Читај ми!

Вучић: Са Путином о кључним питањима, са Приштином треба разговарати што чешће; Већи подстицаји за рађање

Желимо и тражимо разговоре са Приштином на свим нивоима што више и што чешће, рекао је председник Србије Александар Вучић. Истиче да ће свим шефовима држава и влада послати писмо, у којем ће тражити објашњење зашто нико не реагује када Аљбин Курти помиње уједињење са Албанијом. Председник каже да је са Русима договорено да преузму Петрохемију, те да ће са Владимиром Путином разговарати о кључним политичким питањима, као и о гасу.

Председник Србије Александар Вучић је, током обраћања јавности на Андрићевом венцу, рекао да је важно да се са Приштином разговара о свим темама.

"Србија тражи, захтева, жели разговоре са Приштином на свим новиоима - што пре, што више и што чешће. Сматрамо да је сваки разговор лековит, да је важно да разговарамо о свим темама, нарочито о СЗО, енергетици, али да разговарамо и покушамо да направимо макар било какво и минимално поверење међу нама, да не бисмо долазили у ситуацију у којој смо били пре нешто више од месец дана", рекао је Вучић.

Истиче да је то званичан захтев Републике Србије, који је пренео специјалном представнику ЕУ за дијалог Мирославу Лајчаку. Поручио је да је Београд увек спреман за разговор, те да не прихвата тезу да је крив за било шта што се односи на прекид дијалога.

Напоменуо је и да ће, по повратку из Сочија, свим шефовима држава и влада упутити писмо, у којем ће замолити за објашњење и одговор  на питање како је могуће да Аљбин Курти "свако мало, али на врло јасан и прецизан начин" говори о сопственој жељи за уједињењем, како они кажу, Косова и Албаније, а да ниједна политичка институција у Европи на то не реагује.

"Садржаће једно просто питање. Да ли то значи да ћете тако да ћутите и нећете да реагујете ако било ко одавде говори о неком уједињењу са другим? По ком принципу је то Албанцима дозвољено, а по ком Србима све забрањено. То ћу да питам и у званичној форми, да тражим објашњење од свих шефова држава и влада", рекао је Вучић.

Напоменуо је и да Србија такву политику неће водити, јер се залаже за поштовање међународно признатих граница.

Договорено да Руси преузму Петрохемију

Вучић је, пред одлазак у Русију, где ће се 19. пут срести са председником те земље Владимиром Путином, изјавио да је тај сусрет веома значајан за Србију, те да ће се разговарати о свим кључним политичким питањима.

"Разговараћемо и о ситуацији у региону, желим да га обавестим о свему што се збива у разговорима у вези са Косовом и Метохијом и шта се дешава на Западном Балкану", рекао је Вучић.

Додао је да ће се разговарати и о светским темама.

"Сасвим сигурно је да ћу од Путина моћи да чујем како он види ситуацију у Европи и Азији и у свету, и како ми, као мала земља, да нађемо најбољу позицију у турбулентном свету и заштитимо своје интересе", рекао је Вучић.

Напомиње да је Русија четврти трговински партнер Србији и да верује да има много простора за увећање трговинске размене. Истиче и да су многи преговори са руским партнерима већ завршени, те да је договорено да Руси преузму Петрохемију.

"То је велика и важна вест за раднике Петрохемије", рекао је Вучић и истакао да Петрохемија коначно неће зависити од коњуктуре, тако да, на пример, две године све буде добро као сада, па да онда три године буде катастрофа.

"Све зависи од примарног бензина. Петрохемија користи примарни бензин 90 одсто, а 10 одсто у трошковима пословања је цена гаса и једино са ким смо могли да направимо суштински овакав споразум су Руси", навео је Вучић и додао да је тај договор са Русима постигнут после много година и мука.

Од осталих ствари које су већ договорене, навео је стратешко српско-руски програм економске сарадње од 2021-2026. године, у различитим областима економског развоја, трговинске размене.

Додао је и да је потписана прва фаза ТСЗ центра за радиофармацију, у вредности од 15 милиона евра, да бисмо у овој области, која је, како је навео, веома значајна и у медицини, имали довољно способних и стручних људи за будућност.

"То је важно да бисмо могли да поново наше инжењере и стручњаке које смо имали у Винчи за нуклеарну енергије подигнемо, њихово и знање код младих, као што то радимо у вештачкој интелигенцији и роботици", казао је Вучић.

Додао је да је још много споразума у поступку усаглашавања, те да су тачке кључања - простор који спаја иновације, науку, образовање. Предмет разговора је, додаје, и вакцина спутњик лајт.

Гас кључно питање, опале су нам резерве

Вучић је рекао и да су резерве гаса наше земље пале на 128 милиона метара кубних и да ће гас бити једна од најважнијих тема у разговору са Путином.

"За нас је гас кључно питање. Ми у овом тренутку имамо резерве гаса 128 милиона метара кубних, а имали смо пре и 261 милион", рекао је Вучић и објаснио да је то зато што свакодневно трошимо гас да не бисмо увозили струју, која је на берзи пет пута већа од производне цене у Србији.

То су тренутно огромни губици за многе земље, а посебо за државе у региону.

"На берзи је цена гаса била у јутарњим часовима 1.064 долара, а ми плаћамо гас 270 долара, а цена струје је између 250 и 300 по мегавату у целој Европи, док је код нас цена 50 евра по мегавату", навео је Вучић.

Нагласио је да само због увоза струје падају економије многих средње и ниже развијених земаља и да им зато расте јавни дуг.

"Метро је значајан не само за Београд већ и за целу Србију"

Председник се осврнуо и на протесте поводом почетка изградње метроа у Београду.

"После 53 године од прве идеје за метро у Београду, неко је нашао новац и знање да то уради", указао је Вучић и истакао да ће метро бити један од најмодернијих у Европи.

Метро је значајан не само за Београд већ и за целу Србију, јер ће то улагање повећати раст привреде, истакао је председник.

Вучић је истакао да се тренутно ради на изградњи десет ауто-путева и саобраћајница.

"Надам се да ћемо до краја године потписати уговор за изградњу пута Пожега - Бољаре преко Ивањице. То је од кључног значаја", рекао је Вучић.

За прво дете 300.000 динара, младима између 10 и 20 хиљада бесповратно за стан

Председник је најавио нове демографске мере. "Нестајемо као нација, нас је све мање, то је веома сложен проблем", истакао је председник.

"Од 1. јануара за свако прворођено дете држава ће давати 300.000 уместо садашњих 100 хиљада динара", рекао је Вучић.

Како је указао, рачунајући и давања градова и општина, сви у Србији ће примати више од 4.000 евра за прво дете.

"Не мислим да ће се тиме све решити, али ће се та мера комбиновати са другим мерама", истакао је председник.

И помоћ за друго дете биће знатно увећана, јер је, како је истакао, то дете нека врста преломнице за жену.

"То ћемо вас обавестити у наредних 14 дана, та мера биће драстично увећана", најавио је председник и додао да ће се и помоћ за треће дете повећавати.

Олакшице ће бити уведене и за студенте, додао је председник. "За студенте доносимо меру да, ако девојка затрудни и роди дете, за њу не важе испитни рокови, исто тако и мушкарца, оца, који је студент", најавио је председник.

"Одредиће се да за обичне факултете, ако заврше до 26. године, буде као да су завршили у року, а за медицински до 28. године. У наредних неколико недеља завршићемо то у Народној скупштини", најавио је Вучић.

Најавио је и да ће држава давати бесповратну помоћ између 10 и 20 хиљада евра младим брачним паровима за куповину стана и напоменуо да ће својина ићи на мајку.

"Тиме мотивишемо младе да изађу из родитељског дома раније. То ће додатно подстаћи и стамбену изградњу", указао је председник.  

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво