Слаб одзив ђака за вакцинацију

Одзив ђака за вакцинацију против новог грипа је веома слаб, изјавио је члан Радне групе за праћење пандемије Владимир Петровић. Као разлог слабог одзива, Петровић наводи, актуелне полемике око тога да ли је пандемија лажна.

Иако је сада најбоље време за имунизацију због ниске клиничке активности вируса, одзив школараца за вакцинацију против вируса А (Х1Н1) веома је слаб, изјавио је члан Радне групе Министарства здравља за праћење пандемије др Владимир Петровић.

"Одзив за вакцинацију слаби из дана у дан, а томе су допринеле полемике око тога да ли је епидемија лажна о чему ће Савет Европе спровести истрагу", рекао је Петровић агенцији Танјуг.

Петровић је додао да се сада примећује низак ниво клиничке активности вируса, али да би јачи талас могао да се појави нагло, као и да то за сада нико не може да предвиди.

Председник Радне групе Министарства здравља др Предраг Кон рекао је да у Србији постоји велики отпор вакцинацији школске деце и да још још увек има општина где се градски штабови нису састали ради даљих планова.

Јачи талас пандемије у фебруару и марту 

Кон је рекао да није добро што се у Србији "негира важност вакцинације" и додао да је у Европи до сада вакцину примило 33, 8 милиона људи, што је, како је навео, довело до успоравања процеса ширења вируса А (Х1Н1).

"Јасно је да се у Србији ради о вирусу новог грипа, а срећа је да је пандемија блага и да је само мало јача, веома би тешко било изборити се", казао је Кон, и додао да је даље ширење вируса непредвидиво јер је дошло до измене његовог природног процеса.

Кон је изјавио да се јачи талас очекује највероватније у фебруару и у марту и додао да је лоше то што епидемија међу становништвом изазива сумњичавост.

"Будуће генерације не би смеле да запамте да се борбе око вируса воде у парламенту и медијима", поручио је др Кон, и додао да су мере попут затварања школа, смањења директних контаката и слично дале добре резулатате.

Према речима руководиоца Центра за превенцију и контролу заразних болести у Градском заводу за јавно здравље др Невенке Жакуле, број вакцинисаних грађана у Београду у последњих неколико дана скоро је преполовљен.

Жакула је казала да је од 18. јануара приметно смањен број вакцинисаних особа из дана у дан и додала да је од 17. децембра прошле године до прошле недеље на територији Београда вакцинисано 34.778 особа.

"Највише је хроничних болесника, односно вакцинисано је око 21.000 њих, потом здравих, међу којима се 11.139 определило да прими вакцину", казала је Жакула, и додала да је од почетка масовне имунизације 1.001 дете школског узраста вакцинисано.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара