Читај ми!

Уочи посете Хилари Клинтон и Кетрин Ештон

Прве даме светске дипломатије, Хилари Клинтон и Кетрин Ештон, стижу у Београд и Приштину 30. октобра. Кључни захтев биће нормализација односа Београда и Приштине, поручују из Брисела, а из Вашингтона да ће поновити подшку наставку дијалога и охрабрити спровођење конкретних корака који омогућавају напредак Србије и Косова на путу ка ЕУ.

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон и висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон боравиће у радној посети Србији у уторак, 30. октобра. Домаћа јавност данима спекулише с којим порукама долазе и шта њихова посета заправо значи - подршку или притисак.

Кључни захтев биће нормализација односа Београда и Приштине, поручују из Брисела, а из Вашингтона да ће поновити подшку наставку дијалога и охрабрити спровођење конкретних корака који омогућавају напредак Србије и Косова на путу ка Европској Унији.

Припрема терена за њихов долазак био је прошлонедељни тројни састанак у Бриселу, српског и косовског премијера са Кетрин Ештон. Потврђено је очекивано - дијалог се наставља.

"За нас је најважнија порука - подршка дијалогу за норамализацију односа. За нас је важно да је то подршка и Америке, да имамо подршку међународне заједнице за тај дијалог, рекла је портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчић.

Двојац Клинтон - Ештон доноси три кључне поруке, сматра аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић: дијалог се мора наставити, а Србија што пре мора да примени постигнуте споразуме, најпре онај о интегрисаном управљању прелазима.

"Трећа порука је да се покаже да постоји заједничка акција САД и ЕУ и да се не може искористити нека могућа подела или различита мишљења између Америке и ЕУ у контексту преговора, јер постоји спекулација да због тога што постоји пет чланица земаља у ЕУ који нису за независност Косова, да ипак Београд има мало простора за неки други курс политике према Косову и Метохији", каже Обрад Кесић.

У Приштини у доласку Хилари Клинтон виде познату симболику, да се ниједно важно питање на Балкану не решава без Американаца. Посета неће проћи без притисака на обе стране.

"Очекивања су да САД и ЕУ наставе са притиском на Србију да се нормализују односи Србије и Косова. Шта Косово може да учини као уступак, јесте да на неки начин реши компромисно питање севера", каже политички аналитичар из Приштине Шкељзем Малићи.

Ипак, без обзира на све утиске о притисцима и условима, премијер Ивица Дачић тврди да захтев за нормализацију односа са Приштином значи да треба учинити видљив напредак.

"Та нормализација не подразумева промену нашег става у вези са статусом Косова и Метохије, односно за евентуално питање нашег признања једнострано проглашене независности. За нас је такво схватање нормализације апсолутно неприхватљиво", рекао је Дачић.

Спекулише се и да ће се у Београду тражити да у дијалогу на највишем политичком нивоу, поред премијера, учествује и председник Србије Томислав Николић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара