Читај ми!

Вучић: Мир је основ за развој политичке, културне и привредне сарадње

Председник Србије Александар Вучић је на отварању Самита Покрета несврстаних у Београду учесницима пожелео добродошлицу и поручио да је међународна сарадња једини пут ка свеукупном благостању и просперитету целог човечанства. Упркос бројним успонима и падовима, историја Покрета несврстаних земаља је, уверен сам, успешна прича, казао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић је на отварању Самита Покрета несврстаних поручио да је мир основ за развој политичке, културне и привредне сарадње.

"Добро дошли кући. Београд је био, јесте и биће поносни домаћин сваком људском бићу које у души носи мир и основна идеја око које су се наши претходници окупили када су оснивали овај Покрет био је мир. Мир је основ за развој сарадње, било да је реч о политичкој, културној или привредној сарадњи", рекао је Вучић.

Додао је да је међународна сарадња, заснована на принципима Уједињених нација, једини пут ка свеукупном благостању и просперитету целог човечанства.

Вучић је нагласио да Агенда 2030 Уједињених нација истиче и промовише три велика циља – мир и безбедност, развој и људска права.

"Имајући у виду поменуту агенду, УН су успоставиле Међународни дан мултилатерализма и дипломатију за мир, а 24. априла 2019. смо први пут прославили тај дан. Србија као правни наследник Југославије, земље оснивача УН и Покрета несврстаних земаља, поносни је промотер политике мултилатерализма и поштовања међународних правних норми", казао је Вучић.

Истакао је да му је велика част што су се учесници Самита несврстаних окупили данас у Београду.

"Уверен сам да Београд, као вишевековни симбол раскрснице цивилизација, тачка контакта и сусрета између Истока и Запада, где се различите цивилизације, културе и религије одувек сусрећу, може да вас подстакне на дијалог и изградњу нових мостова сарадње", навео је Вучић и додао да му је драго што види велики број пријатеља из удаљених делова света упркос пандемији.

Нагласио је да је тиме указана част Србији као домаћину конференције.

"Нажалост, има само неколико великих мултилатералних састанака у свету. Ово ће бити изузетна и ретка прилика да разговарамо о свим питањима од заједничког интереса лицем у лице", казао је Вучић.

Додао је да је жеља да се овим догађајем ода почаст првој конференцији Несврстаних у Београду која је одржана 1961. године, у време блоковских подела, која је дала велики историјски значај стварању различите визије света.

"Та визија је заснована на узајамној сарадњи и поштовању држава и народа и није било места у њој за доминацију једне државе над другима. Надам се, међутим, да нећемо само да разговарамо о прошлости, већ и о будућности коју желимо заједно да изградимо, јер сам уверен да свет дијалога, компромиса и свет мира и даље јесте могућ и достижан", нагласио је председник Србије.

Подсетио је да је велики број лидера 1961. године, у време глобалних превирања и несигурности, имао храбрости да артикулише алтернативни пут у тадашњем биполарном свету, упркос чињеници да се Покрет тада састојао од држава различитих идентитета, култура, религија и политичких и економских система.

"Не би требало да заборавимо суштинску улогу коју је Покрет одиграо у очувању мира и безбедности у свету. Процес деколонизације који је промовисао једнак друштвени и економски развој свих земаља. Упркос бројним успонима и падовима, историја Покрета несврстаних земаља је, уверен сам, успешна прича", казао је Вучић.

Нагласио је да није довољно да се носталгично сећамо успеха Покрета, већ да треба поставити неке нове циљеве за предстојеће акције у свету динамичних промена у којем данас живимо.

"Будућност једнаких, где се иста права примењују на све, то је правац којим је овај Покрет кренуо од почетка, то је идеја којој већина земаља у свету и данас стреми. То што ово заговарамо, није само питање интереса сваке појединачне земље, већ један од највећих цивилизацијских корака напред које овај свет мора да предузме уколико жели да преживи као свет, а не као нека врста кампа у којем нема места за све, чије кључеве држе само они који су богати, а они који пристану да буду експлоатисани, биће ослобођени", казао је Вучић.

Додао је да право да се одлучи о сопственој судбини није грех, већ да је то право које треба да припада свима, без обзира на њихову величину и богатство, снагу или моћ којом располажу.

"Сматрам да ћемо се сагласити да је данашњи свет на многе начине различит од онога из 1961. Глобализација, повећана међузависност и развој нових технологија без сумње су учинили планету мањом, али такође су утицали и на нашу свакодневицу. Истовремено, није само реч о броју изазова са којима се суочавамо, који такође не знају за границе, већ је природа свега тога далеко сложенија. Због тога је данас, можда више него икада пре, неопходно да радимо на јачању мултилатерализма и мултилатералног светског поретка", навео је председник Србије.

Истакао је да нас сваки нови изазов подсећа да ниједна држава није изоловано и самодовољно острво и да су сарадња и солидарност једини пут који воде ка индивидуалном и колективном просперитету.

"Мислим да је ово основа на којој су чланице Покрета стајале уједињено упркос својим разликама. Покрет несврстаних земаља је био и увек остаје симбол слободољубивог дела света који је спреман да се бори за своју независност, аутономију и суверенитет и дубоко сам уверен да би требало да настави да се бори за ове циљеве, зато што је то нешто за шта се треба борити", нагласио је Вучић.

Додао је да Србија зна колико је та борба тешка.

"Од свих наших борби, најболнија је она усмерена ка очувању суверенитета и територијалног интегритета, то јест, решавање питања Косова и Метохије. Борећи се за свој суверенитет и територијални интегритет, Србија истовремено брани универзалне принципе Повеље УН и међународног права, али и неке од кључних принципа на којима је основан Покрет несврстаних земаља", навео је Вучић.

Истакао је да Србија, упркос свим изазовима, снажно остаје посвећена проналажењу компромисног решења које би загарантовало трајни мир и стабилност у нашој јужној покрајини.

"Уверен сам да наша посвећеност решавања овог питања мирним средствима јесте одраз наше снаге, а не наша слабост и ја сам рекао много пута и поновићу и овом приликом - дијалог нема алтернативу, а подршка међународне заједнице је кључна за наш успех", казао је Вучић.

Нагласио је да је Србија, као један од наследника, почаствована што има улогу коју је имала СФР Југославија и да никада није престала да гаји и јача односе са свим традиционалним пријатељима широм света.

"Поносни смо да као земља која је војно неутрална и стратешки на путу ка ЕУ истовремено радимо на јачању старих, традиционалних, али веома чврстих и снажних пријатељстава са афричким, латиноамеричким, азијским и пацифичким земљама за које Београд, Србија и бивша Југославија и даље имају посебан значај и суштину", рекао је Вучић.

Додао је да су "наша пријатељства на истоку, западу, северу и на југу наше богатство и наша снага".

Вучић је поручио да је убеђен да ће учесници самита Покрета несврстаних имати прилику да "виде нову, модернију и снажнију Србију која је независна и доноси сопствене одлуке, која је поуздан партнер и спремна да пружи руку пријатељства и сарадње свима".

Подсетио је да је Србија донирала више од милион доза вакцина, а више од половине донација је обезбеђено земљама у Африци и Азији.

"Желим да вас уверим да ћемо наставити тако да чинимо и у будућности, све док ковид 19 не постане део наше прошлости", нагласио је Вучић.

На крају обраћања, Вучић је поручио да Србија никада неће окренути леђа својим пријатељима и подсетио на речи некадашњег председника Југославије.

"Сматрам да ћемо учинити велику улогу у свету уколико јасно и одлучно истакнемо пут који води ка миру, слободи, једнакости и мирној сарадњи свих људи. То су биле речи Јосипа Броза Тита. Подсетио бих вас на мудру афричку пословицу која каже: 'Уколико желите да идете брже, ходајте сами, а уколико желите да ходате далеко, идите са неким заједно'. Нема бољег начина да се опише дух овог догађаја и карактер Покрета коме данас одајемо почаст тако што смо присутни овде", казао је Вучић.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво