Читај ми!

Поруке првог дана Самита несврстаних у Београду – једнакост међу државама и даље неостварен циљ

Један од највећих мултилатералних скупова у Европи ове године – Самит којим се обележава шест деценија од оснивања Покрета несврстаних земаља, одржава се у Београду данас и сутра, уз присуство великог броја страних званичника.

Свечана вечера поводом самита у Београду

Београд и Србија су поносни на наслеђе Покрета несврстаних и зато је организација ове конференције била наша обавеза, али и наша порука да смо више него икад привржени идејама несврстаних, а то су мир, правда, једнакост и сарадња међу народима света, изјавио је председник Скупштине Србије Ивица Дачић на свечаној вечери поводом самита у Београду.

Дачић је подсетио да су се пре 60 година велики лидери тог времена окупили у Београду да пренесу глас својих народа да не желе да учествују у трци два љута ривала која је водила ка уништењу, већ да желе да праве свет заснован на правди, једнакости и миру.

Био је то глас слободних људи, који се до тада није довољно чуо, глас храбрих народа и њихових лидера који су имали визију другачијег света у којем ће сви бити равноправни и са једнаким шансама за будућност, због чега је оснивачка конференција Покрета несврстаних била дан када је свет добио свој глас разума, рекао је Дачић.

Он је истакао да се са великим поштовањем данас сећамо великих визионара Јосипа Броза Тита, Џавахарлала Нехруа, Гамала Абдела Насера, Кваме Нкрумаха и свих других лидера који су у Београду одлучили да понуде свету алтернативу, да понуде пут којим је из Београда кренуо највећи део човечанства - пут мира, сарадње, хуманости и градње праведног света.

Тежња за миром, слободом и равноправношћу универзалне су вредности које морамо штитити и за њих се борити истим жаром, као што су то радили наши оснивачи пре шест деценија, поручио је Дачић.

Према његовим речима, Покрет несврстаних није био само резултат Хладног рата и тадашњих блоковских подела, већ је својом дуговечношћу потврдио да је организација која се темељи на универзалним и трајним вредностима у које дубоко верује и на којима се заснива политика Србије.

Преглед првог дана Самита несврстаних у Београду

Извештај Драгане Биберовић

Селаковић: Резолуција 1244 гарант мира и стабилности

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са председником Генералне скупштине Уједињених нација Абдулом Шахидом.

Селаковић је честитао Шахиду на говору поводом 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних, примећујући да вредности и циљеви несврстаних у великој мери коинцидирају са приоритетима УН.

Србија је, како је рекао, сагласна са оценом да је неопходно јачање мултилатерализма и улоге УН у савременом свету, који је суочен са комплексним изазовима.

Министар Селаковић је саговорника упознао са ситуацијом на Косову и Метохији и положајем српског народа у покрајини, нагласивши да је током ове године дошло до драматичног пораста етнички мотивисаних инцидената према Србима. Подсетио је да је стопа повратка на КиМ, од око 2 одсто, најнижа у свим постконфликтним подручјима на свету.

Истичући да је Резолуција 1244 СБ УН гарант мира и стабилности, шеф српске дипломатије је рекао да су Уједињене нације кључно место за одбрану територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и међународног права, у којем наша земља налази упориште.

Србија, како је додао Селаковић, инсистира и на важности наставка ангажмана УНМИК-а на КиМ као и континуираног разматрања ситуације у нашој јужној покрајини пред Саветом безбедности УН.

Наша земља, како је истакао Селаковић, доследно је опредељена за очување мира и стабилности у региону, али и за заштиту српског становништва на КиМ, и зато очекујемо да сви актери који чине међународно присуство на КиМ делују објективно и статусно неутрално, доприносећи стабилизацији прилика.

Своје опредељење за мир, додао је Селаковић, Србија доказује и учешћем у пет мировних мисија УН, са укупно 263 припадника, по чему смо, у односу на број становника, највећи контрибутор у региону, и један од највећих у Европи.

"Остајемо посвећени приоритетним областима деловања УН"

Председник Александар Вучић састао се са председником Генералне скупштине Уједињених нација Абдулом Шахидом са којим је разменио мишљења о приоритетима у раду ове организације у наредном периоду.

Председник Вучић је нагласио да наша земља сматра Уједињене нације најзначајнијом међународном организацијом од посебне важности за заштиту суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије и додао да у том смислу остајемо посвећени приоритетним областима деловања УН и наставку даље сарадње.

Председник је посебно истакао да Србија сматра важним теме које је председник Генералне скупштине УН Абдула Шахид означио као приоритетне током 2021. године и додао да је наша земља сагласна са оценом да je неопходно јачање мултилатерализма и улоге Уједињених нација, имајући у виду да ситуацију у свету карактеришу комплексни изазови и међусобно повезане кризе, чије је решавање могуће само налажењем заједничких одговора.

У том контексту, председник је посебно истакао да ће Србија наставити да инсистира на очувању мира и стабилности у региону.

Председник Генералне скупштине Уједињених нација Шахид је захвалио председнику Вучићу на доприносу који је Србија дала у борби против ковида 19, нарочито кроз донације вакцина угроженим земљама.

Вучић са министром одбране Анголе

Председник Александар Вучић примио је министра одбране Анголе Жоаоа Ернеста дош Сантоша, с којим се подсетио своје посете Анголи 2013. године и традиционалног пријатељства које две земље повезује још из времена некадашње Југославије и чланства у Покрету несврстаних.

Председник Вучић је замолио министра Дош Сантоша да руководству Анголе пренесе захвалност за разумевање за ставове Србије кад је реч о Косову и Метохији и за подршку територијалном интегритету и суверенитету наше земље, јер то сведочи и о поштовању међународног права.

Он се заложио и за већу сарадњу двеју земаља у међународним организацијама.

Председник Вучић и министар Дош Сантош су размотрили могућности за снажније везе у области безбедности и одбране, идентификујући стратешке циљеве сарадње у тој области.

Вучић се састао са државном министарком за спољне послове Индије

Председник Александар Вучић састао се са државном министарком за спољне послове Републике Индије, Минакши Леки, којој је изразио посебну захвалност на учешћу на скупу који је посвећен 60. годишњици Покрета несврстаних земаља, не само због чињенице да је Индија један од оснивача Покрета, већ и због тога што односе двеју земаља карактерише међусобно уважавање и висок степен подршке у најважнијим областима.

Вучић је поновио захвалност због принципијелног става Индије о непризнавању једнострано проглашене независности тзв. Косова и подршке Србији у међународним организацијама. Председник је посебно нагласио да Србија наставља да се залаже за продубљивање односа и интензивирање политичког дијалога са пријатељском Индијом.

Саговорници су разговарали о развоју сарадње у областима од обостраног интереса, са посебним акцентом на унапређење економских веза кроз повећање трговинске размене и приливе нових инвестиција.

Председник је замолио државну министарку Леки да пренесе срдачне поздраве премијеру Модију, изразивши наду да ће у најскорије време доћи до посете на највишем нивоу.

Председник Вучић и државна министарка Леки су, између осталог, разговарали о будућности Покрета несврстаних земаља и његовој улози у данашњем светском поретку.

Јовановић: ИТ најбрже растућа грана у Србији са 25 одсто

Директор Канцеларије за ИТ и е-управу Михаило Јовановић представио је учесницима из света на Бизнис форуму, који се одржава у оквиру скупа поводом обележавања годишњице од оснивања Покрета несврстаних, успехе које је Србија остварила у области дигитализације и истакао да је то најбрже растућа грана у нашој земљи.

Јовановић је рекао да по извозу више није на првом месту пољопривреда или аутомобилска индустрија, већ ИТ сектор и истакао да је само у јулу ове године извоз ИТ сектора износио 171 милион евра.

Указао је да је то за чак 56 одсто више у односу на исти период прошле године, а да ИТ сектор годишње расте око 25 одсто.

Јовановић је говорио и о дигитализацији јавне управе, додајући да ње не би било да претходно није стабилизована економија, да није уведена фискална консолидација и да није смањен јавни дуг, за шта је, како је рекао, задужен председник Србије Александар Вучић.

У таквом окружењу, додао је, премијерка Ана Брнабић је пре четири године одлучила да успостави дигитализацију и едукацију у тој области као један од приоритета Владе Србије, и да на тај начин трансформише економију са традиционалне ка оној која се заснива на иновацијама и знању.

"То је значило да учимо, мењамо се и суочавамо са новим изазовима, како бисмо надокнадили изгубљено време из прошлости", рекао је Јовановић.

Казао је да је та визија о дигитализацији довела до тога да Србија данас има лидерску позицију у тој области у овом делу Европе, али и повећању плата и квалитетнијем животу грађана.

Истакао је да се јавна управа трансформисала у сервис грађана Србије, додајући да грађани више не морају да носе папире од шалтера до шалтера, већ могу да користе е-управу.

Тај начин, како је рекао Јовановић, штеди време и новац грађанима, а уједно се бори против корупције.

Вучић са министром из Бангладеша о сарадњи

Председник Србије Александар Вучић састао се са министром иностраних послова Бангладеш Абдулом Моменом, учесником скупа посвећеног јубилеју Покрета несврстаних земаља, са којим је разговарао о билатералној сарадњи две земље.

Вучић је Момену рекао да тековине Покрета представљају добру основу за даљи развој сарадње, која је данас, на глобалном плану, потребнија него икада пре, саопштено је из Службе за сарадњу с медијима председника Србије.

Саговорници су се сагласили да унапређење билатералне економске сарадње представља један од приоритета у наредном периоду, с обзиром на добре економске резултате које обе земље остварују.

Министар Момен је Бангладеш описао као земљу могућности, са бројном радном снагом, која својим радом доприноси економском расту различитих земаља.

Зато је рекао да је спреман да доприноси новим путевима сарадње, предложивши што скорије сусрете пословних људи Србије и Бангладеша, додаје се у саопштењу.

Предложена је сарадња у текстилној и фармацеутској индустрији, као и у области информационих технологија.

Симболично засађено 60 садница дрвећа

Поводом обележавања шест деценија од оснивања Покрета несврстаних земаља у београдском Парку пријатељства симболично је засађено 60 садница дрвећа.

У садњи су учествовали премијерка Србије Ана Брнабић, министар спољних послова Никола Селаковић и учесници самита који се у Београду одржава поводом 60 година од оснивања Покрета несврстаних.

Осим тога, Брнабић, Селаковић и неколико страних званичника уписали су се у књигу "Парк пријатељства".

Дрвеће је симболично засађено у Парку пријатељства, јер је изградња тог парка на симболичан начин обележила оснивање Покрета несврстаних, чији је један од оснивача била и некадашња Југославија.

Наиме, идеја за формирање Парка пријатељства меморијалног карактера потекла је од Младих горана који су у име одржавања Прве конференције несврстаних у Београду 1961. године, донели одлуку да се оснује спомен-парк као симбол борбе за мир и једнакост свих народа у свету.

Њихову иницијативу 29. августа 1961. године подржали су Савет за културу и Савет за урбанизам Народног одбора града Београда, а за свечано отварање парка сматра се Титова садња платана 7. септембра 1961. године.

Поводом обележавања шест деценија од основања Покрета несврстаних земаља у Београду је данас почео дводневни самит а скуп је окупио представнике више од 105 земаља, као и још девет делегација међународних организација.

Даље унапређење српско-алжирске сарадње

Председник Србије Александар Вучић састао се са председником Владе Народне Демократске Републике Алжир, Ајменом Бенабдерахманом, којем је захвалио на учешћу на скупу посвећеном 60. годишњици Покрета несврстаних земаља, саопштила је Служба за сарадњу са медијима.

Вучић и Бенабдерахман разговарали су о бројним темама од заједничког интереса, укључујући даље кораке на развијању билатералних односа.

Председник Вучић је истакао да ће посета премијера Бенабдерахмана бити замајац за даље унапређење српско-алжирске сарадње, која је испод постојећих могућности.

Истовремено, они су идентификовали су области пољопривреде и туризма као најспремније да допринесу јачим везама.

"Председник Вучић је посебно захвалио на принципијелном ставу Алжира у вези са непризнавањем самопроглашене независности тзв. Косова и упутио срдачне поздраве председнику Тебуну", наводи се у саопштењу.

Премијер Бенабдерахман је рекао да је срећан што је у Београду, јер његова земља много дугује некадашњој СФРЈ и зато негује пријатељство, које потиче из тог доба.

Како се наводи, са председником Вучићем се сагласио да принципи несврстаности добијају на значају у данашњем свету са много различитих изазова.

Вучић са министром спољних послова Краљевине Саудијске Арабије

Председник Србије Александар Вучић састао се са министром спољних послова Краљевине Саудијске Арабије, Његовим краљевским височанством принцом Фејсалом бин Фархан ал-Саудом.

Председник Вучић је захвалио Његовом краљевском височанству министру ал-Сауду што је својим присуством увеличао скуп посвећен 60. годишњици Прве конференције Покрета несврстаних земаља, чије принципе Србија и Саудијска Арабија, како је речено на састанку, поштују и следе, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу с медијима председника Србије.

Разговор је био посвећен јачању политичког дијалога и економске сарадње. У том контексту,  Вучић и министар ал-Сауд су констатовали да би следећи корак ка свеобухватном јачању сарадње требало да буде усмерен на размену посета званичника двеју земаља.

Саговорници су се сагласили да има простора за унапређење економских веза Србије и Саудијске Арабије, будући да су по обиму и квалитету далеко испод могућности. Зато су разговарали и о конкретним предлозима за сарадњу, а Вучић је упутио позив пословним људима и инвеститорима из Саудијске Арабије да улажу у Србији и да развијају заједничке пројекте са нашим привредницима.

Његово краљевско височанство министар ал-Сауд је рекао да је пословна заједница кључни чинилац у изградњи мостова између земаља, изразивши интересовање саудијске стране за јачање сарадње пре свега у домену пољопривреде и туризма, наведено је у саопштењу.

Почео бизнис форум, Татјана Матић: Желимо да продубимо сарадњу

Бизнис форум у оквиру обележавања 60. годишњице Покрета несврстаних земаља почео је на Београдском сајму, а министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић поручила је да Србија жели да продуби економску и сваку другу сарадњу са несврстаним земљама.

Привредници и представници делегација из око 100 земаља окупили су се у хали 2Ц да чују о Србији као инвестиционој дестинацији, као и да на панелу размене мишљење о глобалним ланцима снабдевања током и после пандемије.

Матићева је рекла да удруживање земаља у оквиру Покрета није заснивано искључиво на политичком и економском плану, већ и на јачању њихове сарадње у области инвестиција, образовања, туризма, здравства и културе.

"За време 'златног доба' несврстаних, у периоду од 1961. до 1989. године, највећи део сарадње међу чланицама одвијао се преко установа и институција. Обиму културне и туристичке размене и стицања сазнања о традицији и обичајима других народа, у значајној мери допринео је велики број студената из 'несврстаних земаља' који се школовао у Београду и у тадашњој Југославији. Они су углавном доносили обичаје, музику и традиционалну гардеробу из родних крајева, што је све утицало на бројна дела домаћих стваралаца", рекла је Матићева.

Истакла је да наша земља и данас гаји блиске и садржајне односе са чланицама Покрета несврстаних у различитим областима, укључујући и економску сарадњу.

Извештај са првог дана самита у Београду

Извештај Николине Ракић

Брнабићева са министром спољних послова Кувајта

Премијерка Ана Брнабић састала се са министром спољних послова Кувајта Шеиком др Ахмедом Насером Ал-Мохамедом Ал-Сабахом.

Билатерални састанак је одржан у духу традиционално добрих и пријатељских односа, уз обострану констатацију да је потребна даља динамизација политичког дијалога, саопштено је из Владе Србије.

Министар спољних послова Кувајта истакао је да верује да је објективан став свих присутних на овом догађају да конференција одражава огроман међународни успех Србије, наводи се у саопштењу.

Њихово министарство финансија а онда и министарство спољних послова, као кровна организација, раде на формирању економских планова за стратешку сарадњу са Србијом и ово је увод за све остале билатералне посете које тек следе, додаје се.

Брнабићева је изразила наду да ће конференција бити подстрек за будућу сарадњу.

Шеик др Ахмед Насер Ал-Мохамед Ал-Сабахо је констатовао да Кувајт помно прати регион и да Србија убедљиво предњачи у областима које су и Кувајту високо на агенди: брзо реаговање на здравствене кризе, сигурности у производњи хране, доступности образовања, развоју ИТ сектора и сајбер безбедности.

Брнабићева је скренула пажњу на изазове четврте индустријске револуције и циљ Србије да задржи младе људе у земљи и да створи могућност за досељавање и других младих људи из иностранства, каже се у саопштењу Владе Србије.

Председник Србије Александар Вучић одликовао је данас председника Гане Нана Адоа Данква Акуфо-Адоу Орденом Републике Србије на ленти.

Председник Гане одликован је за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа између Србије и Гане.

Вучић је Акуфо-Адоу орден уручио на свечаној церемонији у Палати Србија после "тет-а-тет" разговора и састанка делегација две земље.

Министар трговине Сомалије: Очекујем да чујемо поруке мира и сарадње

Министар трговине и индустрије Сомалије Kалиф Омар изјавио је за Танјуг да од конференције у Београду очекује да земље пошаљу поруку мира, решавања спорова на миран начин и изразе већу и бољу сарадњу међу државама.

Омар је изразио задовољство што је делегација Сомалије у Београду поводом обележавања 60 година од прве конференције Покрета несврстаних, и да су они прва делегација која је дошла у Србију од 90-их година.

Kако је навео, због дугогодишњег грађанског рата који је вођен у његовој земљи запоставили су своју улогу у свету, а с обзиром да је тај период сада иза њих изразио је наду да ће у наредном периоду радити на побољшању односа са Србијом.

Омар је подсетио да Србија и Сомалија имају дугу историју односа.

Kаже да на скупу у Београду очекује да буде потписан низ билатералних споразума, али и да земље пошаљу поруку да морамо живети у мирном свету и на миран начин.

Министар трговине Сомалије казао је да очекује и побољшање сарадње у области трговине и додао да ће о томе разговарати данас са представницима нашег Министарства трговине.

Kазао је да они највише извозе воће, а да су најпознатији по бананама.

Шефица дипломатије Индије: Без поштовања процедура Покрета немогућ напредак

Министарка спољних послова Индије Менакаши Леки поручила је данас да, ако се не буду поштовале процедуре Покрета несврстаних, неће бити могуће остварити напредак.

Леки је, на скупу у Београду, који се одржава поводом 60 година од одржавања прве конференције Покрета несврстаних, истакла да је јако важно да се све чланице Покрета заједно суоче са глобалним изазовима, попут пандемије, климатских промена.

"То суочавање и решавање тих проблема ће нам показати да ли је Покрет и даље тако важан, а приступ решавању проблема мора бити Резолуција 2543 која се бави спречавањем терористичких акција свуда у свету", казала је Леки.

Подсетила је да су током деценија, суштински принципи Покрета представљали платформу за деколонизацију што је, како каже, донело мир.

Начин на који је ковид пандемија довела до великих проблема широм света и суочавање са тим проблемима, како каже Леки, такође су слика како Покрет пружа одговор.

"Покрет дели своја искуства и има становништво које може да преузме вођство", казала је Леки и у том смислу указала да је Индија обезбедила више милиона вакцина, те да је након што је вакцинисала своје грађане, вакцине донирала и другима.

Навела је да је у скорије време Покрет несврстаних сарађивао и у другим областима и то све више, међутим, указала је и на то да Покрет није увек био довољно ажуран у решавању неких проблема.

Kако каже, поједине земље чланице Покрета су користиле његову платформу како би између себе решавали проблеме.

"Потребно је да сви чланови буду једнаки на платформи. Покрет је основан да би помогао земљама у развоју и то је наша снага, али морамо да проверимо шта се дешава у Покрету", казала је Леки.

Леки је навела да, захваљујући Србији, председнику Србије Александру Вучићу и њеном српском колеги Николи Селаковићу на организацији самита у Београду, Индија изразито цени разговоре које има са Србијом, а који служе продубљивању односа.

Вучић се састао са председником Гане Акуфо-Адоом

Председник Србије Александар Вучић састао се са председником Гане Нана Адо Данква Акуфо-Адоом, који борави у дводневној посети Србије.

Вучић је испред Палате Србја, уз најавише државне и војне почасти, дочекао Акуфо-Адоу, који учествује и на Самиту којим се обележава 60 година од оснивања Покрета несврстаних.

Након церемоније дочека почео је "тет-тет" састанак двојице председника" после којег ће се Вучићу и Акуфо-Адои придружити и остали чланови делегација Србије и Гане.

Вучић ће на церемонији у Палати Србија Акуфо-Адои уручити Орден Републике Србије на ленти, а након тога двојица председника ће се обратити на заједничкој конференцији за медије.

Председник Акуфо-Адо допутовао је у недељу у Београд, а дочекао га је министар спољних послова Никола Селаковић. 

Гана је 2019. године, као 16. земља чланица УН, повукла признање Косова уз образложење је да је одлука о признању косовске независности 2012. године била "преурањена".

Додик: Криза потпуно оголила стварни однос великих према малима

Члан председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик је подсетио да је свет прошао кроз једну од највећих криза модерног доба проузроковану ширењем коронавируса.

"Та ситуација је показала слабост великих и наизглед уређених система попут Европске уније, али и Светске здравствене организације, који су се потпуно урушили пред навалом проблема и притом потпуно заборавили н мале земље које су изван наведеног система", рекао је Додик.

Истиче да су се покушаји да се правовремено обезбеде медицинска средства и опрема за борбу против вируса претворили у беспоштедну борбу, на штету мањих и сиромашних, као да, како каже, сви животи не вреде исто.

"Ова криза потпуно је оголила стварни однос великих према малима. Опет су мале земље добиле помоћ од оних који нису заборавили важност пријатељства, поштовања и солидарности у међународним односима", нагласио је Додик.

Каже да Покрет несврстаних ни данас не губи из вида међузависност и комплексност односа између мира и безбедности и развоја људских прва.

Додик је изразио посебну забринутост због чињение да се свет суочава са сталном ескалацијом политичких и војних сукоба, као и мигрантском кризом, тероризмом, сиромаштвом и климатским променама...

Истиче да ни Босна и Херцеговина (БиХ) није поштеђена побројаних проблема.

"БиХ је земља под протекторатом Сједињених Америчких Држава, дела европских земаља, Јапана и Канаде, удружених у намери да њихова решења наметну људима у БиХ. Неразумевање и уплитање међународних актера, махом развијених западноевропских земаља и светских сила, у унутрашње прилике у БиХ и региону, дупли стандарди који су примењивани како деведесетих тако и данас, довели су нашу земљу до руба распада", истиче Додик.

Каже да је БиХ наметнут високи представник, иако нема одлуке Савета безбедности да он ради у тој држави.

Додик је честитке председавајућем Покрета азербејџанском предсједнику Илхану Алијеву на племенитој и великодушној одлуци да се састанак поводом 60 година великог јубилеја одржи у Београду, јер је тиме, како каже, исказао поштовање према оснивачима Покрета несврстаних, али и добронамерно лидерство.

Захвалио је и председнику Србије Александру Вучићу, као домаћину скупа, на организацији и гостопримству, истичући да је овај скуп најмасовнији мултилатерани догађај у протекле двие године.

Гутерес: Убрзати решавање проблема у свету, Покрет несврстаних има кључну улогу

Покрет несврстаних има кључну улогу у свету, оценио јe генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес и указао на глобалне изазове без преседана, са којима се свет суочава и планове за њихово решавање.

У том контексту навео је да је неопходно да се повећа проценат вакцинисаних у свету, да се појачају активности у борби против климатских промена, а позвао је и на укидање и уништавање нуклеарног оружја и оружја за масовно уништење.

Гутерес, који се на самиту којим се обележава 60. година од одржавања прве конференције Покрета несврстаних обратио путем видео-линка, истакао је да већ дуго покушава да прогура план глобалне вакцинације истакавши да због неуједначене дистрибуције вакцина долази до смрти огромног броја људи.

"Желимо да становнике свих земаља доведемо до високог процента вакцинисаности. Битно је да стретегију коју имамо претворимо у реалност", поручио је Гутерес.

Нагласио је да је потребно убрзати решавање проблема у свету како би се остварило све што је зацртано у стратегији за 2030. годину.

Указао је и на значај решавања питања отплаћивања и отписивања дугова за земље с ниским пригодима јер, како је рекао, дужнички односи доводе земље у тешке ситуације.

Гутерес је рекао да је неопходно појачати и активности како би се смањили загађење, губитак радних места и како би се појачала борба против климатских промена.

Нагласио је да је јако битно да мање развијене земље добију истинску помоћ за бављење питањем климатских промена.

"Јако је важно да циљеви које поставимо да истински радимо на њима", поручио је Гутерес.

Сматра и да је важно заговарати укидање и уништавање нуклеарног оружја и оружја за масовно уништење.

"Важно је да међународна сарадња и мултилатерализам буду од примарног значаја. Акције треба да буду усмерене тако да имају у виду будуће генерације и тако да се ојача поверење заједнице. То је заједничка агенда", закључио је Гутерес.

Путинова порука учесницима скупа Покрета несврстаних

Председник Русије Владимир Путин поручио је учесницима скупа у Београду поводом 60. годишњице Покрета несврстаних да је позитивни потенцијал те организације данас од посебног значаја имајући у виду турбулентну ситуацију у свету.

Путин је у телеграму учесницима истакао да Покрет несврстаних има веома важну улогу у међународним односима, да доследно инсистира на принципу равноправности држава, уважавању суверенитета и законитих интереса, а такође се залаже за конструктивни мултилатерални дијалог строго у складу са Повељом Уједињених нација.

Данас, када је ситуација у свету све турбулентнија и када човечанство мора да се суочи са нарастајућим бројем претњи и изазова, позитивни потенцијал Покрета несврстаних је посебно потребан, навео је председник Русије.

Указао је да је важно да се та ауторитативна и репрезентативна организација активно укључи у решавање кризних ситуација, дајући суштински допринос колективним напорима за изградњу демократичнијег и стабилнијег светског поретка, јачањем поверења и узајамног разумевања међу чланицама међународне заједнице, истакао је Путин.

Руски председник је подсетио да је Русија недавно добила статус посматрача у Покрету несврстаних и оценио да то отвара нове могућности за сарадњу у решавању регионалних и светски питања, у осигуравање безбедности и одрживог развоја у целом свету.

Путин је учесницима скупа пожелео успешан рад. Русију на скупу у Београду представља шеф дипломатије Сергеј Лавров

Међународна сарадња је једини пут ка просперитету читавог човечанства, поручио је председник Александар Вучић обраћајући се учесницима Самита Покрета несврстаних.

"Свет је много различитији од оног 1961. године. Данс је неопходно да радимо на мултиларизму. Ниједна држава није изолована и само сарадњом можемо да обезбедимо просперитет", рекао је Вучић.

Говорећи о Косову и Метохији, Вучић је наглсио да дијалог нема алтернативу.

Почео Самит Покрета несврстаних у Београду

Усвајањем дневног реда почео Самит Покрета несврстаних на Београдском сајму. Председник Азербејџана Илхам Алијев поручио је да ће Азербејџан ојачати сарадњу унутар Покрета несврстаних како би се ојачала правда и поштовање међународног права и истакао да је недопустиво непоштовање територијалног интегритета и суверенитета било које земље.

Алијев је говорећи на отварању Самита у својству председавајућег Покретом, истакао захвалност председнику Србије Александру Вучићу што је домаћин састанка и оценио да та иницијтива показује српску спремност да преузуме наслеђе од раније.

Како је рекао, с обзиром да је Покрет несврстаних највећа међународна институција после Скупштине УН, представља пример мултилатерализма, са 120 земаља чланица са различитим политичким, историјским и културолошким одликама.

"Поштовање интегритета и суверенитета, суздржавање од агресивних акција и мешање у унутрашњу политику друге земље су суштина Покрета. Ови принципи вреде и данас, а да су принципи Покрета прихваћени од свих земаља, не бисмо имали ратове", казао је Алијев.

Додао је да Азербејџан у потпуности прихвата принципе суверенитета и територијалног интегритета свих земаља.

Председник Александар Вучић дочекује највише званице на Самиту

Долазак званица на Београдски сајам

У Халу 5, Београдског сајма пристижу делегације чланица покрета "Несврстаних" из више од 105 земаља и бројних међународних организација. На самиту учествује око 50 шефова држава, влада и министара спољних послова.

Дочекују их шефови дипломатије Србије Никола Селаковић и Азербејџана Џејхун Бајрамов, који је иначе председавајући овог скупа и председавајаћи покрету Несврстани и заједно са Србијом је домаћин јубиларносг скупа.

После девет часова председник Србије Александар Вучић дочекиваће шефове држава и влада. Потом ће уследити пленарна сесија, односно свечана церемонија отварања скупа на којој ће се обратити председник Србије.

Оцењује се да је ово највећи мултилатерални скуп у Европи упркос пандемији короне.

 

Професор Висковић: Велика сила има интерес да присуствује свуда где год је то могуће

Професор Факултета политичких наука у пензији Иво Висковић рекао је, говорећи о присуству Русије као посматрача, да велика сила има интерес да присуствује свуда где год је то могуће.

"Велика сила се одликује тиме што има такозвани глобални утицај. Она делује на читавом међународном плану, не само у неком региону, неком ужем простору и наравно да покрет који обухвата земље са три континента и две европске земље, они заиста имају жељу да на неки начин свој утицај остваре и на том простору", казао је Висковић.

Истакао је да је присуство Русије за њега контрадикторно, пошто је први критеријум Покрета, био да нема никаквог савеза који је у контексту великих сила, а две велике силе су биле САД и СССР и да му није јасно како могу позвати неку велику силу као посматрача.

Чавошки: Азербејџан показао далековидост у вођењу Покрета

Азербејџан је председавајући Координационог бироа Покрета, а Србија је кодомаћин данашњег самита.

Јован Чавошки, виши научни сарадник Института за новију историју Србије, објаснио је да је Азербејџан указао Србији част да буде домаћин самита којим се обележава 60. годишњица од првог самита.

"На тај начин је Азербејџан показао једну далековидост у свом вођењу самог Покрета, тиме што жели да га промовише на много ширим основама, него што су само чланице Покрета, него је на тај начин показао једну велику част Србији и добро стање билатералних односа које постоји између две земље", казао је Чавошки.

Додао је да је важно нагласити да је Азербејџан, после Југославије, први председавајући Покрету несврстаних из Европе.

Старовић: Очи света упрте у Београд

Државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић рекао је за РТС да су данас очи целог света упрте у правцу Београда.

"Сви грађани Србије имају разлога да буду поносни. Данас су се окупиле делегације из више од 100 земаља света како би послале поруку мира. Велики је значај оваквих скупова", нагласио је Старовић.

Када је реч о безбедности скупа, Старовић је рекао да на Самиту учествује 4.000 људи, да се примењују ригорозне епидемиолошке мере, да су сви учесници вакцинисани и да им је урађен пи-си-ар тест.

Према његовим речима, сви који су присутни на Сајму су безбедни, мали део учесника је био позитиван на коронавирус и они су изоловани.

Радојка Николић: Самит треба искористити за нове аранжмане

Скуп Покрета несврстаних земаља у Београду је један од највећих мутилатераних скупова у Европи ове године, рекла је за РТС главна и одговорна уредница магазина "Бизнис и Економетар" Радојка Николић. 

"Када се вратимо у прошлост када је реч о економији, у тренутку одржавања првог самита Покрета несврстаних у Београду пре шест деценија, за ондашњу Југославију то је био велики економски искорак, пре свега ка афричком тржишту. Ми смо им понудили оно што им је било најпотребније а то је грађевинска инфраструктура и тада настају и наши грађевински гиганти попут 'Енергопројекта', 'Мостоградње' и других. Највише се радило у Ираку, затим Нигерији, Замбији, Габону", рекла је Николићева.

Истовремено због Самита несврстаних изграђени су у кратком року хотел 'Метропол' и другу смештајни капацитети, осветљен је Калемегдан а то је све било само 15 година од рата и требало је много тога изградити поново, подсетила је Радојка Николић.

"Овај догађај треба да се искористи за склапање нових аранжмана са афричким земљама. Наши привредници имају шта да извезу на та тржишта, пре свега храну. Ми немамо у овом тренутку билатералне аранжмане са већином тих земаља, због чега плаћамо велике царине. Треба видети која су то тржишта најбитнија за наше привреднике и са тим земљама склапати билатералне споразуме", рекла је гостујући на РТС-у Радојка Николић.

Делегације, учеснице Самита покрета несврстаних пристижу на Сајам

На Београдски сајам почеле су да пристижу делегације земаља учесница Самита Покрета несврстаних.

Учествује више од стотину земаља, девет делегација међународних организација, четрдесетак министара спољних послова.

Скуп се одржава на Београдском сајму.  

Домаћини скупа, организованог у знак сећања на Самит одржан 1. септембра 1961. године у Београду, јесу Србија и Азербејџан.

Наша земља има статус посматрача од 2001. године. Пре шест деценија лидери 25 земаља афирмисали су идеју противтеже у тада блоковски подељеном свету.

У претходних 60 година свет се знатно променио, али су поделе, ипак, остале, па је предстојећи скуп прилика да се идеји заједничког деловања земаља које нису међу водећим политичким и економским силама света, пружи нови подстицај.

Председник Србије Александар Вучић поручио је у недељу да је време за обнову идеја политичке независности и заједничког деловања слободарских земаља света, пожелевши добродошлицу свим учесницима.

Самит нема примарно политичку димензију, јер неће бити донете никакве одлуке, али је начин да сви покажу да се сећају конференције одржане у Београду пре шездесет година.

 

понедељак, 04. децембар 2023.
-4° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво