Читај ми!

Ердоган у Србији – потписано седам споразума, међу њима и протокол о укидању виза

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган борави у дводневној посети Србији. Након свечаног дочека испред Палате "Србија", уследио је састанак са председником Александром Вучићем. Одржан је и пленарни састанак две делегације. Потписано је неколико споразума, а двојица председника обратила су се и на Српско-турском бизнис форуму.

Извештај Тамаре Стојсављевић

Вучић и Ердоган у "Београду на води"

Председник Александар Вучић заједно са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом посетио је "Београд на води".

"Поносан на ново лице нашег главног града, показао сам пријатељу Ердогану Кулу Београд са којег се види наша прелепа престоница. Искористио сам прилику да још једном захвалим вредним радницима и градитељима из турских компанија на савршено обављеном послу", написао је Вучић на Инстаграму.

Председник Србије Александар Вучић угостио је на ручку у згради Председништва турског колегу Реџепа Тајипа Ердогана и чланове турске делегације који су у посети Србији.

"После изузетно успешног радног дела дана, предах са председником Реџепом Тајипом Ердоганом и пријатељима из делегације Републике Турске, уз ручак припремљен са много пажње у Председништву Србије", написао је Александар Вучић на Инстаграму.

Супруга председника Србије Тамара Вучић угостила је у Београду супругу турског председника Емине Ердоган, са којом је присуствовала промоцији српског превода књиге "Турска кухиња са вековним рецептима".

Претходно су обишле Центар за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској.

Председник Александар Вучић поручио је на Српско-турском бизнис форуму да су турски привредници добродошли у Србију и да ту могу да се осећају као код своје куће и увек рачунају на помоћ државе, као и да постоји велики потенцијал за сарадњу у сектору одбране и наменске индустрије.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган истакао је да је Србија кључна земља за мир и стабилност на Западном Балкану, а да је јака економија потребна за просперитет и стабилност.

Србија жели да купи од Турске беспилотне летелице "бајрактар", рекао је председник Александар Вучић истичући да смо за ту куповину стали у ред јер, како каже, те летелице сви желе.

"Не кријем и није ме срамота, ми то нисмо ни крили, да желимо да купимо беспилотне летелице 'бајрактар'. Сви желе те летелице, стали смо у ред и верујем да следеће године Србија може да их набави", рекао је Вучић.

Пословни форум Србије и Турске

Након обраћања двојице председника, уследио је пословни форум представника Србије и Турске.

У току је обраћање медијима Вучића и Ердогана, након што је потписано неколико споразума и протокола између две земље.

Односе Србије и Турске подигли смо на највиши ниво у модерној историји наших земаља, а трговинску размену подигли на готово 2,5 милијарди, турске компаније у Србији запошљавају скоро 10.000 људи, рекао је Вучић.  

Потписано 7 међудржавних споразума и протокола

Потписано седам међудржавних споразума, протокла и меморандума између Србије и Турске, након чега је уследило обраћање председника Србије и Турске Вучића и Ердогана.

- Протокол о изменама и допунама Споразума о узајамном укидању виза потписаног у Београду 12. јула 2010. године

- Споразум о сарадњи у области иновација у напредним технологијама

- Меморандум о разумевању о сарадњи у области сузбијања шумских пожара

- Меморандум о разумевању Владе Србије и Владе Турске о сарадњи у области медија и комуникације

- Меморандум о разумевању о сарадњи у области електронске управе.

- Протокол о сарадњи између Радио-телевизије Србије и Турске радиотелевизијске корпорације 

- Меморандум о разумевању о сарадњи у области електорнске управе.

Вучић са Ердоганом: Одличан, пријатељски и отворен разговор

Председник Србије Александар Вучић разговарао је у четири ока са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, о билатералним, регионалним и глобалним питањима.

"Као и увек до сада, имао сам одличан, пријатељски и отворен разговор са Ердоганом", навео је Вучић на Инстаграм профилу "Будућностсрбије".

"Разменили смо мишљења о свим питањима од значаја за наше две земље, као и о актуелним геополитичким изазовима на регионалном и глобалном плану", додао је Вучић.

Након састанка двојице лидера, следи пленарни састанак делегација, а затим ће бити потписан низ споразума о сарадњи две земље.

Састанак Вучића и Ердогана, следи пленарни састанак делегација

После свечаног дочека турског председника испред Палате Србија, уследио је разговор у четири ока Реџепа Тајипа Ердогана и председника Србије Александра Вучића.

Пленарни састанак делегација Србије и Турске одржаће се после састанка Вучића и Ердогана.

Церемонија свечаног дочека Ердогана, испаљени почасни плотуни

Председник Србије Александар Вучић приредио је, испред Палате Србија, свечани дочек за председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

Турски председник дочекан је уз највише државне и војне почасти, уз испаљивање 10 почасних плотуна, црвени тепих, постројену Гарду Војске Србије и интонирање химне две државе.

Након интонирања химни, председнику је рапорт поднео командант гардијског батаљона, потпуковник Милош Митрић, а прошавши поред постројене почасне гарде, Вучић и Ердоган представили су један другом чанове својих делегација.

Ердогана је јуче на аеродрому "Никола Тесла" у Београду дочекао председник Србије Александар Вучић.

На аеродрому "Никола Тесла" председник Србије Александар Вучић дочекао је синоћ турског колегу Реџепа Тајипа Ердогана који се налази на тродневној регионалној турнеји.

Свечани дочек, уз највише државне почасти, уприличен је нешто после 11 часова испред Палате "Србија". Након тога, уследио је састанак двојице председника, потом пленарни састанак делегација Србије и Турске.

Одржан је и Српско-турски бизнис форум на којем су говорила двојица председника.

О добрим, пре свега економским односима Србије и Турске, говори податак да је обим наше трговинске размене достигао близу две милијарде долара годишње са тенденцијом повећања.

Према последњим доступним подацима Привредне коморе Србије, у нашој земљи послује око 1.300 предузећа са турским капиталом у текстилном, аутомобилском, грађевинском и машинском сектору, те у банкарству и туризму.

Србија и Турска су 2010. године потписале Споразум о слободној трговини, што је највише утицало на повећање робне размене.

Турски председник Ердоган био је у Београду 2017, потом 2019. године, када је истакао да је немогуће обезбедити трајан мир, стабилност и просперитет Балканског полуострва без добрих односа Анкаре и Београда.

Турска је отворено стала иза пројекта "Отворени Балкан" што је више пута наглашено, а потврдио је и шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу на недавно одржаном Самиту лидера у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" у Београду. Тада је један од лидера најавио да ће упутити и званичан позив Турској да се придружи овој иницијативи.

Значајна је и подршка Турске у вези са наставком дијалога Београда и Приштине, који треба да води компромису и обострано прихватљивом решењу.

Иначе, турски председник јуче је био у посети БиХ, а из Београда одлази у Хрватску.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво