Читај ми!

Вучић: Златно доба српско-турских односа, замолио сам за помоћ у снабдевању струјом; Ердоган: Спремни да помогнемо у дијалогу Београда и Приштине

Председник Србије Александар Вучић каже да је са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о свим важним питањима, о унапређењу сарадње, ситуацији у Украјини, о енергетици. Замолио је Ердогана за помоћ Србији у снабдевању струјом током зиме, како би се обезбедиле количине које нам недостају. Србија је заинтересована за куповину беспилотних летелица "бајрактар", надам се да ћемо успети следеће године, каже Вучић. Ердоган је оценио да су односи Турске и Србије на одличном нивоу и навео да је Турска спремна да у дијалогу Београда и Приштине пружи подршку на сваки могући начин да би се постигло решење.

Прес-конференција Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана

Вучић: Предстојећа зима хладна, али ће следећа бити поларна

Александар Вучић је, одговарајући на питање да прокоментарише говор Владимира Путина, који је упозорио да Европу и свет очекује катастрофа, рекао да ће ова зима за нас бити веома хладна, а да мисли да ће следећа бити поларна за целу Европу.

"Ова зима ће за све нас бити веома хладна, а ако сте пажљиво слушали, следећа ће бити поларна за целу Европу. Јер ми се чини да нико не жели решење. Плашим се да сви ишчекују пораз друге стране, а не компромис. А ако стварно мислите да ћете лако војнички да победите Русију, нама остаје да се добро спремимо и за хладну и за поларну зиму", рекао је Вучић.

Додао је да у оквиру "Отвореног Балкана" постоје напори да се заједничким писмом затражи помоћ ЕУ за увоз електричне енергије током зиме, али је свестан да цела Европа позива на штедњу и да ни ми, како каже, "не можемо да се понашамо као распикуће".

Коментаришући пет мера за решење кризе које је најавила Европска комисија, Вучић је рекао да су четири мере разумне, али да не разуме пету – тј. како ће ограничити цену руског гаса.

Србија ће, додаје, настојати да спроведе мере штедње ЕУ и о њима да разговара са Европљанима. 

"Мораћемо да доносимо много важних одлука, јер ни јесен неће бити лака, зима ће бити још тежа", рекао је Вучић.

Додао је да је добро што је потписан анекс уговора за гас са Москвом и што је изграђен гасовод, јер, како каже, без турског, односно Балканског тока, сада не бисмо имали гас.

"Много је тежак период за све нас, али видим да се Европа озбиљно спрема. А најбоље би било да се прекине рат и да обе стране теже ка компромисном решењу", рекао је Вучић, али и указао да је и сам свестан да није могуће да се то деси.

Ердоган: Турска спремна да пружи подршку да би се постигло решење између Београда и Приштине

Одговарајући на питање новинара о односима Београда и Приштине, Ердоган је рекао да је Турска спремна да пружи подршку на сваки могући начин да би се постигло решење.

"Видели смо позитивне помаке и надам се да постоји и то позитивно убрзање које ће бити одрживо на Балкану, зато што Балкан не може више да толерише овакву врсту проблема", навео је Ердоган.

Ердоган је поручио да се нада да ће после договора о документима у најскорије време бити постигнут и споразум о регистарским таблицама са Приштином као и о другим спорним питањима.

"Веома смо задовољни што је постигнут споразум када је реч о преласку граница само са личним картама између Србије и Kосова. Kада је реч о регистарским таблицама, надам се да ће се споразум постићи у најскорије време, као и о другим проблематичним питањима", рекао је Ердоган

Говорећи о ситуацији у Украјини, Ердоган је навео да је Турска увек пратила политику равнотеже између Русије и Украјине и да ће наставити то да чини и у предстојећем периоду. 

Упозорио је да не треба потцењивати Русију и критиковао што се на Западу води политика подстрекивања, која не може да води ка решењу.

Ердоган је, на питање ко је крив за тешку ситуацију у Европи и како то стање може да се превазиђе, рекао да је Турска увек водила избалансирану политику према Русији и Украјини и да ће тако наставити.

"Не морам да помињем никаква имена, али има неколико земаља на Западу чији приступ, сматрамо, није исправан. Оне воде политику засновану на подстрекивању. Kада водите политику провоцирања, не можете постићи резултате", објаснио је турски председник.

"Ако сагледате ситуацију, не можете да наведете победника оваквог рата. Нема победника у оваквом рату, али сматрам да има доста губитника, велики број губитника. Људи губе своје животе, а камоли финансијски и новчани резулат овог рата", напоменуо је Ердоган.

Навео је да не делује да ће се рат у Украјини ускоро завршити. 

У вези са испоруком муниције и наоружања, Ердоган је казао да су то остаци које Запад шаље.

"Не могу да кажем да је победник Русија или Украјина, али до сада ми смо се држали одређене политике и покушавамо да сагледамо начине и разумемо да ли овај рат може да се заврши ускоро. Нажалост, видим да то није могуће", казао је он.

Указао је, на заједничкој конференцији за штампу са председником Србије Александром Вучићем, да они који потцењују Русију греше.

"Русија је престала да испоручује гас и цена гаса је порасла. Сви покушавају сада да нађу начине како да преживе зиму. Што се раније нису сетили тога. Русија има важан адут у рукама, а нико није размишљао раније о томе, и сада проверавате колике су вам залихе. Kада имате агресиван приступ према Русији, она користи оружје које јој је на располагању", објаснио је Ердоган.

Изразио је наду да ће се решење постићи и рат завршити, а када се заврши, свет ће поново живети у миру.

Ердоган: Наши односи са Србијом су на одличном нивоу, додатно се развијају сваког дана

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган захвалио је председнику Србије на гостопримству које је указано турској делегацији и навео да су данашњи разговори били веома плодни.

"Током разговора смо се дотакли детаљно наших питања и заиста смо се посветили корацима које ћемо предузети у будућем периоду. Када је реч о дешавањима у БиХ, разменили смо ставове о регионалним и међународним питањима. Наши односи са Србијом, који су на одличном нивоу, даље се развијају сваког дана и протокол који је управо потписан у вези са путовањима и коришћењем само личних карата даље ће унапредити наше односе до новог нивоа и од ове године од Србије до наше земље дошло је 300.000 туриста", истакао је Ердоган.

Оценио је да то значи да ће се од увођења преласка границе само уз личну карту тај број додатно повећати и додао да то неће бити једино у чему је постигнут напредак.

"Наши пословни људи који путују моћи ће много лакше и на бољи начин да се састају", поручио је Ердоган и напоменуо да је Србија шеста земља са којом је Турска потписала протокол о путовању са личним картама.

Додао је да су привредни и трговински односи Турске и Србије покретач сарадње двеју земаља.

"Обим наше трговинске размене наставио је стабилан раст упркос пандемији коју је корона поставила. Прошле године, раст од 33 посто који смо достигли, стигли смо до око две милијарде долара, а да бисмо постигли наш заједнички циљ од пет милијарди долара, сматрам да ћемо да наставимо да радимо уз исту одлучност и ми смо то потврдили и током наших билатералних састанака, а такође и током састанака у присуству наших делегација", рекао је Ердоган.

Навео је да је пословни форум Турске и Србије, којем ће данас присуствовати показатељ воље у циљу раста обима трговинске размене.

"Наше компаније имају око 50 пројеката у Србији у вредности од 847 милиона долара и овом приликом бих желео да захвалим мом драгом пријатељу Вучићу за подршку коју је он пружио нашим извођачима и предузетницима и у своје име и у име мог народа", истакао је Ердоган.

Вучић: Највиши ниво односа у модерној историји

Aлександар Вучић је, на конференцији за новинаре са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, поручио да је ово златно доба српско-турских односа.

"Успели смо да односе између Турске и Србије подигнемо на највиши ниво у модерној историји. На добром смо путу да испунимо оно што је мени деловало као немогући циљ – да трговинска размера достигне пет милијарди евра", рекао је Вучић.

Истиче да су турске компаније изузетно важне за Србију јер запошљавају готово 10.000 људи и додао да инвестиције из Турске и даље долазе.

Додао је да ће грађани ускоро моћи да виде на делу оно што је урађено у претходном периоду, јер је сем турске обнове многих културно-уметничких споменика, ту и изградња пута Нови Пазар – Тутин, који је, како каже, некада био "пут смрти", као и мост на Рачи који је у изградњи турске компаније.

"Мост на Рачи импресивно изгледа, очекуејмо да у кратком периоду завршимо ту деоницу од 19,1 километар ауто-пута и спојимо са БиХ и РС", рекао је Вучић.

Са Ердоганом је, како каже, разговарао о свим важним питањима, о унапређењу сарадње, о стабилности у региону и томе колико је важно да се сачува мир, као и о ситуацији у Украјини и енергетици.

Замолио је Ердогана да нам Турска помогне у снабдевању електричном енергијом током зиме.

Да се омогући простор да се азербејџанска струја преко Бугарске превезе у Србију, како би се обезбедиле количине електричне енергије које нам недостају, рекао је Вучић.

Нагласио је да је за Србију од огромног значаја да има још много пројеката са Турском.

"Разговарали смо о већој сарадњи у оквиру министарстава одбране и о већој војној сарадњи, али и већој сарадњи наменских индустрија", рекао је Вучић.

Изјавио је и да је Србија заинтересована за куповину беспилотних летелица "бајрактар", те да се нада да ће у томе успети следеће године.

Најавио је да ће ПКС отворити своје просторије у Истанбулу у децембру или јануару, што ће, каже, додатно поспешити привредне односе две земље. Додао је да је туристичка размена на највишем нивоу.

"Драго ми је да све чешће чујемо турски језик, да видимо турске пријатеље, добродошли сте у Србију", рекао је Вучић.

Захвалио је Турској на подршци "Отвореном Балкану", напорима да се сачувају мир и стабилност у региону. Поновили су, каже, и статове око интегритета БиХ.

"Ја сам додао и око поштовања Дејтонског споразума и интегритета Републике Српске у оквиру БиХ. Разговарали смо о односима Срба и Бошњака, али и о трилатералном сусрету између Турске, БиХ и Србије", рекао је Вучић.

Навео је да ће се Србија постарати да одржи пријатељство са Турском на најбољем и највишем нивоу.

"Да га љубоморно чувамо, да можемо да кажемо да је ово, после времена Кемала Ататурка и Александра Карађорђевића, златно доба српско-турских односа", рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић приредио је, испред Палате Србија, свечани дочек за председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, који борави у посети Србији.

Турски председник дочекан је уз највише државне и војне почасти, уз испаљивање 10 почасних плотуна, црвени тепих, постројену гарду Војске Србије и интонирање химне две државе.

Након свечане церемоније, Вучић и Ердоган су разговарали у четири ока, а затим је уследио пленарни састанак делегација Србије и Турске и потписивање неколико споразума.

Обим трговинске размене близу две милијарде долара

О добрим, пре свега економским односима говори податак да је обим наше трговинске размене достигао близу две милијарде долара годишње са тенденцијом повећања.

Према последњим доступним подацима Привредне коморе Србије, у нашој земљи послује око 1.300 предузећа са турским капиталом у текстилном, аутомобилском, грађевинском и машинском сектору, те у банкарству и туризму.

Србија и Турска су 2010. године потписале Споразум о слободној трговини, што је највише утицало на повећање робне размене.

Турски председник Ердоган био је у Београду 2017, потом 2019. године, када је истакао да је немогуће обезбедити трајан мир, стабилност и просперитет Балканског полуострва без добрих односа Анкаре и Београда.

Турска је отворено стала иза пројекта "Отворени Балкан", што је више пута наглашено.

четвртак, 22. фебруар 2024.
6° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво