Читај ми!

ПРЕДИЗБОРНЕ АКТИВНОСТИ, ДАН 37

Вучић у Врању: На југу људи треба да живе једнако добро као у Београду; Тепић: Морамо сасећи корупцију у потпуности

Тридесет седми дан кампање за парламентарне, покрајинске и локалне изборе у Србији. Странке и коалиције настављају да шаљу поруке бирачима.

Вучић у Врању: На југу људи треба да живе једнако добро као у Београду; Тепић: Морамо сасећи корупцију у потпуности Вучић у Врању: На југу људи треба да живе једнако добро као у Београду; Тепић: Морамо сасећи корупцију у потпуности

Представљање странака на РТС: Милица Ђурђевић Стаменовски – Бошко Обрадовић – Национално окупљање – Државотворна снага – Српска странка заветници – Српски покрет Двери

Листа Албанска демократска странка – уједињена долина није била заинтересована да се представи на РТС-у

Представљање странака на РТС: Народна странка – сигуран избор, озбиљни људи – Вук Јеремић, др Санда Рашковић Ивић, Синиша Ковачевић, Владимир Гајић, Марина Липовац Танасковић

Вучић на скупу напредњака у Врању: На југу људи треба да живе једнако добро као у Београду

Председник Српске напредне странке (СНС) и први на листи "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Милош Вучевић изјавио је вечерас да грађани на изборима 17. децембра имају веома једноставан и лак избор - између политике коју представља Александар Вучић и друге политике са свим листама којом, како је рекао, шефује Драган Ђилас.

"Са једне стране имате резултате да 550.000 људи више ради у Србији, 550.000 више плата сваког месеца, 550.000 задовољних породица. Имате више стотина новоотворених фабрика, имате на десетине и десетине нових домова здравља, клиничких центара, болница. Имате готово 500 км нових ауто-путева изграђених и још толико у изградњи. Имате по први пут возове које иду 200 км на сат и даље се шири та пруга и повезује се цела Србија", рекао је Вучевић на предизборном скупу листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" у Врању.

Председник Србије и члан СНС-а Александар Вучић поручио је из Врања да на југу Србије људи треба да живе једнако добро као што живе у Београду и Новом Саду.

Захвалио је посебно кошаркашу Перу Антићу што је дошао на скуп напредњака да их подржи.

"Перо је човек који никада са мегдана није побегао, никада се није стидео своје земље и народа. И његова подршка нам пуно значи", истакао је Вучић.

Председник Покрета социјалиста Александар Вулин поручио је на истом скупу да се на предстојећим изборима одлучује о будућности Србије, а да Србијом треба да влада онај кога красе српске особине као што су непокорност и вредноћа.

Некадашњи кошаркаш и репрезентативац Србије Дејан Томашевић захвалио је Вучићу и члановима владе за напоре које су уложили за обнову болница, изградњу путева и спортских центара.

Како је рекао, тим поступцима створена је основа за здрав и перспективан живот свих наших грађана.

Опширније Краће

"Ми глас из народа": Не кради државу

О односу према држави листа "Ми глас из народа".

"Наш свети владика Николај 1936. године пише текст - Не кради државу који се завршава поруком: мање је зло да покрадеш брата свога него државу јер ако покрадеш брата свога ојадио си једну душу, а ако покрадеш државу ојадио си 15 милиона душа - из тога следи јасна порука како се треба односити према држави", каже Јован Јањић са листе "МИ - ГЛАС ИЗ НАРОДА, ПРОФ. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ".

Опширније Краће

Николић (Руска странка) за РТС: И владајућа странка и опозиција нас виде као сметњу

Слободан Николић, представник Руске странке на предстојећим изборима, рекао је за РТС да потиче из породице која је проруски оријентисана и да га је то мотивисало да оснује Руску странку.

Говорећи о организација “Сеоски праг”, којом је руководио, каже да им је циљ био да спајају српске неожењене младиће са девојкама из Русије и Украјине.

“Наша организација је увидела да у српским селима имамо већи број неожењених момака од девојака и ми смо покушали да сарадњом са градовима и месним заједницама дође до тих контаката и то је тада успевало. Засновано је према нашим проценама око 300 бракова”, истакао је Николић.

Када је реч о онима који су на листи те странке и замеркама да на њој нема Руса, Николић каже да су сва та имена уписана у посебан бирачки списак, да се они изјашњавају као Руси и имају везе с Русијом.

“Ми смо једина странка националне мањине где је прегласавањем 16 према 15 нама дозвољено да учествујемо. Нигде се код коалиције других мањина није постављало питање ко је у тим странкама. Нас и владајућа странка и опозиција сматрају као неку сметњу, да можемо да привучемо неко проруско бирачко тело”, нагласио је Николић.

Навео је да је члан Руског националног савета, као и да су учествовали у изборима за Руски национални савет.

“Ми смо странка која окупља потомке Руса, али и русофиле. Зашто је то забрањено”, упитао је Николић и додао да су њихови гласачи они којима је Русија у срцу.

Поручује да се процењује да у Србији живи 25.000 до 30.000 Руса, али немају српско држављанство.

“Ми се залажемо да грађани Русије који овде заснују неки бизнис или купе некретнину или који склопе брак да по убрзаном поступку добије наше држављаство. Ми се залажемо да грађани Русије могу да бораве у Србији и дуже од месец дана. Грађани ЕУ могу три месеца. Због чега”, упитао је Николић.

Нагласио је да је у њиховом програму и приступање Евроазијској унији и БРИКС-у.

Једна од идеја странке је и да породице са троје и више деце буду мотивисане по Путиновом моделу. “То је модел да се дели значајна сума новца, али да се не подиже одједном, него сукцесивно све до пунолетства. Тако нешто би било пожељно и у Србији”, додаје Николић.

Поред тога, објашњава да се залажу и за опорезовање младих људи који живе у урбаним срединама и нису засновали брак, а стварају каријеру и имају висока примања.

"То није ништа ново, такве порезе имају и Француска и Швајцарска и од тог дела финансирати породице са више деце којима је потребна материјална помоћ", поручио је Николић.

Опширније Краће

Тепић: Наша коалиција је једина гаранција да ће бити нулте толеранције на корупцију

Наша коалиција је једина гаранција да ће бити нулте толеранције на корупцију, поручила је једна од носилаца листе "Србија против насиља" Мариника Тепић током посете Новом Пазару.

"Морамо сасећи корупцију у потпуности, а онда ће бити новца и да вратимо отете пензије 2014. пензионерима и њиховим наследницима, да повећамо плате у образовању, да зауставимо дивљање цена", изјавила је Тепићева.

Навела је да су мајски догађаји натерали осам организација да се удруже, да препознају да постоји нешто што је важније у овом моменту него појединачне политике и програми, а то је борба против насиља.

"Не мислим само на физичко насиље већ и на насиље над законом, уставом, ценама и животном стандару грађана, над правосуђем, над полицијом. Данас нису само сиромашни људи који су статистички на ивици сиромаштва нема човека који не живи горе чак и пре годину дана, мислим и на људе запослене у просвети и у здравству и постало је неиздрживо", рекла је Мариника Тепић.

Опширније Краће

Јовановић за РТС: Желим да српски и албански народ разговарају директно

Носилац листе "Мора другачије" Чедомир Јовановић рекао је у емисији "Око", објашњавајући зашто је у студио дошао са марамом која је, како каже, симбол страдања палестинског народа, да нам је свима потребан мир.

На питање због чега се баш сада састао са Аљбином Куртијем и какву је поруку тиме желео да пошаље, Јовановић је рекао да жели да српски и албански народ разговарају директно.

“Мислим да се много боље тако разумемо него када нам једне и друге преводе Шпанци или Словаци. На шта личи то да Борељ преводи нама оно што се каже у Приштини, Приштини што се каже овде у Београду… Не допада ми се идеја да се српско питање на Косову решава као што се решавало у Хрватској и у Босни“, поручио је Јовановић, затим објаснивши од када познаје Куртија и какво мишљење има о њему.

Навео је да је обавеза његове генерације да створи свет у коме ће "наша деца живети своје снове".

Ја их нисам живео, ми их нисмо живели. Само смо могли да сањамо и ништа више осим тога. И зато сам отишао на Косово“, рекао је Јовановић.

Навео је и да "Косово нико не може да нам узме", да су тамо манастири, Срби о којима треба да се старамо, да тамо остану да живе, али да "тамо живи још један диван народ с којим морамо да нађемо заједнички језик".

"Француско-немачки папир, следећи ће бити гори, неће бити бољи, ако ми ствари не узмемо у своје руке биће још гори", рекао је Јовановић.

Навео је да је пред нашим очима "нестала дивна Босна, где сте у 200 метара сарајевске чаршије имали синагогу, катедралу, саборну цркву и џамију.

"То је Европа у коју верујем, а не Европа за коју су Холанђани гласали пре недељу дана, те Европе се гадим“, рекао је Јовановић мислећи на победу Герда Вилдерса.

“Србима је мир потребан, Албанцима је потребан, да будемо у миру сами са собом и једни са другима“, закључио је Јовановић.

Опширније Краће

Већа права бошњака у фокусу листе СДА Санџака

"За јачи глас Бошњака на међународној сцени. Чувајмо идентитет Бошњака посебно данас, у време свјетских ратова и опште анти-исламске хистерије. У тренутку када цијели свијет затвара очи пред цијонистичким убијањем дјеце, жена и цивила у Палестини. Нека нам Палестина буде опомена да чувамо наш идентитет", каже Мирза Хајдиновић са листе "СДА САНЏАКА - ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН".

Опширније Краће

Листа "Уједњени за правду" обећавају бољи положај пољопривредника.

"Залажемо се за усвајање закона којим би се осигурале пореске олакшице за сва правна и физичка лица на селу и то по следећем принципу, за села за 600 метара надморске висине пореске олакшице од 40 одсто, за села изнад 600 метара сва правна и физичка лица потпуно ослободити пореза“, каже Един Ђерлек са листе "УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ СПП — ДСХВ".

Опширније Краће

СВМ излаже план за развој привреде

"Изградили смо јаку заједницу привредника, на томе смо радили протеклих година. Tреба да очувамо ову нашу заједницу, позивам све грађане да изађу на биралишта 17. децембра и гласају за листу СВМ“, каже Балинт ЈУХАС са листе „САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ”.

Опширније Краће

"Да се струка пита": Услов за бављење политиком - радно искуство

Листа "Да се струка пита" као услов за бављење политиком поставља радно искуство.

“Залажем се за то да сваког носиоца листе кандидата за премијера или градоначелника Београда или других градова питате шта си радио пре политике, шта си урадио за себе, па да ти поверујемо да би могао да урадиш и за нас. Када тако будете поставили ствари, ми са листе Србија на Западу - Да се струка пита, мислимо да смо тек онда на правцу који жељено очекујемо, који води у боље сутра“, рекао је Владимир Ковачевић са листе "Србија на Западу - Да се струка пита".

Опширније Краће

Орлић у Кикинди, Весић у Бачу

Владимир Орлић, кандидат са листе “Александар Вучић – Србија не сме да стане”, посетио је Градски одбор Српске напредне странке у Кикинди.

"Бити део политике која нам је донела историјске промене јесте ствар за понос. Хвала вам за предан рад, за љубав према својој земљи и велико срце којим сте показали да, када се за Србију бори – ништа није тешко”, поручио је Орлић.

Члан Председништва СНС-а Горан Весић разговарао је данас са члановима, активистима и симпатизерима странке у Вајској, у општини Бач, и том приликом им поручио да се на изборима 17. децембра не боре за странку, већ за Србију и да је само победа листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" гарант мира и даљег развоја земље.

Опширније Краће

Саша Радуловић: Србији потребна децентрализација

Кандидат са изборне листе "Добро јутро Србијо", коју чине Доста је било и Социјалдемократска странка Србије, Саша Радуловић рекао је на предизборној конвенцији у Новом Саду да је Србији потребна децентрализација.

"У Србији нам треба децентрализација", рекао је Радуловић прецизирајући да је потребна економска децентрализација, односно извршне власти, да би она дошла што ближе грађанима.

Опширније Краће

НАДА: Неопходно је озеленети Београд

Српска коалиција НАДА коју чине Нови ДСС и ПОКС сматра да је неопходно озеленити Београд како би живот грађана постао условнији.

"Како би живот у овом граду био поново условнији морамо вратити природу тамо где му припада и то вертикалним озелењавањем, враћањем дрвореда, озелењавањем урбаних комуналних џепова, враћање такозваних оаза овом граду. Само ако заокружимо број 5 можемо направити да овај град поново буде боље место за живот", изјавио је Филип Благојевић испред коалиције НАДА.

Опширније Краће

Вучић: Листу "Србија не сме да стане" подржало 2.080 истакнутих личности

Више од 2.000 истакнутих личности подржало је изборну листу "Александар Вучић – Србија не сме да стане", међу којима су академици, професори, лекари, уметници, спортисти...

Члан СНС-а Александар Вучић рекао је да реч о “храбрим и независним људима и захвалио свима”.

Он је позвао све људе у Србији да прочитају и виде ту, како је рекао, импресивну листу од 2.080 људи, и најавио да ће пред саме изборе 17. децембра, бити и нова листа, на којој ће бити и више од 500 естрадних личности.

Опширније Краће

Стефан Јовановић: Глас за Народну странку је сигуран избор да људи живе добро

Кандидат на листи "Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи" Стефан Јовановић изјавио је у Ушћу да је глас за Народну странку сигуран избор да народ живи добро и нормално и позвао грађане да 17. децембра гласају за ту листу.

"Србија је богата земља, имамо одличне људе и домаћине, Бог нам је подарио земљу, реке и планине. Све то морамо да искористимо за наше добро, а не да то искористе тамо неки странци“, рекао је Јовановић на трибини Народне странке и позвао грађане да их подрже 17. децембра.

Опширније Краће

Бајатовић примио орден Руске Федерације: Велика част и велика обавеза

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан Харченко доделио је функционеру Социјалистичке партије Србије Душану Бајатовићу орден за допринос у међународној сарадњи.

"Високи орден Руске Федерације који су ми доделили Сергеј Лавров и Сергеј Шојгу представља велику обавезу. Овај орден не припада само мени, он припада свим мојим сарадницима. Овај орден представља обавезу да и даље наставимо рад на развијању братских и нераскидивих односа Руске Федерације и Србије, односно руског и српског народа", рекао је Бајатовић.

Орден Бајатовићу доделило је Министарство иностраних послова са потписом Сергеја Лаврова и Сергеја Шојгуа. Према речима Душана Бајатовића, који је уједно и председник Руског географског друштва у Србији, орден представља велику част, али и обавезу.

Бајатовић напомиње да је могао да изабере да крајем децембра отпутује у Москву и да му тамо лично уруче орден, али каже да се определио да то буде управо сада, у тренутку када се већина српске политичке елите, каже, плаши да искаже да Србија и Русија имају и негују братски, стогодишњи и интересни однос.

Сматра да су његов исказ и његова слободна воља проистекли из онога што мисли 80 одсто становника Србије.

"Срећан сам, ово је један међу прва три ордена која можете да добијете. Вучић је добио највећи орден, Орден Александра Невског. Ово је трећи после тога. Ваљда треба да имамо однос према томе. А мислим да га имамо", закључио је Бајатовић.

Фото: СПС
Опширније Краће

Типсаревић: Млади су снага и будућност Београда и Србије

Кандидат са листе "Александар Вучић – Београд не сме да стане" Јанко Типсаревић разговарао је и дружио се са омладином ОО СНС Палилула и том приликом поручио да су млади снага и будућност Београда и Србије.

“Имао сам велико задовољство да посетим омладину ОО СНС Палилула и да причам са младим људима, да поделим нека своја искуства из мојих тениских дана, али и да причамо о животу, њиховим сновима, стању у земљи, стању у Београду, као и којим путем град треба да иде. Зато позивам све да 17. децембра изађу на гласање и да подрже листу 'Александар Вучић – Београд не сме да стане'”, рекао је Типсаревић.

Опширније Краће

НАДА: Спремни смо за преузимање одговорности за вођење државе

Српска коалиција НАДА, коју чини Нови ДСС и ПОКС, одржала је трибину у Новом Саду са које је поручила да је спремна да преузме одговорност за вођење државе, јер има и програм и људе да га спроведе у дело.

"Уопште не сумњам да ћемо ми водити ову државу. Нико од нас се не боји те одговорности. Одговорност је велика и посао ће бити огроман. Бићете нам потребни сви ви у том послу, сви који вреде нешто у овој земљи, у послу оздрављења Србије и српске нације, после овог кошмара који траје безмало 12 година. Толико траје урушавања свих духовних и свих осталих вредности од стране једног човека", изјавио је Милош Јовановић, председник Нове ДСС и један од лидера коалиције НАДА.

Војислав Михаиловић, председник ПОКС-а и један од лидера коалиције НАДА, рекао је да су нам потребне  промене система који влада, а не само појединаца на челу државе.

"Нећемо промене да бисмо добили нове Вучиће и сличне, него да на политичку сцену доведемо нове и одговорне људе који ће повести земљу путем промена набоље, који имају визију развоја државе и јасан програм за то", јасан је Михаиловић.

Опширније Краће

Вацић: Да у Београду буде као у Москви

Кандидат за градоначелника Београда и носилац листе "Да се војска на Косово врати" Миша Вацић каже да би Београд, као Москва, требало да обавеже све фирме да своје натписе поставе на ћирилици.

"Aко може у Москви биће и у Београду. Нове градске власти са мном на челу инсистираће да све стране компаније своје називе истакну на ћирилици. То ћемо постићи тако што ћемо додатно опорезовати она предузећа чији су називи на латиници, а субвенисати она чији су називи на ћирилици. Морамо чувати ћирилицу", рекао је Вацић.

Опширније Краће

Бошко Обрадовић: Држава мора да покаже да јој је стало до српске просвете

Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић поручио је, са конвенције Националног окупљања у Чачку, да држава мора да покаже да јој је стало до српске просвете која коначно треба да почне да се бави и васпитавањем деце.

"За сваког ђака мора се издвојити 20.000 динара на почетку школске године, 1. септембра, и сви ђаци у Србији морају имати бесплатне уџбенике, а не само ђаци у Београду“, рекао је Обрадовић.

Истакао је и да не смемо да заборавимо просветне раднике и да морамо да вратимо ауторитет учитељима, наставницима и професорима који их је некада красио.

"Њихова плата мора бити знатно већа од републичког просека, а не мања као што је тренутно случај“, закључио је Обрадовић.

Опширније Краће

СРС: Будућа власт мора да се бори за српски идентитет

Заменик председника Српске радикалне странке и кандидат за народног посланика Александар Шешељ поручио је са изборног скупа у Сомбору да су српски радикали спремни да се и убудуће боре за очување српског идентитета.

"Трају удари и на српско име и на српско писмо и на српску цркву. Они који хоће да нас потчине, од српског народа покушавају да праве нове нације. Нове нације у нашем окружењу које се заснивају на мржњи према свему српском. Одговорна будућа власт у Србији не сме то да дозволи“, рекао је Шешељ.

"Мора да буде доследна у очувању српског националног идентитета, у очувању наше историје, наше традиције, нашег писма, нашег имена. Јер, ако од тога одустанемо, браћо и сестре, неће ни нас више бити. Ако од тога одустанемо, опет ћемо у јаме и колоне", навео је Шешељ.

Опширније Краће

Републичка изборна комисија је усвојила одлуку којом је утврдила да ће укупан број бирача на предстојећим изборима бити 6.500.165, а претходно је  утврдила збирну изборну листу кандидата за учешће на парламентарним изборима 17. децембра на којој је 18 листа са укупно 2.817 кандидата предложених за 250 посланичких места.

За учешће на парламентарним изборима РИК је прогласио листе:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – СРБИЈА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – СРПСКА СТРАНКА ЗАВЕТНИЦИ – СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА СРБИЈУ – СРПСКА КОАЛИЦИЈА НАДА – НOВИ ДСС – ПОКС – ВОЈИСЛАВ МИХАИЛОВИЋ

6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT!/САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА, ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ!

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МИРОСЛАВ МИКИ АЛЕКСИЋ – МАРИНИКА ТЕПИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

8. USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА, ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ – ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ

9. СДА САНЏАКА – ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН/SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN

10. ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТ И РАЗВОЈ – КОАЛИЦИЈА ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ

11. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ДР САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

12. ДОБРО ЈУТРО, СРБИЈО – САША РАДУЛОВИЋ (ДЈБ) – БОРИС ТАДИЋ (СДС) – АНА ПЕЈИЋ (ОТЕТЕ БЕБЕ)

13. ПОЛИТИЧКА БОРБА АЛБАНАЦА СЕ НАСТАВЉА – ШАИП КАМБЕРИ /BETEJA POLITIKE E SHQIPTARËVE VAZHDON – SHAIP KAMBERI

14. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ – МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, ПРОФ. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ

15. СРБИЈА НА ЗАПАДУ – ДА СЕ СТРУКА ПИТА

16. РУСКА СТРАНКА – СЛОБОДАН НИКОЛИЋ

17. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – МОРА ДРУГАЧИЈЕ

18. АЛБАНСКА ДЕМОКРАТСКА АЛТЕРНАТИВА – УЈЕДИЊЕНА ДОЛИНА ALTERNATIVA DEMOKRATIKE SHQIPTARE – LUGINA E BASHKUAR

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и покрајински и локални избори у 65 градова и општина..

Покрајински избори расписани су 16. новембра. Покрајинска изборна комисија је утврдила збирну изборну листу за избор посланика у Скупштину Аутономне покрајине Војводине:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Војводина не сме да стане

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. Руска странка  ̶  Срби и Руси браћа заувек!

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА за СРБИЈУ – НАДА за ВОЈВОДИНУ –  Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нови ДСС) – Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић

6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért! – САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – За  нашег Председника, за нашу заједницу, за будућност!

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МАРИНИКА ТЕПИЋ – МИХАИЛО БРКИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

8. TOMISLAV ŽIGMANOV – UJEDINJENI ZA PRAVDU – DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI, USAME ZUKORLIĆ– STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA / ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ, УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА

9. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – ВОЈВОДИНА МОРА ДРУГАЧИЈЕ

10. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, Др САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, ЂОРЂЕ ВУКАДИНОВИЋ

11. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – Српска странка Заветници – Српски покрет Двери

12. Саша Радуловић (Доста је било – ДЈБ) – Борис Тадић (Социјалдемократска странка – СДС) – Ана Пејић (Отете бебе) – ДОБРО ЈУТРО СРБИЈО

13. ВОЈВОЂАНИ – Лига социјалдемократа Војводине – ВОЈВОЂАНИ, Демократска заједница војвођанских Мађара, Заједно за Војводину – Бојан Костреш

Локални избори биће одржани у Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у општинама Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Голубац, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

ГИК је у наставку 19. седнице усвојио Решење о именовању члана и заменика члана Градске изборне комисије у проширеном саставу испред проглашене изборне листе број 13. МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, Александар Јерковић.

Београдски ГИК усвојиo збирну изборну листу за изборе за одборнике:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Београд не сме да стане

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ, ТОМА ФИЛА – ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА

3. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – ДОБРИЦА ВЕСЕЛИНОВИЋ – проф. др ВЛАДИМИР ОБРАДОВИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНA

4. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – Српска странка Заветници – Српски покрет Двери

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА БЕОГРАД – Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нoви ДСС) – Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић

6. РУСКА СТРАНКА – СЛОБОДАН НИКОЛИЋ

7. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, Др САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

8. ДА СЕ ВОЈСКА НА КОСОВО ВРАТИ – МИША ВАЦИЋ

9. Саша Радуловић (Доста је било – ДЈБ) – Душко Вујошевић, Борис Тадић (Социјалдемократска странка – СДС) – Ана Пејић (Отете бебе) – ДОБРО ЈУТРО БЕОГРАДЕ

10. УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – ПРОМЕНА ЈЕ ПОБЕДА – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА / USAME ZUKORLIĆ – PROMENA JE POBEDA – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA

11. СРБИЈА НА ЗАПАДУ – Зоран Вулетић – Немања Милошевић – ДА СЕ СТРУКА ПИТА – Владимир Ковачевић

12. Група Грађана ЋАЛЕ, ОВО ЈЕ ЗА ТЕБЕ

13. МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, Александар Јерковић

14. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – МОРА ДРУГАЧИЈЕ.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

Да би изборна листа на парламентарним изборима била проглашена, потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.

За проглашење изборне листе на локалним изборима потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора.

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника, у општинској и градској управи или суду.

Изборне листе могле су да се поднесу до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "е-Управа".

Штампање гласачких листића за изборе за народне посланике Народне скупштине почело је 6. децембра у штампарији ЈП "Службени гласник".

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

четвртак, 22. фебруар 2024.
14° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво