Читај ми!

Вучић: Најтежи део европског плана предвиђа да се не противимо чланству Косова у међународним организацијама

Председник Александар Вучић поручио је, обраћајући се на седници Народне скупштине на којој се расправља о Косову и Метохији, да сврха данашњег дана није да се пребаци одговорност ни на тај дом, ни на народ у целини, нити на било кога, као и да од одговорности као председник Републике никада није бежао. Истакао је да је најтежи део француско-немачког плана тачка 4 у којој се наводи да се "Србија неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији". Изнео је и план од десет тачака о политици Србије у наредном периоду.

Председник Вучић је најпре захвалио што су у могућности да представе још један извештај, али и да се говори о свим кључним проблемима.

"Сврха данашњег дана није да се пребаци одговорност ни на овај дом, ни на наш народ у целини, нити на било кога. Од одговорности као председник Републике никада нисам бежао, доносио сам најтеже одлуке, и осим у једном случају чини ми се да су те одлуке увек биле у највећем интересу и српског народа, али и свих грађана Србије", рекао је Вучић.

Указао је да је сврха данашњег дана "да изађем пред вас, али и пред грађане Србије као представник свих наших грађана и да искрено, отворено и на најпоштенији начин поделим шта нам као народу предстоји и са чим се соучавамо".

"Нисам дошао да се борим у било каквим изборним кампањама, она је завршена, дошао сам да се борим као што сам то чинио у претходних 11 година за Србију једнаком снагом или и са више срца посебно када видим како и на који начин су ме они који су за много тога одговорни и овде дочекали у овој сали", рекао је Вучић.

Долазим из осећаја дужности да грађанима кажем шта је то што се догађа да би могли и сами да процене какве су последице наших поступака, о чему тачно разговарамо и шта је то за шта се боримо, додао је председник.

"Данас ћу говорити и указати на све најлошије тачке тзв. француско-немачке иницијативе и ништа нећу да сакријем. Дакле, нећу вам говорити о неким лепшим стварима из плана, говорићу о оним најтежим и нагорим за Србију, зато што хоћу да будем одговоран и поштен према грађанима Србије, да људи у Србији знају да ни њихов председник, ни њихова влада, ни њихова скупштина немају шта да крију од њих", истакао је Вучић.

За закључке и одлуке о тим и многим других питањима биће времена, али је важно да људи знају шта је то са чиме се суочавамо, поручио је председник.

Много је питања, а мало одговора 

Много је, наводи, питања о КиМ, више од 600 година трају, а мало је одговора.

Подсетио је и да је егзодус Срба са КиМ почео 1981. године.

"Јесмо ли икада размишљали шта смо све урадили или нам је Косово постало само мета политичког поткусуривања. За мене је Косово више од тога", навео је Вучић.

Наводи да је најважније данас, важније од плана, који, како је рекао, не сме да покаже цео, али ће изнети све оно што је најгоре за Србију, то су околности, тренутак, моментум, временски оквир у коме се све дешава. 

"Данас присуствујемо некој врсти трећег светског рата, који ће бити обимнији у месецима пред нама. Овај сукоб биће само тежи и већи. Када имамо то у виду, јасно је да неки мали не могу да имају онолико слободе како би ти мали желели да имају и за живот и за доношење одлука. Ми смо једна од ретких земаља које саме доносе одлуке. Поносан сам због тога на такву Србију", истиче председник.

Мора се разумети, напомиње, да данас у Србији најслободније можемо да видимо шта мисли једна и друга страна у том рату.

"У другом делу света то не постоји, свуда је цензура. Као мали не можете да имате свој став. Не можете да будете неутрални по том питању, да се искључите, јер то не желе да вам дозволе", каже Вучић.

Политичка офанзива Приштине

Важно је, наводи, упознати како смо дошли у ову ситуацију.

"Од тренутка избијања ратног сукоба у Украјини 24. фебруара 2022. постоји општа политичка офанзивна Приштине заједно са делом западних савезника за промену стања на терену. Од обећања Квинте и ЕУ да ће урадити све да се омогући нашем народу да учествују на изборима, а онда од противљења Куртија да тако нешто учини. Мислили су да ће тиме утицати на изборе у Србији. Наравно да су Срби гутали кнедле знајући да им се ускраћују основна права од којих им зависи цивилизован живот. Онда су кренуле горе ствари", указује Вучић.

Свим разговори, додаје, било где у свету, са приштинском страном никад нису били отворени.

"Гледали су нас као непријатеље, а ми нисмо схватили чему тај агресивни приступ у жељи да се настави са угњетавањем нашег народа. После тога имамо много напада на Србе, прво на оне који превозе лекове, затим пресретање робе широке потрошње. Све то време брутално кршећи Бриселски споразум и анексе, они долазе са специјалним јединицама до зуба наоружаним, настављају са малтретирањем људи. Момка и девојку су ухватили у загрљају и скинули мушкарца до голе коже. Кувало је код представника нашег народа, поготово на северу КиМ, где су 97 одсто припадници српског народа. Онда су наставили са измишљањем проблема око личних карата", казао је Вучић.

Приштина не жели да формира ЗСО

Приштина не жели да формира Заједницу српских општина на КиМ иако је то предвиђено Бриселским споразумом још 2013. године, већ само да изазову ратни сукоб и Србију сукобе са НАТО-ом и целим светом, а себе представе као жртву и балканског Зеленског, рекао је председник Вучић.

Навео је да је приштински режим почео да малтретира Србе на КиМ само са циљем да их унизи и изазове сукоб.

"По успостављању барикада, њихова једина намера је – пошто не намеравају да проведу у дело ЗСО – да изазову ратни сукоб, да Србију сукобе са НАТО-ом и целим светом, а да себе представе као жртву и балканског Зеленског и нас као агресора, као некога ко је угрозио, гле лицемерја, 'територијални интегритет суверене и независне државе Косово'", истакао је Вучић.

Додао је да је цела игра била у томе и тада су зато почела хапшења Срба.

Вучић је рекао да је Приштина, након повлачења Срба из косовских институција, заказала изборе у децембру у четири српске општине на северу КиМ и онда, иако су обећали да ће их одложити, само 12,5 сати пре озваничење те одлуке, коју су већ знали, послали специјалце да заузму просторије општинских изборних комисија на северу КиМ.

О француско-немачком плану: 90 одсто онога што је изашло у јавност је тачно

Говорећи о тзв. француско-немачком плану, Вучић каже да је 90 одсто онога што је изашло у јавност – тачно.

Наводи и да су тај план у јавност пустили "неки из међународне заједнице који су то желели".

"План који сам ја добио није објављен, мале су разлике. Дакле, неко други ко је желео да то изађе у јавност и наравно са приштинске стране не би ли изазвали хистерију у Београду, не би ли опет они испали добри момци, а Срби криви за све", рекао је Вучић.

"У том плану у самој преамбули можда је једина добра ствар, у којој се каже: 'Полазећи од истријских чињеница и не доводећи у питање различита гледишта страна на фундаментална питања, укључујући и статусна питања'. Где нам по први пут омогућавају да другачије гледамо на статусно питање Косова у односу на оно што они називају Косовом, а ми Приштином", наводи Вучић.

Указује да све касније у том плану дерогира и ту одредбу на коју бисмо ми могли да се позивамо.

Посебно је истакао тачку 4 и то други став, у којем се наводи да се "Србија неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији".

"Противили се или не противили Савету Европе, у тренутку када они одлуче, имаће већину. Противили се или не противили за НАТО, имаће већину. Противили се или не противили за Европску унију, то је њихова одлука", рекао је Вучић.

Каже да је чуо приче да не могу да буду примљени у НАТО.

"Не, него ћете ви да спречите НАТО да прими Косово у НАТО. Толико бесмислено, само је важно да људи то чују", наводи Вучић.

Истиче да је највећи проблем управо тај члан плана.

"Чим сам ово прочитао, јасно је о чему се ради – постављени сте пред избор, шта су последице и шта је наш избор", рекао је Вучић.

Оно што је договорено, додаје, јесте да се унапред иде са оним што је обавеза из Бриселског споразума, а то је Заједница српских општина, коју Албанци не желе да спроведу у дело.

"ЗСО не може бити модел неке невладине организације, ЗСО мора да буде оно што је потписано у Бриселу", поручио је Вучић.

План од 10 тачака

Председник Вучић изнео је 10 тачака о политици Србије у наредном периоду.

Под тачком један рекао је да ће политика Србије у наредном периоду бити да "готово на сваки начин и по сваку цену сачувамо мир и стабилност, да се уздржимо и не одговарамо на провокације осим ако имовина и животи људи не буду угрожени као 2004. године".

"Мир и стабилност нису пука парола, то је нешто што враћа и доноси живот у Србију, што нам омогућава да сачувамо биолошки опстанак нашег народа", нагласио је Вучић.

Тачка два јесте упорно истрајавање на формирању ЗСО која мора да буде правни и физички оквир за права нашег народа на КиМ. "Да не размишљамо како ће да забране лекове, како ће храна да дође, новине и све друго", казао је Вучић.

Под три је безбедност за Србе на КиМ. Безбедност за Србе је део и тачке о миру и стабилносту и тачке о ЗСО.

"Безбедност је да нико не размишља кад пошаље дете у школу, да можемо да се бавимо другим питањима", истакао је председник.

Под четири је бољи живот за наш народ на КиМ. "Много новца улажемо, много инвестиција, готово 900 милиона евра", навео је Вучић.

Под пет, каже Вучић, за разлику од оних који воле да узвикују пароле, рекао је да ће Србија разговарати и о најлошијим папирима, јер Србија нема право да понови искуства из прошлости.

"Да разговори, преговори, који се тичу свих кључних питања, до разговора о симболима, до разговора о свему, о томе како ко да буде заступљен у бројним телима", каже Вучић.

Под шест је очување виталних државних и националних интереса.

"Наставићемо да чувамо војну неутралност, да је штитимо и градимо армију. Данас је 15 пута снажнија него што је била. Друга ствар је очување нашег самосталног одлучивања. Да нам се у те одлуке, које самостално доносимо, не меше нико ни са Истока ни са Запада, да се политичке одлуке доносе само у Србији и никада ван Србије. Трећи део тачке је поштовање Устава Републике Србије", напомиње Вучић.

Под седам – животно важан интерес Србије је да останемо на европском путу.

"Лажу када кажу да је 43 одсто људи за останак на европском путу, много је мањи проценат. Европски пут значи много ствари за Србију, и инвестиције и стандард, и плате и пензије. Очекујемо да до краја године просечна плата пређе 800 евра. Тај пут нам је потребан јер данас живимо у другачијој реалности. Ми смо данас окружени земљама које су или у НАТО-у или је НАТО тамо. И на делу наше територије је НАТО. А где ћемо да идемо у случају сукоба, како да сачувамо плате и пензије? Сувише смо труда уложили."

Под осам је раст Србије – здравство, енергетика, храна и војска. Хране има све мање, и она је носилац инфлације свуда. Данас имамо само на депонијама рекордне количине угља, рекордне количине гаса. Имамо рекордне количине акумулација, преко 500 гигават-сати. Војска мора да буде много снажнија и јача. Војска је сачувала наш народ на КиМ, јер су знали да нећемо да дозволимо погром. Потребан нам је развој здравства, од нових лекова до клиничких центара.

Тачка девет – наставак разговора.

"Ја сам рекао да настављамо разговоре, ништа нисам потписао. Сматрао сам да због младих у земљи, којој су потребне инвестиције, фабрике, нови научни центри, компаније, потребно је да те људе задржимо овде. Данас Србија има званично више становника него Бугарска, вероватно по први пут", наводи Вучић.

"Да ли бисмо да будемо европска парија, да будемо потпуно изоловани и с којима нико не би разговарао? Не можете да функционишете сами", напомиње Вучић.

Под 10, имамо програм Србија 2025. и плате ће расти. "Делимично демографске проблеме можемо да додирнемо ако се будемо понашали на одговоран начин", истиче Вучић.

Налазимо се, истиче, у тешком и деликатном тренутку. "С једне стране морамо да помажемо наш народ на КиМ, да избегнемо осуду и водимо рачуна о виталним интересима", указао је Вучић.

Председник Вучић је истакао да између останка на власти и мандата који је Уставом загарантован, зна шта му је чинити.

"Не постоји избор Вучић или Србија, јер је Вучић увек на страни Србије", казао је председник.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво