Вучић: Србија неће ускоро постати део ЕУ, за време Меркелове Европа била сигурнија

Председник Александар Вучић рекао је на панелу "Ширење европског хоризонта" који се одржава у оквиру Светског економског форума у Давосу да је сигуран да Србија неће ускоро постати део ЕУ и да је помало песимиста када је питање могућности уласка у ЕУ. Европа је била стабилнија док је Меркел била на власти, каже Вучић.

Вучић је нагласио да јесте помало песимиста, када је у питању могућност уласка Србије у ЕУ у релативно скоријем периоду.

"Не само Србије већ и свих остали у региону. Преговарамо, али видећемо. Имамо различита виђења са ЕУ", рекао је Вучић.

Додаје да је Србија на економском плану напредовала последњих година, и да је урађено доста на унапређивању владавину права.

"Имали смо добар економски раст у последње три године. Србија је била међу четири земље која су имале највећи раст у Европи. Питање је како наставити са сличним или већим растом, и урадимо друге ствари", нагласио је председник Србије

Како је рекао, "нема великих снова" када је улазак у ЕУ у питању.

"У праву сте, нисмо ентузијастични као што смо раније били, а на неки начин ни ЕУ није пуна ентузијазма када смо ми у питању. То су чињенице, и сви бројеви ЕУ показују, а ја пратим бројеве у региону, да популарност ЕУ опада у региону. У Северној Македонији и Србији посебно, чак Црној Гори, истакао је Вучић.

Вучић је оценио и да је то очекивано, због различитог нивоа политичких притиска, за Србију око Косова и Метохије, за Северну Македонију због националног идентитета.

"Потребно је да имамо рационални поглед. Учинићемо све да изнесемо тешке реформе правосуђа, и добили смо добре оцене од Венецијанске комисије јуче и прекјуче, од Савета Европе и ЕУ такође и то је добро", додао је Вучић.

Вучић је рекао да не зна да ли ћемо бити део ЕУ сутра или прекосутра, али да зна да наша земља неће брзо постати чланица ЕУ.

Вучић: Европа је била стабилнија док је Меркел била на власти 

Вучић је истакао да је Европа била стабилнија док је на власти била немачка канцеларка Ангела Меркел.

На панелу, у Конгресмом центру Форума, учествују и премијер Албаније Еди Рама, председник Републике Кипар Никос Анастасијадес, председница Европског парламента Роберта Мецола и председник Владе Републике Ирске Лео Варадкар.

Панел модерира главни и одговорни уредник Политицо за Европу Ђамил Андерлини.

Вучић са тим панелом завршава тродневно учешће на 53. годишњем састанку Светског економског форума у Давосу.

Председник Вучић је разговарао на маргинама форума у Давосу и са хрватским премијером Андрејем Пленковићем.

Председник је оценио да је имао отворен разговор са хрватским премијером, као и да је тај разговор био лековит.

Он је новинарима у Давосу рекао да је разговор био отворен као и да је Пленковић рекао шта они замерају, али и да је он изнео шта му смета код Хрвата.

"Бар смо отворили разговор и канале за даље резултате", рекао је Вучић. Он је казао да је задовољан учешћем на економском форуму.

"У овим ратним условима сви о свим питањима морају да мисле исто, ја не мислим да сам црна овца, али мислим да смете да мислите. Задовољан сам. Успео сам да покренем нека питања попут билатералних односа са Хрватском, односе са Јужном Корејом и та сарадања је од кључног значаја, свој посао смо обавили", рекао је он.

Додао је да се са својим тимом добро припремио и за разговоре са потенцијалним инвеститорима. 

Током јучерашњег дана Вучић је имао више сусрета са европским званичницима.

Европска политичка заједница је међувладина организација за политичке и стратешке дискусије о будућности Европе, а чине је 44 европске државе, као и представници ЕУ.

Оснивање Европске политичку заједнице предложио је председник Француске Емануел Макрон и у току француског председавања Саветом ЕУ Макрон је званично представио пројекат на састанку Европског савета који је одржан 23. и 24. јуна 2022. године.

Макрон је тада рекао да је циљ пројекта да обезбеди платформу за координацију политике међу европским државама и подстакне политички дијалог и сарадњу у циљу решавања питања од заједничког интереса, како би се ојачала безбедност, стабилност и просперитет Европе.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво