Посланици усвојили 32 закона

Народни посланици су вечерас завршили рад. Усвојени су закони о ДНК регистру, о странцима, азилу и привременој заштити, као и закони о полицији, безбедности саобраћаја, граничној контроли... Светислав Рабреновић изабран за заменика тужиоца за ратне злочине. Скупштина је усвојила и Споразум између МУП-а и федералне службе обезбеђења Руске Федерације о сарадњи и заједничком деловању.

18.20 - Народни посланици су завршили рад.

18.10 - Дејан Поповић је изабран за председника Савета агенције за енергетику на период од седам година.

18.05 - Посланици су изабрали Светислава Рабреновића за заменика тужиоца за ратне злочине. За председника Савета гувернера НБС изабран је Небојша Савић. Изабрани и председници судова.

17.25 - Скупштина усвојила измене Закона о јавном реду и миру којима су предвиђене веће казне за коришћење пиротехничких средстава. Донете измене и допуне Закона о полицији и допуне Закона о држављанству.

16.45 - Усвојене измене Закона о безбедности саобраћаја.

16.20 - Посланици усвојили Закон о ДНК регистру и и Закон о евиденцији и обради података у области унутрашњих послова.

14.00 - Усвојена три закона, одређена пауза до 15 сати. 

13.30 – Посланици су усвојили и Закон о азилу и привременој заштити којим се смањује простор за злоупотребу права на азил. 

12.40 – Усвојен Закон о странцима, којим се детаљније и прецизиније регулише област легалних миграција.

10.20 – Парламент наставио рад. Посланици се изјашњавају о 32 тачке дневног реда. 

Поред закона из области унутрашњих послова, посланици су на данашњој седници одлучивали и о међународним споразумима и кадровским одлукама. На законе о којима су се посланици изјашњавали поднето је око 1.500 амандмана.

Народни посланици су усвојили измене Закона о безбедности саобраћаја, којим су предиђене веће санкције за прекршаје и пооштрени услови за добијање возачких дозвола. 

Законом о ДНК регистру који је усвојен у парламенту предвиђено је увођење таквог регистра који ће се користити у вођењу кривичног поступка, расветљавању кривичних дела и утврђивању идентитета несталих или непознатих особа.

Идентификација особа по основу ДНК вештачења сматра се најефикаснијом техником у идентификацији особа, а незаменљива је, према речима ресорног министра Небојше Стефановића, приликом расветљавања и доказивања насилничких кривичних дела.

Министар је навео и да ће национални ДНК регистар у пуном капацитету бити успостављен у року од две године од ступања закона на снагу.

Скупштина је усвојила и Закон о евиденцији и обради података у области унутрашњих послова који унапређује систем вођења и обраде података и евиденције, а у исто време обезбеђује ефикасно вођење поступка због којег се подаци и обрађују.

Посланици су усвојили и Закон о странцима којим се детаљније и прецизиније регулише област легалних миграција, условe и начинe аплицирања за визу Србије у иностранству, поступак провере по поднетом захтеву, као и одбијање захтева за визу и одбијање странаца за улазак у Србију.

Први пут у одредбе Закона о странцима уводи и БИА, која врши безбедносне провере странаца кроз њихове евиденције ради утврђивања непостојања или постојања неприхватљивог ризика по безбедност Србије и грађана у случају уласка и боравка странаца у Србији.

Усвојеним Законом о азилу и привременој заштити смањује се простор за злоупотребу права на азил и стварају се услови за повећање ефикасности система азила у Србији.

Предвиђено је да азил као право на боравак и заштиту може да се оствари кроз два облика заштите – право на уточиште за избеглицу који је због страха од прогона напустио државу порекла и супсидијарну заштиту за странца који је земљу порекла напустио из неког другог разлога, али би у случају повратка био изложен неправди.

Нови закон треба да омогући да Србија задржи висок ниво у поштовању међународно прихваћених стандарда у области људских права и права тражилаца азила уз истовремено одржавање безбедности свих грађана Србије и поштовање Устава и закона.

Веће казне за коришћење пиротехничких средстава

Посланици су усвојили и измене Закона о јавном реду и миру којима су предвиђене веће казне за коришћење пиротехничких средстава.

Тако ће се онај ко паљењем пиротехничких производа нарушава јавни ред и мир или угрожава сигурност грађана, казнити новачном казном од 50.000 до 100.000 динара, или са 40 до 120 сати рада у јавном интересу, уместо казне од 10.000 до 50.000 динара, која је важила до сада.

За пуцање из ватреног или другог оружја или имитације оружја, предвиђена новчана казна је од 100.000 до 150.000 динара или казна 30 до 60 дана затвора, док је казна у још важећем пропису од 50.000 до 150.000 динара.

Скупштине је усвојила и допуне Закона о држављанству. Тим допунама Закона о држављанству, грађанима ће бити омогућено да уверење о држављанству прибаве било где у Србији, без обзира на то где су уписани у евиденцију држављана.

Усвојене су и измене и допуне Закона о полицији којима је предвиђено формирање електронске платформе за размену података и информација између органа укључених у борбу против свих облика криминала, а која представља основ за успостављање национално-криминалистичко-обавештајног система.

Скупштина је усвојила и више међудржавних споразума међу којима је и Споразум између МУП-а и федералне службе обезбеђења Руске Федерације о сарадњи и заједничком деловању.

Рабреновић изабран за заменика тужиоца за ратне злочине

Скупштина Србије изабрала је Светислава Рабреновића за заменика тужиоца за ратне злочине.

Рабреновић је у том тужилаштву обављао функцију помоћника.

За председника Савета гувернера Народне банке Србије изабран је Небојша Савић, који је ту функцију обављао и претходних пет година.

Дејан Поповић је изабран за председника Савета агенције за енергетику на период од седам година.

За чланове тог савета на период од шест година посланици су изгласали Ацу Марковића и Дејану Стефановић Костић, а на период од пет година Негицу Рајаков и Горана Петковића.

Скупштина је усвојила и више међудржавних споразума међу којима је и Споразум између МУП-а и федералне службе обезбеђења Руске Федерације о сарадњи и заједничком деловању.

Посланици су изабрали и председнике Вишег суда у Пироту, Првог основног суда у Београду, Основног суда у Сјеници, Прекршајног суда у Лозници, Прекршајног суда у Неготину и Прекршајног апелационог суда.

Такође, изабрани су и председници Привредног суда у Београду, Вишег суда у Прокупљу, Другог основног суда у Београду, и Основног суда у Сурдулици.

Народни посланици су усвајањем 32 предложена закона завршили рад, а у понедељак ће започети нову седницу на чијем је дневном реду сет просветних закона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво