Читај ми!

Мали: Договорено да Србија у Мађарској ускладишти 500 милиона кубика гаса

Министар финансија Синиша Мали изјавио је у Будимпешти, након састанка са мађарским министром спољних послова и трговине Петером Сијартом, да је договорено да Србија у Мађарској током предстојеће зиме ускладишти 500 милиона кубика гаса.

Договор је прецизиран након што су се председник Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан договорили у Новом Саду на отварању Међународног сајма пољoпривреде, да Србија може да ускладишти између 300 до 500 милиона кубика гаса у Мађарској.

Мали је, након састанка, рекао новинарима да ће на основу данашњег договора, Србија моћи да повуче из мађарских складишта у октобру три милиона кубика дневно, по шест милиона кубика дневно у новембру, децембру и јануару и три милиона у марту.

"Ово је велика и важна вест за грађане. Обезбедили смо 500 милиона кубних метара за складиштење гаса за наступајућу зиму. То ће обезбедити сигурно снабдевање гаса Србији и то смо обезбедили данас", истакао је Мали.

Министар Сијарто је рекао да су данашњи договори доказ стратешког пријатељства две земље.

"Ускладиштићемо гас нашег суседа за следећу зиму, јер имамо више од шест милијарди кубних метара капацитета за складиштење. Нећемо подржати предлог Европске уније за нафтни ембарго Русији док се не нађе решење које обезбеђује енергетску безбедност Мађарске", изјавио је Сијарто.

Мали захвалио на подршци

Министар Мали је честитао Сијарту на поновном именовању за манистра спољних послова, као и премијеру Орбану на формирању нове владе.

Мали је рекао да је Мађарска постала наш трећи спољнотрговински партнер, после Немачке и Кине, а други у Европи и захвалио Влади Мађарске на подршци.

Подсетио је да је председник Србије дефинисао, као један од приоритета, сигурно снабдевање енергијом грађана Србије и да се и ради на томе.

"Транзит гаса тече несметано"

Министар је истакао је да транзит гаса тече несметано и из правца Србије ка Мађарској и обрнуто и да ће две земље тако и наставити.

Казао је да је читав низ тема био на столу и да се разговарало о сарадњи Електропривреде Србије и мађарског енергетског предузећа МВМ.

Договорено је да њихови представници наредне недеље дођу у Београд и разговарају о сарадњи и заједничком улагању у обновљиве изворе енергије, затим у заједничку набавку електричне енергије.

Заједничко улагање у изградњу интерконектора

Мали је рекао да заједно можемо да будемо много јачи и добијемо боље цене у овој енергетској кризи, као и да обезбедимо сигурније снабдевање енергијом и што више умањимо последице кризе у свету.

Министар је изјавио да је договорено и заједничко улагање у изградњу интерконектора за трансмисију електричне енергије између две земље, како би вишкови могли да се преносе у Србију и Мађарску по потреби.

Ускоро ће зима, и Србија и Мађарска се на прави начин спремају за то, нагласио је Мали.

На питање мађарских медија како види то што је ЕУ предложила шести пакет санкција Русији за ембарго руске нафте, с обзиром на то да Србија није чланица ЕУ, Мали је рекао да се нада да ће преовладати разум и да ће се одлуке доносити тако да се што више умање негативне последице тих санкција.

О снабдевању гасом из Мађарске

На питање да ли је разговарано о могућности да Србија током зиме купује од Мађарске гас који ће складиштити у Мађарској, Мали је рекао да је Србија добила велику сагласност из Мађарске и око снабдевања гасом и да су обе опције отворене, те да се гас може куповати од њих, али и од треће стране.

"Разумни су да нам дају обе могућности и у наредним данима ћемо се определити", рекао је Мали.

Сијарто је рекао, на питање да ли је та земља заинтересована да се у формирању заједничке берзе струје придружи Словенији и Србији, које то раде заједно са европском берзом струје, да су заинтересовани да заједнички набављају енергенте са Србијом, јер то гарантује још већу безбедност.

"У Украјини се одвија рат, а последице тог рата нас доводе до тога да имамо на сваком пољу несигурности и то још више јача значај сарадње између Мађарске и Србије. У врло сличној смо ситуацији због географског положаја и инфраструктуре. Безбедност снабдевања енергијом је стварни проблем, а не идеолошка фраза", навео је.

Сијарто је рекао да је Јужни ток, који иде преко Србије, веома значајан за Мађарску пошто добијају 10 милиона кубика гаса дневно из правца Србије.

То иде без сметњи и у складу са уговором, а до сада је преко Србије извезено из Мађарске 450 милиона кубика гаса, рекао је Сијарто.

"Договорили смо се да Србији пружимо могућност да користи мађарска складишта гаса да би у Србији обезбедили несметано снабдевње и да од укупног капацитета, више од шест милијарди кубика гаса, уступе део Србији током зиме", навео је Сијарто.

О повезивању електромрежа 

Пренео је да је договорено и да се повежу електромреже две земље, што ће трајати у наредних шест до осам година, како би струја могла да се размењује.

Мали и Сијарто су изразили очекивање да ће врло брзо бити потписани и споразуми о тим договорима.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво