Читај ми!

Вучић са Лавровом: Имаћемо најповољнију цену гаса, Србија ће остати војно неутрална

Председник Александар Вучић изјавио је, након састанка са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом у Председништву Србије, да је ово био њихов најискренији разговор до сада. Поносимо се својом војном неутралношћу и у складу са тим наставићемо да чувамо земљу и да развијамо одбрамбене капацитете, истакао је председник. Сергеј Лавров је поручио да се Русија залаже да решење косовског питања буде засновано на поштовању Резолуције 1244, да се пронађе у директном дијалогу Београда и Приштине и да га одобри Савет безбедности УН.

Александар Вучић и Сергеј Лавров, који је у Београд допутовао на Самит којим се у наредна два дана обележава 60 година од оснивања Покрета несврстаних, обратили су се медијима након састанка у Председништву Србије.

Вучић је захвалио Лаврову што је дошао да увелича скуп које Србија организовала поводом 60 година Прве конференције Несврстаних, али и за пријатељство и подршку коју Русија пружа нашој земљи. Захвалио је Руској Федерацији на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, и на инсистирању да се питање Косова и Метохије може решити само проналажењем компромиса, а не наметањем диктата Србији.

Истакао је да је разговор са Лавровом био вероватно најотворенији и најискренији разговор до сада, иако се много година познају.

"Разматрали смо целокупну ситуацију у региону, и са својим страховима, који се тичу позиције наше земље и нашег народа у региону, упознао сам руског министра спољних послова и добио виђење Руске Федерације као одговор и, ако то смем да кажем, важне савете", рекао је Вучић.

Република Србија остаће војно неутрална земља, поручио је председник. "Поносимо се својом у војном неутралношћу и у складу с тим наставићемо не само да чувамо своју земљу, да је штитимо, већ и да развијамо наше одбрамбене капацитете како бисмо од вратили сваког потенцијалног агресора од намере да угрози слободу Србије", истакао је Александар Вучић.

"Имамо изузетно добре односе са Руском Федерацијом и за разлику од многих других који се тога или стиде или плаше да кажу, ја то не кријем. Мислим да то са посебним поносом изговарам, јер сматрам да је то интерес Србије, и не само интерес, већ и израз вишевековног пријатељства", рекао је Вучић.

Вучић је захвалио и председнику Путину на подршци и ангажману у многим питањима и изразио жељу и наду да се пре краја године сретне са руским председником и да стратешки разговарају о свим важним питањима. 

Лавров: Прихватићемо било које решење за КиМ које одговара Србији

Сергеј Лавров је поручио да се Русија залаже да решење косовског питања буде засновано на поштовању Резолуције 1244, да то решење буде пронађено у директном дијалогу између Београда и Приштине и да буде одобрено од Савета безбедности Уједињених нација.

"То је наш чврст став и ми ћемо прихватити било које решење које ће одговарати Србији и српском народу. Наравно, забринути смо због провокације која је организована на северу Косова крајем септембра. Ценили смо уздржаност и тврд став Србије, који су омогућили да та криза буде решена", додаје Лавров.

Лавров је захвалио Вучићу на данашњем састанку и најавио договор о сусрету председника Србије и Русије.

"Пренео сам господину председнику најтоплије поздраве од председника Руске Федерације Владимира Путина, и опредељење за наставак дијалога на највишем нивоу. Размотрили смо могуће контакте на нивоу председника у догледној будућности и договорићемо се сигурно када ће се тај састанак одржати", рекао је Лавров.

Шеф руске дипломатије поручио је да провокативни потези косовских Албанаца треба да буду обустављени.

"У нашем контактима са Европском унијом увек подсећамо на одговорност Брисела и посредничку улогу коју је Брисел иницирао. Време је да се испуне договори постигнути пре више година, посебно договор о стварању Заједнице српских општина", истакао је Лавров.

Навео је да су на састанку разменили мишљења о ситуацији на Балкану уопште.

"Србија је и даље најважнији фактор мира и стабилности у региону. Њено мишљење треба да буде узето у обзир у било ком преговарачком формату", сматра министар спољних послова Руске Федерације.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво