Хрватски Врховни суд укинуо пресуду Главашу

Пресуду загребачког Жупанијског суда којом је Бранимир Главаш осуђен на казну затвора због ратних злочина над цивилима српске националности у Осијеку 1991. данас је укинуо Врховни суд Хрватске. Реч је о случајевима "Гаража" и "Селотејп". Укидање пресуде ствара основу за позитиван исход процеса, истиче Главаш.

У образложењу пресуде објављене на интернет страницама Врховног суда наводи се да се прихватају жалбе Главаша и других осуђених у том случају, па се првостепена пресуда у целости укида и предмет упућује Жупанијском суду у Загребу на ново суђење.

Пресуда је укинута због битних повреда кривичног поступка, између осталих и због тврдње загребачког суда да Хрватска у време када су злочини почињени није била у међународном оружаном сукобу.

До новог поступка дошло је пошто је Уставни суд почетком прошле године укинуо правоснажну пресуду Врховног суда којом је Главаш био осуђен на осам година затвора и случај вратио на ново одлучивање.

Против њега је остала на снази првостепена пресуда од десет година затвора на колико је осуђен због ратних злочина у случајевима познатијим као "Гаража" и "Селотејп".

Врховни суд је о тој пресуди одлучивао на тродневној седници почетком јуна.

До прошлогодишње одлуке Уставног суда, Главаш је више од пет година провео у затвору у Мостару у БиХ, где је завршио пошто је уочи изрицања првостепене пресуде у Хрватској побегао у суседну државу, чије држављанство има уз хрватско.

Бранимир Главаш је првостепено осуђен за убиства више српских цивила, од којих су неки бачени у Драву везаних руку и са селотејп траком залепљеном преко уста. Неке од жртава су у гаражи Секретаријата за народну одбрану у Осијеку, на чијем челу је био Главаш, биле присиљене да пију киселину из акумулатора.

Уставни суд је у образложењу одлуке о укидању правоснажне пресуде Главашу, међу осталим, навео да је Врховни суд погрешио кад је на злочине почињене након међународног признања Хрватске примењивао одредбе Женевске конвенције о заштити жртава немеђународних оружаних сукоба.

Представница Тужилаштва затражила је строже казне за шесторицу оптужених тврдећи да Суд приликом одређивања казне није вредновао све околности.

Главаш: Укидање пресуде ствара основу за позитиван исход

Бранимир Главаш је рекао да укидање пресуде у целини ствара "реалне основе" да се правосудни процес за њега заврши позитивно.

"Веома сам задовољан што је првостепена пресуда из 2009, којом сам био осуђен на 10 година затвора, укинута, и то у целини, а не само поједини сегменти, него у потпуности, што ствара врло реалне шансе и основе да правосудни процес заврши позитивно кад дође до понављања првостепеног поступка", изјавио је Главаш за Нову ТВ, а пренела агенција Хина.

Врховни суд је од загребачког Жупанијског суда затражио ново суђење за ратне злочине над осјечким Србима, а Главаш очекује да би то могло да се догоди крајем јесени ове године.

На питање новинара да ли и даље сматра да је суђење било под утицајем Хрватске демократске заједнице, Иве Санадера и Владимира Шекса, Главаш је рекао да је ХДЗ предвођен тим људима покренуо поступак и репресивни апарат, од полиције, државног тужилаштва до тајних служби.

"Када нешто уђе у правосудну колотечину, то је жрвањ који меље и који се једноставно не може зауставити", истакао је Главаш, додавши да је реч о политички покренутом и монтираном политичком процесу.

"Уставни суд је након четири године и четири месеца укинуо другостепену пресуду, а сада је Врховни суд укинуо и првостепену, што потврђује моју аргументацију и што ми с правом улива веру и наду у оптимизам да ће се поновљени поступак завршити позитивно за мене", напоменуо је Главаш, који очекује правичан поступак, без утицаја политике.

"Да не очекујем, не бих се вратио у Хрватску и настављао правну битку за доказивање своје невиности, која траје пуних 10 година, а спреман сам да издржим још 10 година да се утврди и докаже истина", рекао је Главаш.

Уверен је да ће у томе успети, што му је, како тврди, "обавеза ради породице, пријатеља и хрватских бранитеља, који су у њега веровали свих ових 10 година" и због тога да покаже да је "домовински рат чист као суза".

Поводом скорих избора, Главаш је поручио ХДЗ-у да, захваљујући укидању пресуде, сада може да најави да ће активно учествовати у предизборној кампањи и изборном процесу, највероватније у 4. изборној јединици.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво