Читај ми!

Жигманов: Важно наставити сусрете, али и решавати питања која оптерећују

У само месец дана дошло је до три сусрета између српских и хрватских званичника на високом нивоу. Важно је да идемо ка томе да се не само сусрећемо, већ и да се решавају питања која оптерећују, рекао је за РТС министaр за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов.

Уз питања из прошлости која оптерећују две земље, Србија и Хрватска морају унапређивати сарадњу зарад мира и стабилности у региону и добробити грађана, констатовали су министри спољних послова Србије и Хрватске Ивица Дачић и Гордан Грлић Радман у Суботици.

Томислав Жигманов, министaр за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Србије, каже да је сазрела свест да је потребно сарађивати када су институционални односи две земље у питању и да постоји висока спремност да се то и оствари.

Ово је био трећи састанак на високом нивоу, после Загреба и Давоса, у којем су се сусрели председник Србије Александар Вучић и хрватски премијер Андреј Пленковић.

Јучерашњи састанак је потврдио да је реч о озбиљном процесу који има сталност када је у питању комуникација, рекао је Жигманов додајући да је разговор био отворен, мада је било и разлика, што је и очекивано.

Требало би да уследе састанци на нивоу помоћника министара, или на неком другом нижем нивоу, како би се утврдило стање у отвореним питањима – шта је учињено, шта су изазови и када ће бити решавани.

"То мислимо да је најважније у процесу, да постоји гаранција да ће сталност састанака, сусрета Србије и Хрватске бити настављена, да се иде ка томе да се не само сусреће, већ и решавају питања која оптерећују", рекао је Жигманов.

Једно од најтежих питања је, истиче, питање 1.800 несталих, а последњих година није било помака на том пољу.

"Храбри да ће се за столом и то питање поново актуелизоватизи са идејом да се учине помаци када је у питању откривање места где су покопани, како би се жртве моглена примерен начин сахранити и да им најближи искажу пијетет", навео је министар.

Сарадња на пољу евроинтеграција

Хрватски шеф дипломатије Гордан Грлић Радман позвао је министарку задужену за евроинтеграције у Влади Србије Тању Мишчевић у Загреб.

"Један од приоритета Владе Републике Србије су евроинтеграције, окружени смо са четири чланице ЕУ, а једна од њих је и Хрватска. Позиција и искуства Хрватске могу бити од користи и за наше евроинтеграције. Обрадовани смо јер се простор сарадње две владе проширује", рекао је Жигманов.

Говорећи о сарадњи мањинских заједница, српске у Хрватској и хрватске у Србији, Жигманов је рекао да ће се састајати у техничком формату, како би дефинисали садржаје које ће реализовати – обогаћивање сарадње на пољима културе, образовања, али и политичког живота две заједнице.

"Учинићемо све када је у питању не само сарадња две државе, већ и два народа, у домену наших моћи. У нашем интересу је да се укупна ситуација релаксира и да посведочимо према јавности да сарадња нема алтернативу", рекао је Жигманов.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво