Шест најчешћих заблуда о коронавирусу

Да ли се коронавирус може унети у кућу на ципелама? Да ли су бели лук и љута паприка главни борци провид ковид-19? Стручњаци из Светске здраствене организације кажу да нема доказа а ни основа да се верује у то.

На сајту Светске здраствене организације поред мноштва корисних савета о томе како заштити себе и друге од преношења коронавируса стоје и одговори на најчешће недоумице које подједнако муче људе широм света.

Реч је најчешће о непровереним информацијама које се шире путем интернета и друштвених мрежа, а које могу да унесу конфузију па чак и угрозе нечије здравље.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а директор канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша демантовао је неке од најчешћих заблуда.

Једна од недоумица је да ли да се маске носе током вежбања. Ивануша каже да ако се вежба на отвореном  и ако нема блиског контакта са осталим вежбачима маска нема потребе да се носи. У затвореном вежбање треба избегавати ако нема дистанце између вежбача веће од метар и по а и само вежбање са маском није пријатно.

На ципелама теоретски се вирус може унети у кућу али не и у организам. Не постоји доказ да се неко заразио тако што је вирус унео на обући, тврди Ивануша.

Када је реч о задржавању на површинама, вирус на појединим материјалима може да остане и неколико дана али то не значи да само додиривањем површина можемо да се заразимо

Конзумирање алкохола да би се неутралисао вирус из организма је више изговор а познато је да већа конзумација алкохола води у алкохолизам и дугорочно оштећује виталне органе као што су срце и јетра а поспешује и развој болести као што су неке врсте канцера.

Исто тако нема доказа ни да конзумирање одређене врсте намирница као што су бели лук и љута парика спречава развој вирусне инфекције. Разноврсна и балансирана исхрана богата протеинима, витаминима и минералима је најбоља основа за добар имунитет.

Такође је, према речима стручњака СЗО, заблуда да муве и комарци преносе коронавирус. Вирус се најлакше преноси у дирeктном контакту са зараженом особом а када је реч о комарцима у летњим месецима треба се више пазити од преношења грознице Западног Нила.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво