Потврђено 690 оболелих од грипа Х1Н1

Институт за јавно здравље "Батут" саопштио је до сада лабораторијски потврђено 690 случајева оболевања од вируса новог грипа, а регистровано је и 79 смртних исхода.

У Србији је до сада лабораторијски потврђено 690 случајева оболевања од вируса новог грипа, а регистровано је и 79 смртних исхода, саопштио је Институт за јавно здравље "Батут".

Најчешћи фактори ризика идентификовани код умрлих особа су дијабетес, кардиоваскуларна обољења и гојазност.

На болничком лечењу се налази 226 особа са обољењима сличним грипу, од којих је 11 на респиратору.

"Батут" наводи да се од укупног броја оболелих 72 случаја оболевања доводе у везу са путовањем.

Оболели су са подручја Београда, Новог Сада, Ниша, Чачка, Краљева, Параћина, Панчева, Инђије, Пирота, Пожеге, Ужица, Ћуприје, Сремске Митровице, Смедерева, Крагујевца, Аранђеловца, Крушевца, Шида, Косовске Митровице, Лесковца, Врања, Вршца, Владичиног Хана, Ваљева, Ариља, Бајине Баште, Прокупља, Земуна, Кикинде, Аде, Сомбора, Обреновца, Беле Цркве.

"Батут" наводи да су обелили и грађани са подручја Голупца, Алибунара, Вршца, Ковина, Новог Бечеја, Жабља, Житорађе, Грачанице, Зрењанина, Пећинаца, Бечеја, Прибоја, Бачке Паланке, Зајечара, Пријепоља, Пожаревца, Костолца, Суботице, Прешева, Александровца, Малог Иђоша, Бача, Руме, Владимираца, Шапца, Новог Пазара, Рашке и Гаџиног Хана.

На предлог Института за јавно здравље Србије, министар здравља Томица Милосављевић је 11. новембра 2009. године прогласио епидемију пандемијског грипа са предлогом мера које се односе на обавезно учешће свих здравствених установа, правних лица и грађана, ванредни епидемиолошки надзор, забрану окупљања и ванредну имунизацију.

Најефикасније мере превенције и сузбијања грипа су опште мере заштите, као што су држање одстојања од најмање једног метра од других особа, хигијена дисајних путева (покривање носа и уста приликом кашљања и кијања папирнатом марамицом коју одмах треба након употребе бацити, а руке опрати текућом водом и сапуном), хигијена руку и проветравање просторија у којима се борави.

Путници у међународном саобраћају који се враћају из тих земаља, или су били у контакту са особама које су на било који начин биле изложене инфекцији, треба да активно прате своје здравствено стање.

Уколико се у року од седам дана од повратка јави повишена телесна температура, изнад 38 степени, праћена тегобама органа за дисање, неопходно је јавити се телефоном изабраном лекару који ће дати сва потребна упутства, наводи се у саопштењу "Батута".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара