Читај ми!

Дачић и Грлић Радман: Србија и Хрватска морају да унапређују сарадњу зарад мира и будућности

Министри спољних послова Србије и Хрватске разговарали су у Суботици о начину унапређења односа две државе. Хрватски културни центар "Буњевачко коло" организовао је у Суботици "Велико прело".

Поред питања из прошлости који оптерећују две земље, Србија и Хрватска морају да унапређују сарадњу зарад мира и стабилности и будућности и добробити грађана. То су констатовали министри спољних послова Србије и Хрватске, Ивица Дачић и Гордан Грлић Радман и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић у Суботици.

То је оквир који су у Давосу представили председник Србије Александар Вучић и хрватски премијер Андреј Пленковић. Тога ће се држати и министарства који ће развијати будућу сарадњу између две владе.

Оно што ће се дешавати у наредних месец, два дана биће многобројни сусрети националних координатора који ће побројати сва отворена питања и који ће формирати ходограм свих активности да би се даље унапређивала сарадња. Претходно су се у Суботици састали и представници Срба у Хрватској и Хрвата у Војводини, Милорад Пуповац и Томислав Жигманов.

"Сигурно имамо и сигуран сам да ћемо и имати различита мишљења, да имамо и читав низ дневних, оперативних и актуелних питања као што је развој наших економских односа, као што су прекогранични пројекти, као што је инфраструктура, размена младих, бизнис форуми и све остало. То су све теме, да не испадне да разговарамо само о питањима која се тичу прошлости", истакао је Ивица Дачић.

Гордан Грлић Радман навео је да у интересу грађана и једних и других мора се радити и сарађивати.

"Политика је изузетно одговорна дисциплина, а наши грађани очекују унапређење наших односа, добросуседске односе, јер то је и манифестација и политичке зрелости, особито у садашњем тренутку великих изазова. Европски пут Србије иде не само преко Хрватске већ и уз Хрватску, а Загреб је спреман да јој помогне на том путу", рекао је Грлић Радман.

Милорад Пуповац, председник Српског народног вијећа у Хрватској и председник СДСС-а наводи да је најзначајније да се наставља, да се није стало на једном догађају састанку и једној поруци.

"Него управо то, да се наставља и да ће се наставити након овога, јер је то потребно и Хрватском народу овдје, и Српском народу у Хрватској, али и двема државама", нагласио је Пуповац.

Званичници ће присуствовати Великом прелу које се у Суботици организује од 1879. године. То су зимске покладне свечаности. Углавном су замишљене као велико дружење у току зимских дана.

Жигманов: Хрватска и српска заједница мост у сарадњи Хрватске и Србије 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог и председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов изразио је данас пред почетак "Великог буњевачког прела" задовољство што је Суботица поново, након дужег времена домаћин хрватској делегацији на челу са изаслаником премијера Горданом Грлић Радманом и што се показало да су мањине мост који спаја две државе.

"Радујемо се што смо и даље у богатим и плодиним сарадничким односима када је реч о кључним институцијама српске заједнице у Хрватској, радујемо се што смо у Суботици поново омогућил сусрет високих представника Србије и Хрватске", рекао је Жигманов.

Указао је на то да је тај град после седам година домаћин места сусрета на министарском нивоу - шефа српске дипломатије Ивице Дачића са хрватским колегом Горданом Грлићем Радманом.

"И на тај начин упркос свим сумњама сведочимо да смо мост у срадњи Србије и Хрватске, да смо заједно са партнерима из српске заједнице у Хрватској трајно посвећени стварању претпоставке за редовну комуникацију између две државе", казао је Жигманов.

Додао је да су заједничка настојања допринела томе да се реализују сусрети на њавишем нивоу и подсетио на сусрет председника Србије Александра Вучића и премијера Хрватске Андреја Пленковића у Давосу, те нагласио да захваљујући томе могу још јаче и учесталије да организују састанке и стварају претпоставке за решавање отворених питања.

Напомиње да учешће Хрвата у процесима доношења одлука још није решено и да се нада да ће Хрвати узети учешће у власти у Сомбору и Суботици.

Председник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац најавио је да ће се званични састанци на највишем нивоу наставити.

Најавио је састанке представника две заједнице и додао да ће на њима одредити ствари које сами могу да реше а које ће делегирати владама.

Истакао је да ће две заједнице наставити заједничке напоре како би допринеле да се те заједнице третирају онако као што очекују.

"Уверен сам да ће и они који су са разлогом имали сумње да се ствар неће примти бити разуверени и видети да се посао наставља, да се настављају званични састанци на највишем нивоу када су у питању две владе, на оперативним нивоима када је реч о две политике, што је интерес и Срба у Хрватској и Хрвата у Србији", рекао је Пуповац. 

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво