Са маском или без ње – колика је вероватноћа заразе

Не треба мислити да је довољно да заражена особа носи маску – чак и ту постоји вероватноћа преношења коронавируса од пет одсто, навела је Дарија Кисић Тепавчевић, заменица директора Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут".

Мера обавезног ношења маски у затвореном простору на снази је од јутрос у Београду. Дарија Кисић Тепавчевић је говорила о вероватноћи преношења коронавируса у случајевима када људи, који се налазе у просторији на дистанци мањој од једног метра, носе или не носе маске.

Према истраживањима, уколико се у једној просторији налазе особа која има вирус и особа која је осетљива, и уколико нико од њих не носи маску и налазе се на удаљености мањој од једног метра – вероватноћа заражавања је минимално 70 одсто, а може бити и до 80 процената.

"Уколико само резервоар заразе носи маску, вероватноћа је пет одсто, а уколико обе особе носе маску, вероватноћа је мања од једног процента", навела је Кисић Тепавечевићева гостујући у Дневнику РТС-а.

Не треба мислити, како је подвукла, да је довољно да заражена особа носи маску – чак и ту постоји вероватноћа преношења од пет одсто.

Кисић Тепавчевићева је истакла да, уколико од данас сви почну да се понашају одговорно и савесно, очекује да се у наредних 10 до 14 дана значајно смањи трансмисија вируса у Србији.

понедељак, 04. децембар 2023.
-2° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво