Вучић за РТС: Давос постао клуб истомишљеника, лажне оптужбе против Србије

Председник Александар Вучић рекао је за РТС из Давоса да је тај скуп постао клуб истомишљеника – и по питању руско-украјинске кризе, и по питању КиМ, где, како каже, нико не жели да чује ни шта каже међународно право, ни какве резолуције постоје. Наглашава да у региону, посебно у Северној Македонији и Србији, постоји пад ентузијазма за улазак у ЕУ – пре свега због политичких захтева који долазе. У петак га, истиче, очекује врло тежак разговор са "великом петорком". Њих занима како Косово да буде примљено у међународне организације, то је смисао, и како Србија да се одрекне Косова. Говорећи о економској ситуацији, председник Вучић поручује да нећемо моћи да рачунамо на огроман прилив европских инвестиција и велику подршку коју смо имали раније, већ ћемо морати да се ослонимо "на своје снаге".

Александар Вучић је, у интервјуу за РТС, рекао да се током Светског економског форума у Давосу трудио да има рационалан приступ.

"Наравно, говорили су представници свих земаља, плус представник привремених институција у Приштини, и оно што је било јасно то је да постоји пад ентузијазма за улазак у ЕУ у земљама региона, посебно у Северној Македонији и Србији. То је пре свега због политичких захтева који долазе, а тичу се или националног идентитета или територијалног питања", навео је Вучић.

Како каже, трудили су се да виде и неке друге ствари које су важне.

"Раст у еврозони и ЕУ ће бити између 0,5 и 0,7 посто, и то у наредних неколико година, уколико не дође до брзог заустављања рата у Украјини. Што значи да нећемо моћи да рачунамо на огроман прилив европских инвестиција, ни на толико велику подршку коју смо имали раније, већ да се ослонимо на своје снаге и видимо шта је то што сами можемо да радимо", каже Вучић.

"Лажне оптужбе против Србије" 

Говорио је, истиче, и о "лажним оптужбама које постоје у тој кампањи против Србије".

"Како ће руске слуге да нападну из Београда све у региону а да нико није рекао извините, али сам говорио и о перспективама Србије, о даљем привлачењу инвестиција, о свему ономе што је даље пред нама", рекао је председник.

Како каже, трудио се да рационализује ствари, иако је то тамо увек тешко.

"Мени је драго што смо увек овде заступљени, али ово је постао клуб истомишљеника – сви они који нису су, у ствари, изузеци који само потврђују правило – и по питању руско-украјинске кризе где нема нимало реалног и рационалног приступа, већ просто је идеолошки засновано, али и по питању КиМ, где такође нико не жели да чује ни шта каже међународно право, ни какве резолуције постоје већ имају њихов интерес и њихову силу и то је то", каже Вучић.

Одговорио је и на питање да ли је имао прилику да разговара са премијером привремених институција у Приштини.

"Не, ја сам намерно пустио, пошто неки кажу где су ме сместили. Они су ме молили да седнем у прве редове, ја се намерно издвојим негде у ћошак, па их слушам. Онда ја говорим, па сви морају да се окрену и да слушају. Нисам имао прилику, ми разговарамо у Бриселу, не знам ни шта да разговарам са њим. Ја не смем због Chatham House rule да говорим шта је он говорио, а било би интересантно – можда ће се једног дана наћи неко место у некој књизи, па бар да парафразирам. Али можете да замислите", истиче Вучић.

"Предстоји један од најважнијих разговора о КиМ"

На питање шта очекује од сутрашње посете "велике петорке" која долази у Београд, међу којима су специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, саветник француског представника, немачког канцелара – одговара: "Веома тежак разговор, један од најважнијих разговора које смо имали у претходним годинама и које ћемо имати".

"Врло, врло тежак разговор... Надам се да ће бити помака, и да ће разговори бити мало мање тешки од онога што очекујем, али то је само моје пусто надање. Што се тиче народа на КиМ, не мислим да то њих посебно интересује, њих интересује како Косово да буде примљено у међународне организације, то је смисао, и како Србија да се одрекне Косова", каже Вучић.

Пред сутрашњи долазак посредника огласио се и специјални изасланик немачке Мануел Сарацин, и изнео став Берлина да Србија не може да постане чланица Уније ако не призна Косово и да се залаже за учешће Срба у косовским институцијама.

Вучић је на то рекао да се он такође залаже за учешће Срба у косовским институцијама и да се за то залагао десет година.

"И они су били део косовских институција али проблем је што неки крше Бриселски споразум, истовремено су почели да хапсе Србе ни због чега и да их оптужују за тероризам… Почели су да забрањују људима да излазе на биралишта, елементарна демократска, људска права, да заузимају општинске изборне комисије на силу специјалним јединицама, да би 12 сати после тога отказали те исте изборе, што су такође знали и пре тога", каже Вучић.

Додаје да је Приштина почела да измишља трикове како би изазвала инциденте.

"Почели су да забрањују довоз лекова у болницу у Митровицу. Почели да измишљају трикове не би ли изазвали неке инциденте, нову провокацију и за личне карте и за таблице, а на крају крајева услов за улазак у косовске институције био је формирање Заједнице српских општина, а десет година није формирана. Ја сам сигуран да Сарацин зна шта су услови, а сад, то што мало више воли да буде на другој страни није ништа неочекивано, а свакако није ништа ново", рекао је Вучић.

"Са Хрватском радимо на малим корацима"

Коментаришући разговор са премијером хрватске Андрејом Пленковићем, председник је рекао да је добро да се разговара.

"Готово све теме смо отворили, политичке и економске, и разговарали о конкретним стварима које заједнички можемо да радимо у будућности – од инфраструктурних, саобраћајних пројеката, неких других ствари које људима треба да олакшају живот. Ја не мислим да треба да радимо на великим причама, уз помпу, одушевљење и тако даље, али када радимо на малим корацима и када ствари мењамо у интересу грађана, онда мислим да је то добра вест", каже Вучић.

Коментарисао је и то што је у центру пажње одлука европског парламента да покрене истрагу против комесара Вархељија, коју је подржала и Странка слободе и правде, тврдећи да су они указивали на проблеме и о ставу према слободи медија и владавини права.

Вучић истиче да је то крајње неодговорно. 

"Скупили су се неки који све што су радили, све амандмане који су освајали, су огољени антисрпски амандмани. Нескривено. Цела резолуција, све је прављено само да би се урадило нешто против Србије. Онда сте нашли јединог комесара који није био антисрпски оријентисан. Претерао сам, али један од ретких, али нађете неког из Србије који хоће да подрже акцију оних који јесу антисрпски орјентисани које знамо – од Фон Крамон до не знам ни ја кога све, који подржавају акцију против Вархељија, онда се и у Србији нађе неко ко подржава акцију против некога ко је колико је могао помагао и Србији и свим осталима на Западном Балкану", рекао је Вучић.

Реч је, додаје, о "театру апсурда који живимо", те да показује да је "некима власт све у животу а не интереси своје земље".

Истиче да је Вархељи један од људи који ништа нажао Србији није учинио.

"Ако му је то грех, онда је стварно згрешио и онда ће та истрага дати изванредне резултате. Али кад говорите о владавини права, Влада је јуче усвојила те предлоге правосудних закона за које смо добили све могуће похвале, и ЕУ, и Венецијанске комисије, и Савета Европе. То нигде то није вест, можда је Оливер Вархељи крив и за то, јер никога не интересује све оно што урадимо у договору са ЕУ, нико неће да похвали успехе у владавини права, али је суштина да свако хоће своју земљу да оцени јер му је то мања цена него да провери шта није у реду са његовим радом и зашто није могао до сада да се дочепа народног поверења и власти", додаје председник.

"Размишљати о привлачењу инвестиција са различитих страна"

Сумирајући разговоре које је имао током три дана Светског економског форума, Вучић је говорио и о тренутној економској ситуацији у свету и о њеном утицају на Србију. У том контексту, истиче, акт председника САД Џозефа Бајдена је променио све, као и рат у Украјини.

"Акт у ком они улажу 430 милијарди долара у индустрију чипова. Они дизајнирају, а Мексико и Канада раде производњу, Тајван наравно. Где Европа у хај-тек индустрији не може да прати Америку и Кину, јер негде око 9,8 укупне производње чипова је на европском тлу, већ у полупроводницима и чиповима Европа заостаје по том питању", рекао је Вучић.

Према његовим речима, слично се дешава и са литијумом.

"Јер Америка и Кина контролишу највећи део производње батерија за електрична возила у свету, и сад и Европа мора да проналази своје ресурсе. Она је веома снажна, али се плашим да неће лако моћи да прати ове две највеће економске силе. Америка је ту приступила и протекционизму, сада ће и Европа вероватно да приступи истим мерама, али нисам сигуран да може са истим резултатом", каже Вучић.

За нас се, у таквој ситуацији, поставља питање како одржати раст.

"Сећате се колико је нама било забрањено да улажемо у Ер Србију и све компаније због тзв. недозвољене државне помоћи, тако да ће сада бити – само сипајте паре колико можете, али суштина је како да одржимо раст на преко 2,5 посто јер ће Европа ће ићи до плус 0,7. Значи, ми морамо да идемо са три пута већим растом да бисмо брже пристизали развијеније, уређеније европске земље", каже Вучић.

Истиче да се мора размишљати о томе како да се привуку инвестиције са различитих страна.

"Посебно сам срећан што сам имао прилику да разговарам са јужнокорејским председником, њиховом Ес-кеј групом и Хјундаи групом, али и са оним што је попут привредне коморе, али много важније него привредна комора код нас, јер они имају директан утицај на њихова улагања и надам се да ћемо моћи да привучемо много више корејских инвестиција", рекао је Вучић.

Поручује да морамо да се посветимо расту и радимо много више.

"Да се боримо много више, и да гледамо какве се ствари дешавају у свету и да се даље развијамо. Рад, рад и то је то", поручује Вучић.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво