Читај ми!

РИК утврдио прелиминарне резултате избора – највише гласова СНС, на другом месту "Србија против насиља"

Републичка изборна комисија утврдила је прелиминарне резултате парламентарних избора у Србији. Највише гласова на основу резултата са 96,68 одсто обрађених бирачких места освојила је листа "Александар Вучић – Србија не сме да стане", односно 46,71 одсто. На другом месту је листа "Србија против насиља" са 23,58 одсто гласова. Цензус су прешле још три већинске листе и пет мањинских листа.

Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић саопштио је на вечерашњој седници тог тела да је обрађено 96,68 одсто од 8.273 бирачка места.

Према тим подацима цензус прелазе:

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – СРБИЈА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ - 46,71%

СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МИРОСЛАВ МИКИ АЛЕКСИЋ – МАРИНИКА ТЕПИЋ - 23,58%

ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ - 6,57%

ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА СРБИЈУ – СРПСКА КОАЛИЦИЈА НАДА – НOВИ ДСС – ПОКС – ВОЈИСЛАВ МИХАИЛОВИЋ - 5,04%

МИ-ГЛАС ИЗ НАРОДА, ПРОФ. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ - 4,69%

VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT! – САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА - 1,70%

УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА, ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ - ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ - 0,77%

СДА САНЏАКА - ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН - 0,59%

“ПОЛИТИЧКА БОРБА АЛБАНАЦА СЕ НАСТАВЉА – ШАИП КАМБЕРИ“ - 0,37%

РУСКА СТРАНКА – СЛОБОДАН НИКОЛИЋ - 0,30%

За утврђивање објављених прелиминарних резултата гласао је 21 члан РИК-а, против је било троје, а уздржан један. Нису гласала четири члана.

Седници Републичке изборне комисије је, испред седишта тог тела, претходио протест грађана на позив листе "Србија против насиља" који траже поништавање београдских избора због, како кажу, бројних неправилности.

РИК одбацио све приговоре

Одбачени су сви приговори који су поднети том телу поводом спровођења избора на нивоу републике 17. децембра. Приговоре су поднели бирачи: Мирослав Паровић, Далибор Јеж, Иван Петковски, Вања Божовић, Веселинка Краљ, Данко Паскаљевић, Бојан Стефановић, Љиљана Бела Антонић и Снежана Шошкић.

Према речима председника РИК-а Владимира Димитријевића, сви приговори су идентични, а односе се на непоступање РИК у бројним процесима, што је, како подносиоци приговора наводе, допринело компромитовању изборног процеса и учинило га нелегитимним.

У приговорима се, такође, наводи да је РИК поступио противно слову Устава, у ком пише да је Косово и Метохија саставни део Србије.

Наведено је и да РИК није санкционисао понашање председника републике и није ништа учинио поводом појаве фантомских бирача и куповине гласова.

Подносиоци приговора тражили су да се изборни процес поништи у целини, јер сматрају да ће у супротном нови сазив Скупштине бити нелегитиман.

Димитријевић је објаснио да су примедбе одбачене због тога што су их поднела неовлашћена лица.

Маринковић: Ми смо "РИК у сенци", не можемо да говоримо на самосталним конференцијама за медије

Члан Републичке изборне комисије (РИК) Танасије Маринковић рекао је на вечерашњој седници да чланови тог тела на самосталним конференцијама за медије не могу да говоре у име РИК, већ да су они "РИК у сенци", јер РИК сам не одржава званичне конференције за штампу.

Маринковић је подсетио на то да су поједини чланови тражили и да и даље очекују да у даљем раду РИК уреди чување изборног материја, што је, према његовим тврдњама, апсолутно неуређено прописима.

Навео је да су они указивали и на потребу да се установи одговорајући начин достављања примедаба бирачких одбора поводом спровођења изборног процеса.

Нагласио је и да би на појединим бирачким местима требало донети веће бирачке кутије, како не би морале додатне да се доносе током изборног дана.

Маринковић је тражио и да се закаже састанак са врховном јавном тужитељком и да се разговара са њом о већем ангажовању Тужилаштва у откривању кривичних дела у вези са изборним процесом.

Напоменуо је да треба применити препоруке посматрачких мисија, када је реч о одржавању изборног процеса.

Он је рекао да председник и чланови РИК волунтаристички примењују закон, што је Димитријевић негирао.

Шабић: Сувишно је толико присуство безбедносних снага у згради

Члан РИК Родољуб Шабић рекао је да није задовољан начином на који је РИК реаговао на "неке ствари које директно указују на озбиљне сумње у законитост избора у Србији".

Указао је на то да испред зграде РИК грађани протестују, где се налази и кордон безбедносних снага, али да је много људи из безбедности и у просторијама РИК.

Навео је да су га поједини припадници безбедности управо у згради РИК третирали као сумњиво лице.

Он је напоменуо да никакав непријатан третман према члановима РИК није прихватљив и да је сувишно толико присуство људи из обезбеђења.

На питање Димитријевића да ли се Шабић осећа безбедно, јер је једна чланица РИК погођена у главу, Шабић је казао да је она погођена напољу, а не у згради, и поновио је да је сувишно толико присуство безбедносних снага у згради.

Грађани Србије јуче су гласали на парламентарним, покрајинским и локалним изборима. Према проценама ЦеСИД-а и ИПСОС-а (99,7 одсто обрађеног узорка) у републички парламент улази 10 листа: листа око СНС-а која је освојила 128 мандата, листа "Србија против насиља" са 65 мандата, листа око социјалиста са 18 мандата, као и листе "Ми – глас из народа" и листа коалиције НАДА са по 13 мандата. Цензус је прешло и пет мањинских странака.

Када је реч о београдским изборима, према пројекцијама ЦеСИД-а и ИПСОС-а на основу 99 одсто обрађеног узорка, листа око СНС-а је освојила 38,9 одсто гласова (48 мандата), а листа "Србија против насиља" 34,6 одсто (43 мандата). Цензус су прешли коалиција НАДА са 6 одсто гласова (7 мандата), листа око СПС-а са 4,8 одсто (6 мандата) и листа чији је носилац Бранимир Несторовић са 5,3 одсто гласова (6 мандата).

У 65 градова и општина одржани су избори за одборнике локалних скупштина. Осим у Београду, гласало се у 11 градова и 53 општине.

петак, 21. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије