Дачић: Укидање пресуде Главашу – политика рехабилитације злочинаца

Укидање пресуде Главашу је порука да је дозвољено и нормално некажњено вршење злочина над Србима, оценио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Поставља се питање да ли ће и један злочинац над Србима бити процесуиран, каже министар Вулин.

Први потпредседник Владе и министaр спољних послова Ивицa Дачић оценио је да данашња одлука Врховног суда Хрватске о укидању пресуде Бранимиру Главашу, који је био осуђен због ратног злочина над српским цивилима, "показује јасну политику Хрватске, која рехабилитује не само фашистичку усташку НДХ, већ и злочинце из последњег рата".

"Порука овог срамног акта је да је дозвољено и нормално некажњено вршење злочина над Србима, чиме је поред сталног говора мржње отворен лов на Србе. Таква политика Хрватске је и довела до повећаног броја инцидената и насиља над Србима из Хрватске и грађанима Србије, поводом чега је данас Хрватској уручена протестна нота", навео је Дачић у саопштењу.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања сматра да се, ако је ослобођен Бранимир Главаш, поставља питање да ли ће и један злочинац над Србима бити процесуиран и да ли ће икада и један злочинац бити кажњен.

"Када су у питању Хрвати, суди се на један начин, а када су у питању Срби, на други начин. Када за српске жртве нема ко да одговара, када читава држава окреће главу од страдања, па и својих држављана, што су Срби побијени, или протерани из Хрватске, свакако били, онда можемо само да питамо Европу до када ће се овакво понашање толерисати", нагласио је министар.

Вулин је запитао до када ће се враћање усташтва на велика врата у званичну политику и правосуђе, прихватати као нешто сасвим нормално, што не заслужује казну и нагласио да Србија може само да буде веома забринута за положај Срба у Хрватској.

Врховни суд у Загребу одлучио је да укине пресуду и врати на почетак суђење Бранимиру Главашу, којом је он био осуђен на осмогодишњу затворску казну због почињеног ратног злочина над српским цивилима.

Реч је о случајевима "Гаража" и "Селотејп" из 1991. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво