Отворена врата Србији

Србији отворена врата ка Европи и она се неће затворити, поручио министар спољних послова Италије Франко Фратини после сусрета са потпредседником Владе Србије Божидаром Ђелићем. Фратини и Ђелић потписали Меморандум о научној сарадњи две државе.

Министар спољних послова Италије Франко Фратини изјавио је да су Србији, стављањем на белу шенгенску листу, отворена врата ка Европи, и поручио да ће та врата и остати отворена.

"Моја земља је била, и још увек је највернији адвокат идеје да се Србији омогући да што пре постане чланица ЕУ. Ово није крај приче", изјавио је Фратини после сусрета са потпредседником Владе Србије Божидаром Ђелићем и 50 грађана који су, у оквиру пројекта "Европа за све", допутовали у дводневну посету Риму.

Шеф италијанске дипломатије је истакао да ће његова држава наставити да подржава Србију у процесу европских интеграција, али је додао да је брзина интегративних процеса у рукама Београда.

Ђелић је рекао да су власти у Београду свесне да ће за сваки следећи корак у процесу европских интеграција бити неопходан консензус свих чланица ЕУ.

"Наш пут ка ЕУ неће бити ни брз, ни лак. Али, као што смо показали кроз једнострану примену Прелазног трговинског споразума и реформе за бели шенген, Србија је спремна да обави свој део посла", рекао је Ђелић.

Додао је да је неким државама требало око две године од подношења кандидатуре до стицања статуса кандидата и изразио уверење да је Србија спремна да тај пут пређе доста брже.

Ђелић је истакао да сва министарства у Србији већ увелико спремају одговор на упитник који ће јој ЕУ тек доставити.

Министар је захвалио шефу италијанске дипломатије на досадашњој подршци коју је пружао Србији у процесу европских интеграција и најавио да ће сутра у Стокхолму бити у делегацији која ће, предвођена председником Борисом Тадићем, предати кандидатуру за чланство у ЕУ.

Фратини и Ђелић, који је и министар науке и технолошког развоја, потписали су и Меморандум о научној сарадњи двеју земаља.

Ђелић је сусрет у италијанском Министарству спољних послова искористио и да пожели брзо оздрављење председнику Владе Италије Силвију Берлусконију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 10. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије