Читај ми!

Српска изборна раскрсница

Упркос победи Томислава Николића на председничким изборима, нову владу ће вероватно правити коалиције око ДС-а и СПС-а, оцењују аналитичари. Гости "Ока" сматрају да ће Николићев први и највећи изазов бити како стећи легитимитет на међународном плану.

Дан после председничких избора у којима је Томислав Николић добио већи број гласова од Бориса Тадића у Оку су гостовали Ђорђе Вуковић из Цесида и уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић. Они су анализирали изборне резултате, потенцијалне коалиције и евентуалне прве потезе председника државе.

Овде можете погледати снимак емисије Око

Вукадиновић је рекао да након ових изборних резултата постоје три опције када је реч о коалицијама. Прва је срећна кохабитација председника који потиче из СНС-а и владе направљене око ДС-а и СПС-а.

"Могуће је и трвење између те две опције, а најгори могући сценарио су опструкције и саплитања до којих би могло да дође између ова два блока, што би водило у хаос", каже Вукадиновић.

Вуковић сматра да је реална опција кохабитација, да ће се свако држати својих надлежности и на тај начин поштовати грађане и институције. "То је такозвана срећна кохабитација. Најреалније је да ДС и СПС формирају владу", каже Вуковић. 

Вукадиновић је сагласан да је то највероватнија опција, али подсећа да постоје још неки сценарији.

"Изненађење за јавност, па и за самог Николића, јесу резултати ових избора, мада, у суштини, није било скоро никакве програмске разлике између онога за шта су се кандидати залагали. Ипак, Николић је до сада имао имиџ губитника и могуће је да након ове победе порасту апетити. Могуће је да СНС покуша да направи владу са СПС-ом, који је већ једном променио страну, што не би могао поново", рекао је Вукадиновић. 

Вукадиновић, ипак, не верује да ће се то десити, али подсећа и да постоји још једна опција која је фаворит Брисела, а то је велика коалиција.

"Можда ће СНС покушати да направи владу са ДС-ом , тако што би та странка дала премијера. Напредњаци не би били несрећни, а СПС би испао из игре", рекао је Вукадиновић.

Вуковић сматра да је, ипак, најреалнија опција владе око ДС-а и СПС-а и мисли да је мање вероватан преокрет СПС-а.

"СПС је ипак левица. Деле и део бирачког тела са напредњацима и због такве евентуалне сарадње могли би бити кажњени на следећим изборима", каже Вуковић и додаје да су трећа опција нови избори и да су они чак вероватнији од велике коалиције ДС-а и СНС-а.

Вукадиновић сматра да ће влада бити формирана брзо ако буде око ДС-а и СПС-а, а да ће се процес развлачити ако се уђе у друге опције. Он је подсетио да је Тадић рекао да сигурно неће бити премијер, што је вероватно изазвало бурне реакције у ДС-у.

Ко ће бити премијер

"Сада је питање ко би могао бити премијер. Ако се Тадић не предомисли, ДС има озбиљан проблем да изнедри кандидата. Драган Ђилас је већ рекао да не жели ту функцију, Бојан Пајтић је реално, највећи победник унутар ДС-а, али је питање да ли би он ризиковао сигурну функцију коју је заслужио у Војводини, за несигурну фотељу у Београду", каже Вукадиновић.

Вуковић је сагласан да је војвођански одбор ДС-а најорганизованији одбор те странке, да су показали одличне резултате како на терену, тако и на изборима.

Према његовим речима, Тадић је, заправо, све ово време био персонификација власти и да су се кола због незадовољства народа на њему сломила.

Грађани, тврди Вуковић, нису казнили министре за њихов рад на минулим изборима, казнили су само Тадића. А са тим је сагласан и Вукадиновић.

Вуковић је рекао и да би Николић морао да рашчисти целу причу око крађе избора коју је покренуо након првог круга избора.

"Мислим да је та прича доста утицала на бираче и да би Николић морао да је рашчисти чим преузме функцију председника. Такође, мислим да Тадић неће бити премијер, јер та странка има обичај да лидере који изгубе изборе баци у сенку", навео је Вуковић.

Ипак, Вукадиновић сматра да је Тадић премлад да би се повукао, али подсећа и да је опет, предуго на власти и да преуморно изгледа да би на њој остао. Вукадиновић је приметио да је Тадић изгубио упркос огромној подршци странака и јавних личности, а да је Николић победио само уз подршку ДСС-а.

"Питање је и зашто на завршној конвенцији Тадић није имао никога од коалиционих партнера на бини, који би се показали бирачима као његова подршка", каже Вукадиновић.

Николић и регионална политика

"Кључна ствар која чека Николића као председника јесте како ће да се представи на међународном плану. Питање је како ће изгледати његове посете Сарајеву и Загребу. Мораће да се потруди за статус, да буде уважаван, да не буде маргинализован", истакао је Вукадиновић.

Николић ће имати велики проблем и у региону, сматра Вукадиновић. "Како ће изгледати посете Загребу, Сарајеву и Приштини? Самим тим имаће проблем и Србија. Постоји могућност да све предрасуде о Србима испливају на површину због његове биографије, што оне праве што измишљење. Могуће је да неки из региона једва дочекају да врате ту етикету Србији и да тако пољуљају њен углед на Западу", истиче Вукадиновић.

Он не сумња да ће Николић направити мноштво гестова добре воље, али се плаши да можда у томе и не претера и "буде већи католик од папе".

Вуковић је напоменуо да је до сада Србију примао канцелар Немачке, а да је питање ко ће је сада и на којем нивоу примати на међународне разговоре.

"Прва могућа удица која ће бити бачена Николићу јесте формирање институција на северу Косова. Бациће је Брисел да види како ће он то решити и како ће се снаћи", каже Вуковић.

Он је подсетио и да Николић има велики проблем када је реч о комуницирању са медијима у Србији, да ће се они према њему тешко променити и да је питање како ће Николић то решити.

Вукадиновић сматра да ће Николић имати доста простора да маневрише, али да је питање да ли ће то искористити да би нашао заједнички језик са владом, или ће то злоупотребити.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара