике", рекао је Вучић.

У полемици с Јовановићем, Вучић је рекао да његова реч значи за разлику од њихове и поновио да зна када је тренутак да се добије време за нашу земљу, те да неће да жртвује Србију као они.

"Знам шта је мој посао и шта ћу да урадим. Сви су то разумели осим вас, зато што вас Косово никада није занимало. Једино што вас је занимало је платформа за себе и да обмањујете", навео је председник.

Опширније Краће

Јовановић: Коштуница никада није помагао државност КиМ

Милош Јовановић, овлашћени представник посланичке групе Нада – Нови ДСС – ПОКС, истакао је, одговарајући на наводе Вучића да је и Војислав Коштуница одговоран за тренутну ситуацију на КиМ, да док је лидер тадашњег ДСС-а био премијер, никада није помагао тзв. државности КиМ.

"Колико год вам је био лош, није вам био довољно лош да не тражите колацију с њим 2008. године и његову подршку за формирање владе 2012. године. Време ће показати ко је вера, а ко невера, а плашим се да ће овде и на галерији (представници Срба са КиМ) бити много разочараних људи", додао је Јовановић.

Опширније Краће

Обрадовић предложио закључак о одбијању свих елемента "државности Косова"

Шеф посланичке групе Српски покрет Двери – Патриотски блок Бошко Обрадовић предложио је председнку Вучићу да се на крају расправе гласа о закључку којим би се обвезао да неће потписати било какав споразум у којем би стајало да ће Београд дозволити улазак Приштине у међународне организације ни, како је рекао, било какав други елемент "државности Kосова".

Жучна расправа током седнице Скупштине Србије на којој се расправља о Косову и Метохији у једном тренутку претворила се у инцидент.

Дошло је до кошкања између опозиције и посланика владајуће коалиције.

Опширније Краће

Вучић: "Ви сте Косово дали, ми га враћамо"

"Ви сте Косово дали, ми бранимо Косово од таквих као што сте ви. Ви сте Косово дали, а ми га враћамо и дајемо га нашем народу и нашој држави", рекао је председник Вучић опозицији.

"Очекивали су да ће неко да им се склони. Пословник је важнији од Косова, Косово је срце Србије – то је разлика између нас", рекао је председник.

Обрадовић тражи да се у целости и без одлагања одбаци "западни ултиматум"

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић позвао је председника да у целости и без одлагања одбаци француско-немачки ултиматум.

"Не видимо ниједан разлог зашто бисмо прихватили ултиматум, али се изгледа њима жури", рекао је Обрадовић. 

Балинт Пастор: Гласаћемо за извештај

Представник СВМ Балинт Пастор навео је да ће та посланичка група гласати за усвајање извештаја.

"Питање Косова и Метохије је питање за све грађане Србије. Мир и стабилност су на првом месту", рекао је Пастор и захвалио председнику Вучићу што је дошао и Скупштину и што посланици имају прилику да говоре на ову тему. 

Опширније Краће

Вучић одговорио Лазовићу

Председник Александра Вучић одговорио је посланику Радомиру Лазовићу.

"Ја немам проблем за све оне који желе да виде план, пошто сам био веома поштен, пошто су очекивали да ћу да кријем нешто и да не смем да кажем шта је било најтеже у том плану. Можете да дођете да видите, ја немам права да га објавим", рекао је Вучић. 

Вучић је истакао да је једини председник у историји Србије који је четири пута дошао у Скупштину да прича о Косову, "никад се не скрива, никад не бежи". 

Опширније Краће

Извештај Сање Живковић (12.00)

Радомир Лазовић затражио да се прекине седница

Шеф Зелено-левог посланичког клуба Радомир Лазовић затражио је од председника Скупштине да прекине седницу док се не достави текст француско-немачког предлога и да се заседање настави у петак, након што посланици тај предлог размотре.

"Зашто сте сакрили предлог, зашто га нико од посланика није имао на увид", рекао је Лазовић. 

Према његовом речима, Вучић је дошао на седницу да јавност затрпа квалификацијама и неважним стварима, и читаву ствар око КиМ је, како је рекао, "исфушарио".

Заборавите ту бланко подршку по коју сте дошли, поручио је Лазовић, уз констатацију да ће Вучић у парламенту препричавати на којој столици је седео у Бриселу, и да је "једини који нас спасава", а 10 година води политику уступака у преговорима о Косову, само да би остао на власти, оценивши да су зато преговори тајни.

Опширније Краће

Јахја Фехратовић: Ретко ко би хтео да буде у ципелама председника Вучића

Посланик Странке правде и помирења Јахја Фехратовић рекао је у Скупштини да би ретко ко хтео данас да буде у "ципелама председника Вучића" с обзиром на одговорност коју носи поводом питања Косова и Метохије.

"Мора се сести за преговарачки сто. Зато ћемо ми подржати извештај који води ка миру и просперитету земље", рекао је Фехратовић.

Опширније Краће

Председник Вучић изнео је 10 тачака о политици Србије у наредном периоду:

Тачка 1: Наша политика биће да готово на сваки начин и по сваку цену сачувамо мир и стабилност, да се уздржимо и не одговарамо на провокације осим ако животи и имовина људи не буду угрожени, јер мир и стабилност нису парола, то је нешто што доноси живот у Србију, што омогућава да сачувамо биолошки опстанак нашег народа.

Тачка 2: Упорно истрајавање на формирању ЗСО која мора да буде правни и физички оквир за права нашег народа и његово организовање на КиМ, уз подршку Србије коју нико не сме да спречи.

Тачка 3: Безбедност за Србе на КиМ, да нико не брине када дете пошаље у школу, зато што носи српско име и презиме.

Тачка 4: Бољи живот за наш народ на КиМ.

Тачка 5: Да се разговора и преговора о свим темама које се тичу свих кључних питања о сарадњи Срба и Албанаца до разговора како и на који начин да буду заступљени у било којим телима.

Тачка 6: Очување наших виталних државних и националних интереса, очување нашег самосталног одлучивања, да нам се нико не меша, да не идемо по мишљење ни у Вашингтон, ни у Москву или Брисел, да се одлуке доносе само у Србији, уз поштовање Устава Србије.

Тачка 7: Наш животни интерес је да останемо на европском путу зато што европски пут значи инвестиције и стандард, плате и пензије.

Тачка 8: Раст Србије, енергетика, храна и војска, при чему је храна веома важна, војска мора да буде снажнија два и три пута него што је данас, јер је сачувала наш народ на КиМ. Развој здравства нам је потребан у који морамо више да улажемо.

Тачка 9: Наставак разговора, не прекидамо разговоре, јер бисмо били потпуно изоловани, нико са нама не би разговарао, а сами не можемо да функционишете у савременом свету.

Тачка 10: Упркос свим кризама, плате ће расти, стићи ћемо неке земље ЕУ, а то ће враћати људе у Србију.

Опширније Краће

Говорећи о тзв. француско-немачком плану, Вучић каже да је 90 одсто онога што је изашло у јавност тачно.

Наводи и да су тај план у јавност пустили "неки из међународне заједнице који су то желели".

Посебно је истакао тачку 4 и то други став у којем се наводи да се "Србија неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији".

"Противили се или не противили Савету Европе у тренутку када они одлуче, имаће већину. Противили се или не противили за НАТО, имаће већину. Противили се или не противили за Европску унију, то је њихова одлука", рекао је Вучић.

Председник Вучић изјавио је да од тренутка избијања ратног сукоба у Украјини, 24. фебруара 2022, постоји општа политичка офанзива Приштине заједно са делом западних савезника за промену стања на терену.

"Од обећања Квинте и ЕУ да ће урадити све да омогућe нашем народу да учествују на изборима, а онда од противљења Куртија да тако нешто учини. Мислили су да ће тиме утицати на изборе у Србији. Наравно да су Срби гутали кнедле знајући да им се ускраћују основна права од којих им зависи цивилизован живот. Онда су кренуле горе ствари", указује Вучић.

Опширније Краће

Председник Александар Вучић поручио је, на почетку седнице Народне скупштине на којој се расправља о Косову и Метохији, да ће данас указати на све најлошије тачке тзв. француско-немачке иницијативе, као и да неће ништа да сакрије.

Сврха данашњег дана није да се пребаци одговорност ни на овај дом, ни на наш народ у целини, нити на било кога, од одговорности као председник Републике никада нисам бежао, наглашава Вучић.

"Данас ћу говорити и указати на све најлошије тачке тзв. француско-немачке иницијативе и ништа нећу да сакријем. Дакле, нећу вам говорити о неким лепшим стварима из плана, говорићу о оним најтежим и нагорим за Србију, зато што хоћу да будем одговоран и поштен према грађанима Србије, да људи у Србији знају да ни њихов председник, ни њихова Влада, ни њихова Скупштина немају шта да крију од њих", истакао је Вучић.

Срби са КиМ дочекани аплаузом

Посланици су поздравили аплаузом Србе са Косова и Метохије који су нападани у претходном периоду – Милоша Стојановића, Николу Недељковића, Срђана Петровића, Предрага Пантића и Срећка Софронијевића.

Почела седница Скупштине

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић констатовао је да седници присуствују 192 народна посланика.

Седници присуствује и председник Александар Вучић. 

Орлић: Расправа ће трајати колико буде морало

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић изјавио је гостујући у Дневнику РТС-а да је све спремно за седницу Скупштине.

"Сви народни посланици су добили материјал, долази председник Србије Александар Вучић да четврти пут учествује у расправи. Раније председници Србије нису у том својству учествовали у расправи. Неће само да саопшти шта би био државни став и говорити о информацијама којима располажемо, него ће одговарати на сва питања и биће ту све док седница буде трајала", казао је Орлић.

Према његовим речима, ако се дође до тачке да "неки људи покажу озбиљност и одговорност, то би био напредак за нашу земљу".

Тема седнице су, додаје, преговори са Приштином и Косово и Метохија.

Присталице СНС-а се, каже, неће окупљати. "Измишљали су и то, као што су измишљали и све остало", казао је Орлић.

"Расправа ће трајати колико мора. Биће присутни и представници Срба са КиМ. Ти људи најбоље знају ко ради за њих", навео је Орлић.

Опширније Краће

Старовић: Пред нама озбиљна и важна расправа, присуство председника веома битно

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић рекао је за РТС да током треће посебне седнице Народне скупштине можемо очекивати једну озбиљну, темељну и веома важну расправу имајући у виду тему.

"Извештај о преговарачком процесу, покрива последњих пет месеци који су били све само не лаки за нашу државу, а посебно за наше сунораднике који живе на Косову и Метохији. Поготово када имамо у виду да се сада суочавамо и с том такозваном француско-немачком, а суштински са европском иницијативом, с папиром за који је и сам председник Вучић рекао да у њему нема много тога лепог за нашу државу, а у контексту реализације или одбране наших виталних, националних интереса. Имајући све то у виду, расправа ће бити веома важна, сам председник Србије Александар Вучић ће читавог дана, а по потреби можда и током сутрашњег дана, учествовати у тој расправи исказавши своје поштовање према народним представницима", рекао је Старовић.

Указује да је присуство председника веома важно јер, како каже, он има пун легитемитет да предводи наше државне органе у преговарачком процесу који води ка нормализацији односа између Београда и Приштине.

"Ситуација је веома озбиљна јер се суочавамо са том европском иницијативом, не бих је назвао конкретним планом с обзиром на то да је реч о радним документима који за сада само циркулишу и који нису јавног карактера, али ради се о иницијативи која носи некакве нове квалитете у односу на све оно што смо до сада видели, а што је опет пак условљено промењеним геополитичким околностима. Хоћу да кажем да морамо познавати добро контекст и укупне околности с обзиром на то да је ова иницијатива, чини ми се први пут у односу на све оно што смо до сада видели, пропраћена веома озбиљним ословљавање, па ако хоћете и претњама како према званичном Београду, али чини ми се у исто време и према Приштини", оцењује Старовић.

Указује да зато морамо да будемо максимално одговорни и веома мудри.

"И да не дозволимо да будемо окривљени да смо она страна која одбија разговоре о овој иницијативи, па да се кола сломе на нашим леђима", указује Старовић.

Истиче и да први пут имамо озбиљно условљавања усмерена према Приштини што до сада, како каже, није био случај.

"Говорим о томе да су три кључне државе чланице Европске уније – Немачка, Француска, Италија – али и Сједињене Америчке Државе, што је од посебне важности, званично условиле приштинску администрацију, званично обавестиле бројне европске државе да се обустави процес пријема Приштине у чланство Савета Европе. Кажем, то јесте новина, такву врсту директног условљавања или кажњавања Приштине ми нисмо имали у претходним годинама", оцењује Старовић.

Указује да у таквим околностима не смемо направити грешку тиме што бисмо одмах без икаквог размишљања одбили сваки разговор о европској иницијативи и на тај начин олакшали позицију Аљбину Куртију и привремених приштинских институција.

Истиче да је добро што ће и грађани Србије моћи у директном преносу на РТС-у да прате расправу у Скупштини.

Опширније Краће

Александар Вучић раније је изјавио да би било добро да се на данашњој седници Скупштине о КиМ постигне што веће јединство, али да у то не верује.

"Живимо у демократском облику политичког режима и природно је да људи не буду сагласни. Није природно да се не разумемо када су кључни национални задаци пред нама и када се налазимо у времену када је најтеже вероватно за Европу и свет од Другог светског рата, за нас од деведесетих", рекао је Вучић.

У извештају који ће се наћи пред посланицима истиче се да је у периоду од септембра до јануара дошло до ескалације кризе, као и системске дискриминације и насиља према Србима на КиМ, те оцењује да за такав развој догађаја искључиву одговорност сноси приштинска страна.

Наводи се и да Београд неће одустати од захтева да Заједница српских општина буде хитно формирана, као и да ће Влада Србије и убудуће бити усредсређена на непосредну заштиту безбедности српског народа у покрајини, као и на заштиту српских националних интереса.

Оцењује се и да су Београд у протеклом периоду, посредници ЕУ и други релевантни међународни субјекти окарактерисали као конструктивну страну у свим кризним ситуацијама.

Посланици владајуће коалиције рекли су уочи седнице да ће Вучић о проблему КиМ говорити на посебној седници Скупштине државнички и одговорно, али да ће, навели су, судећи према изјавама опозиционих политичара, изостати неопходно јединство.

Опозиција, с друге стране, оцењује да ће седница имати смисла уколико се буде говорило о француско-немачком плану за решавање питања КиМ, а не само о извештају о преговорима са Приштином.

Уочи седнице Скупштине Србије, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поновио је да формирање Заједнице српских општина није могуће јер је, како каже, противно косовском уставу. Поручио је и да је Србија та која треба да плати одштету због рата 1999. године. 

понедељак, 27. март 2023.
15° C

Коментари

Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
B1 i B6 za Regeneraciju Diskova
Дискус хернија, болест 21. века
ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века
Re: pretplata
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања