Читај ми!

Вучић допутовао у Сочи, цена гаса кључна тема разговора са Путином

Председник Александар Вучић стигао је у Сочи где ће се у четвртак састати са председником Русије Владимиром Путином. Разговараће о ситуацији у региону, заједничким пројектима и економској сарадњи. Кључна тема биће цена гаса.

Да је реч о изузетно важном сусрету за Србију, председник Вучић нагласио је више пута, истичући као најважнију тему разговора будући дугорочни уговор са Русијом о испоруци гаса, не кријући да ће молити Путина за најповољнију цену тог енергента, јер од ње зависи и даљи привредни развој Србије.

"То је питање за целу нашу земљу, јер нам од тога зависи долазак инвеститора, да ли ћемо имати струју и резерве", рекао је Вучић уочи одласка у Русију.

Колико је значајан исход разговора о гасу, Вучић је дефинисао и у разговору за руски "Соловјев лајв", када је новинару Владимиру Соловјеву рекао да иде у Моксву и да се враћа "као што каже наш народ или као пуковник или као покојник".

Србија је готово у потпуности зависна од руског гаса јер из сопствених извора производи свега 13 одсто, док остатак увози из Русије.

У овом тренутку на снази је уговор између "Србијагаса" и руског "Гаспрома", али он истиче крајем ове године, у тренутку који је проблематичан због великих турбуленција на тржишту енергената.

Цена хиљаду кубика гаса сада на берзи у неким тренуцима премашује 1.000 долара, док Србија према важећем уговору за исту количину издваја 270 долара - вишеструко мање.

На столу и ситуација на Западном Балкану

Сусрет у Сочију, 19. по реду званични састанак председника Вучића и Путина, долази у тренутку бројних изазова пред Србијом - појачаних притисака са запада "упаковане" у критике о владавини права, положају медија, стању екологије, те ћутања међународне заједнице на потезе Приштине, али и компловања ситуације у региону.

Вучић је данас најавио да су то питања од кључног значаја о којима ће разговарати са руским председником, којег ће, како је рекао, обавестити и о свему што се дешава у разговорима о КиМ, као и о целокупној ситуацији на Западном Балкану.

"За нас су интересантна питања из региона, али сасвим сигурно је да ћу од Путина моћи да чујем како он види ситуацију у Европи и Азији и у свету, и како ми, како мала земља да нађемо најбољу позицију у турбулентном свету и заштитимо своје интересе", рекао је Вучић.

Та питања и Кремљ види као централна у разговору двојице лидера.

Раније данас је портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио да ће Путин у четвртак у Сочију разговарати са Вучићем о "сарадњи две земље на обострану корист", што ће, како је оценио, бити "веома важни разговори са савезником и пријатељем Русије".

Председик Вучић је најавио да ће, након разговора са Путином српску јавност моћи да обавести о свим новим договорима на пољу економије и у другим областима.

"Путин је увек разумео позицију Србије"

Вучић је по доласку у Сочи за телевизију Пинк рекао да ће на столу у Русији бити много тема, а да је једна од кључних гас.

Указао је да је Путин тај који одлучује, али је истакао да је у Сочи дошао да се бори "за формулу".

"Када знате формулу, онда знате коју ћете цену добити. Ми хоћемо да разговарамо и о формули и флексибилности. Шта год да успемо да добијемо то је од огромног економског значаја", рекао је Вучић.

Напоменуо је да Русија води рачуна о својим интересима, али је нагласио да је сигуран да ће водити рачуна и о пријатељским односима са Србијом.

"Верујем у пријатељство председника Русије. Ако ме питате од кога највише очекујем у Русији, то је Путин. Он је увек разумео позицију Србије, он зна шта значи бити под притиском, колико је тешко водити политику слободарства, зато највећу подршку очекујем од њега", нагласио је Вучић.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво