Читај ми!

Застрашивање Срба се наставља

Срби на Космету изложени су константном застрашивању и, уколико не буде одржан мир, простор за дијалог Београда и Приштине биће сужен, рекао Вук Јеремић на седници Савета безбедности УН. Шеф УНМИК-а Фарид Зариф поручио да се мора пронаћи одрживо решење за крхку ситуацију на Космету.

Министар иностраних послова Србије Вук Јеремић рекао је пред Саветом безбедности Уједињених нација да се  кампања застрашивања Срба на Косову наставља и упозорио да је све мање интересовања за наставак дијалога Приштине и Београда.

У обраћању Савету безбедности УН, Јеремић је рекао да Србија дели страховање генералног секретара УН Бан Кимуна о могућности даљег сужавања простора за дијалог Београда и Приштине наредних месеци ако се не одржи мир.

"Ми делимо страховање генералног секретара, посебно пошто изгледа да јавно мнење етничких Албанаца постаје све више непријатељско према наставку било каквих преговора", рекао је Јеремић у говору на седници Савета безбедности УН на којој се разматра извештај генералног секретара за период од 16. јануара до 15. априла.

Јеремић је, међутим, истакао да Србија остаје у потпуности посвећена том процесу.

"Неслагања о статусу не смеју да спрече нашу способност да делујемо заједно у решавању практичних питања. Остаје још много посла да се уради у поправљању живота људи кроз разговоре спроведене у доброј намери", рекао је Јеремић.

Шеф српске дипломатије одао је признање напорима шефа УНМИК-а Фарида Зарифа и генералног секретара ОЕБС-а Ламберта Занијера што су помогли Србима да гласају на председничким и парламентарним изборима на Косову.

Такође је захвалио команданту Кфора генералу Ерхарду Древсу што је наредио долазак стотине додатних војника као мера одвраћања, "што је осигурало да претње о употреби силе ради спречавања избора нису могле да буду спроведене".

"Други коначни круг председничких избора биће одржан 20. маја и надамо се да ће све потребне мере безбедности остати на снази да би гласање могло да буде одржано у сигурности, као што је био случај 6. маја", рекао је Јеремић.

Навео је да Србија сматра да је УНМИК важан стуб за мир и стабилност на Космету и да се слаже са оценом генералног секретара да деловање међународних фактора на терену у оквиру УН и Резолуције 1244 треба да буде "стратешки усаглашено и блиско координисано", што укључује и реконфигурацију Еулекса.

"Наш став о ангажовању Европске уније на Косову остаје непромењен. Верујемо да ЕУ треба да настави своје статусно неутралне напоре да се изгради окружење које недостаје и поправе лоши социјални услови у покрајини", истакао је Јеремић.

Мањи број повратника

Шеф српске дипломатије рекао је да се број међуетничких злочина повећао у односу на исти период прошле године.

Српско Министарство за Косово и Метохију забележило је више од 180 напада на Србе, њихову имовину, верска здања у првом тромесечју 2012. године, што је "у просеку више него два инцидента дневно", рекао је Јеремић и додао да се тиме објашњава стално смањење броја повратника на Косово, што се наводи у извештају генералног секретара.

Јеремић је подсетио и да осам година од 17. марта 2004. године, када је извршен погром над Србима на Косову и када је оштећено или уништено преко 35 цркава и манастира, скрнављење православних манастира и гробаља се наставља истом јачином.

Током тог периода, истакао је Јеремић, ниједна особа није ухапшена за извршење злочина мржње на местима која представљају "суштину српског националног идентитета", а ниједан високи званичник Албанаца није те акте осудио.

Србија остаје озбиљно забринута, рекао је Јеремић, и у случају навода о илегалној трговини људским органима на Косову, како је изнето у децембру 2010. године у извештају Савета Европе.

Истакао је да се у извештају Бан Кимуна наводи да специјални тим Еулекса наставља да развија своје капацитете и да је напредовао у раду на том случају.

"Међутим, ми верујемо да недостатак транспарентности у спровођењу истраге треба да буде питање озбиљне забринутости у овом телу. Откривање пуне истине за ове монструозне оптужбе, до сада невиђене у историји ратовања, морају да остану главни приоритет", навео је Јеремић.

Шеф српске дипломатије изразио је жаљење због ослобађајуће пресуде Фатмиру Љимају, бившем команданту ОВК за ратни злочин и мучење и убиство Срба 1999. године и оценио да су ти узнемирујући догађаји још више уназадили спровођење правде на Косову.

"Та пресуда је легитимно поставила питање да ли ће косовски судови икада осудити некога за ратне злочине против Срба", рекао је Јеремић и додао да је охрабрујуће то што је Канцеларија специјалног тужиоца Еулекса најавила да ће се жалити на пресуду.

Амбасадори чланица Савета безбедноси УН поздравили су споразум Београда и Приштине с ОЕБС-ом о одржавању српских избора на Косову и истакли да треба наставити истрагу о наводима о трговини људским органима.

Амбасадори западних сила поздравили су напредак у истрази наводима из извештаја Дика Мартија о трговини људским органима и другим злочинима на Косову, док је руски амбасадор Виталиј Чуркин оценио да је истрага спора.

Шеф косовске дипломатије Енвер Хоџај рекао је да је Србија, пристајањем да не организује изборе на Косову 6. маја, почела да прихвата реалност независности, али да је ситуација у три општине на северу забрињавајућа.

"Србија и даље наставља да крши Резолуцију 1244 и држи полицијске структуре у тим општинама. Србија жели ту да одржи статус кво који би требало да доведе до отцепљења те територије", истакао је Хоџај.

Савет безбедности расправљао вечерас о редовном тромесечном извештају генералног секретара УН Бан Кимуна о Косову, у којем се упозорава на повећану напетост и ризике који угрожавају стабилност.

Бан је даље оценио да ће простор за дијалог Београда и Приштине у наредним месецима бити скучен, што би могло резултирати подизањем тензија.

"Простор за преговоре могао би бити скучен, посебно уколико се не сачува мир или усред несмотрених реакција јавности на инциденте и провокације. Неоправдана хапшења или ратоборне изјаве воде ка расту тензија и насиљу", навео је Бан Кимун у извештају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара