Мали и Сијарто потписали уговор – Србија ће складиштити 500 милиона кубика гаса у Мађарској

Министар финансија Србије Синиша Мали и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто потписали су Меморандум о наставку сарадње у области енергетике.

Потписан је такође и уговор између "Србијагаса" и мађарске компаније "MVM CEEnergy", на основу којег ће Србија моћи да складишти гас у Мађарској током зиме.

Уговор о куповини природног гаса и о складиштењу и логистичким услугама потписали су генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић и представници мађарске компаније.

"Србија ће у два складишта у Мађарској до октобра ускладиштити 500.000.000 кубних метара гаса, који ће нам потом бити на располагању од 1. октобра до 1. априла наредне године", рекао је Мали. "Србија ће по уговору у октобру моћи да повлачи три милиона кубика гаса дневно, затим од новембра до фебруара по шест милиона кубика гаса дневно, и у марту три милиона кубика", прецизирао је министар.

То ће бити сасвим довољно за потребе грађана и индустрије у Србији, истакао је Мали.

Он је најавио да ће аранжман бити финансиран јединим делом из буџета Србије, а други из кредита ОТП банке и Ексим банке Мађарске.

Додао је да ће о пропорцијама финансирања бити одлучивано накнадно.

Мали, такође, није желео за сада да каже колико ће бити износ анаранжмана, већ је рекао да ће Србија у понедељак Мађарској уплатити 65,7 милиона евра да резервише складишта.

Цео аранжман обухвата и гас, струју и сирову нафту, додао је Мали.

Министар Сијарто је оценио да ови уговори обезбеђују несметано снабдевање гасом у Србију и јачају позицију Мађарске у области енергетике у целом региону.

Додао је да је међудржавним споразумом договорено и повезивање електроенергетских тржишта две земље, тако што ће до 2028. године бити изграђен нови далековод између Суботице и Шандорфалве у Мађарској.

На основу ранијег договора председника Србије и премијера Мађарске, Александра Вучића и Виктора Орбана, Србија ће, како је најављено, током предстојеће зиме моћи да ускладишти 500.000.000 кубика гаса.

Мали је после састанка са Сијартом 25. маја у Будимпешти рекао да ће, на основу договора,  Србија моћи да повуче из мађарских складишта у октобру и марту по три милиона кубика дневно, а у новембру, децембру и јануару по шест милиона кубика гаса.

Сијарто се данас у Београду састао и с председником Србије Александром Вучићем.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво