Читај ми!

СНС: Захвални смо пензионерима, знају да цене труд и рад; Алексић у Грачаници: Против смо кршења Устава Србије

Тридесет трећи дан кампање за парламентарне и локалне изборе у Србији. Републичка изборна комисија је саопштила да је укупан број бирача на предстојећим изборима 6.500.165. На парламентарним изборима учествује 18 листа, а на покрајинским 13.

СНС: Захвални смо пензионерима, знају да цене труд и рад; Алексић у Грачаници: Против смо кршења Устава Србије СНС: Захвални смо пензионерима, знају да цене труд и рад; Алексић у Грачаници: Против смо кршења Устава Србије

Маја Гојковић у Ужицу: Србија је на добром путу, Весић са грађанима Мајданпека

Чланица Председништва Српске напредне странке Маја Гојковић разговарала је са женама у Ужицу и том приликом поручила да је Србија на добром путу.

Гојковићева је указала да је следећа 2024. година веома значајна, јер ће Ужице након Чачка преузети престижну титулу Националне престонице културе првог дана пролећа, што је прилика за значајна улагања у инфраструктуру у култури и креирање богатог културног садржаја.

Горан Весић, такође члан Председништва СНС-а, поручио је из Мајданпека да се на изборима гласа за наставак развоја Србије или враћање у прошлост.

"Политика председника Србије Александра Вучића је да се сваки део наше земље саобраћајно повеже и развија јер тамо где се раде путеви и пруге то значи развој туризма, локалних бизниса, долазак инвеститора и отварање нових радних места, а самим тим и виши животни стандард", рекао је Весић.

Опширније Краће

"Србија на западу - да се струка пита": Они који су већ урадили за себе, урадиће и за вас

У кампањи је и листа "Србија на западу - да се струка пита".

"Вештина сваког индустријалца, па и моја, су визије, изградња и храброст су део нашег свакодневног живота. Не бирајте људе који се уче послу да вас представљају у политици, него оне који су већ урадили за себе, па ће урадити и за вас", каже Владимир Ковачевић са листе "СРБИЈА НА ЗАПАДУ-ДА СЕ СТРУКА ПИТА”.

Опширније Краће

"Доро јутро Србијо": Патриотизам је сачувати земљу од лопова

Листа "Добро јутро Србијо" је у Лазаревцу поручила да је патриотизам “сачувати земљу од лопова“.

“Ово овде није твоја имовина, ово овде није имовина Српске напредне странке, ово је имовина грађана Србије. И ја као истински патриота запослен у овом предузећу ти нећу дозволити да упропаштаваш ово предузеће. Патриотизам је сачувати ову земљу од лопова. Није патриотизам бусати се у груди и играти до године на Косову, кад се војска на Косово врати. То патриотизам није. Патриотизам је часно провести свој радни век, отхранити своју породицу и извести децу на пут”, порука је Драгослава Љубичића са листе "ДОБРО ЈУТРО, СРБИЈО – Саша Радуловић - Борис Тадић - Ана Пејић (Отете бебе)".

Опширније Краће

СВМ позива грађане да изађу на изборе и подрже њихову листу

Позив бирачима да изађу на гласање шаље Савез војвођанских Мађара.

"Изузетно је значајно да сви изађу и да својом подршком покажу колико је значајно да опстану наше невладине организације и култура, а то можемо једино ако помогнемо јединој војвођанској листи која самостално излази на републичке изборе", поручује Елвира Ковач са листе "САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ”.

Опширније Краће

Брауновић: СПС једини гарант опстанка српских националних интереса

Предизборне поруке листа коју окупља СПС шаље из Косјерића.

“На радост Срба и Србије, без нас нема будуће владе, те најављујем да ћемо покренути пројекат да се сва имања и све српске куће широм Републике Српске Крајине, широм Федерације БиХ и широм Републике Српске, и наравно, широм Косова и Метохије откупе, обнове и врате у наш посед, јер све остало су празне приче, једино тако можемо да оживимо српство широм српских земаља, и зато је СПС једини гарант опстанка српских националних интереса", поручио је Игор Брауновић са листе "ИВИЦА ДАЧИЋ-ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ".

Опширније Краће

Кисићева са пензионерима, Орлић посетио самохрану мајку троје деце

Брига о сваком грађанину била је данас у фокусу листе “Александар Вучић - Србија не сме да стане”, а др Дарија Кисић је поручила да су захвални пензионерима, јер су поднели највећи терет када је било најтеже.

“Држава је у наредном периоду обезбедила 20 хиљада динара једнократне финансијске помоћи подршке, уз планирано повећање пензија. Пензионери знају да цене труд и рад”, поручила је Кисићева.

Кандидат са исте листе Владимир Орлић посетио је Станиславу Димић из Смедеревске Паланке, самохрану мајку троје малолетне деце, и њену породицу.

Она је указала на изазове са којима се свакодневно сусреће, као и на чињеницу да је у Србији претходних година урађено много зарад унапређења услова живота свих грађана, укључујући и оне најугроженије, саопштено је из СНС-а.

Опширније Краће

НАДА: Направићемо озбиљну развојну банку

О економском развоју домаће привреде данас су говорили представници коалиције НАДА.

“Зато ћемо направити озбиљну развојну банку, спојити оне три институције - Фонд за развој, Агенцију за осигурање и финансирање извоза и Српску банку у једну институцију која неће бити партијска, која ће фаворизовати домаће пољопривреднике и домаћи капитал. Форсираћемо две гране индустрије - наменску индустрију и прехрамбену индустрију“, рекао је др Милош Јовановић.

Опширније Краће

"Ми-глас из народа": Дужни смо да поштујемо Дејтонски споразум, али и остали

О питању Косова и Метохије данас се огласила и листа "Ми глас из народа".

"Резолуција 12 44, морамо на њој да инсистирамо. Морамо да инсистирамо и на повратку наше војске на КиМ, а с друге стране, поштовање Дејтонског споразума. То је међународни уговор и ми смо дужни да га поштујемо, али су и други дужни да га поштују. То је најбољи начин да очувамо и сачувамо српске националне интересе", рекао је Александар Павић са листе "МИ-ГЛАС ИЗ НАРОДА, ПРОФ. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ”.

Опширније Краће

Зукорлић: Залагаћу се за остваривање права свих народа

Странка правде и помирења одржала је у Новом Пазару трибину под називом "Побједа је промјена".

Усаме Зукорлић – носилац листе "Уједињени за правду СПП-ДСХВ" која на овим изборима наступа под редним бројем 8, рекао је да та листа окупља велики број припадника мање бројних народа.

Том приликом је рекао да ће се залагати за остваривање права свих народа.

Опширније Краће

Чедомир Јовановић: Европа је друго име за мир

Кандидат за посланика на листи "Мора другачије" Чедомир Јовановић поручио је да је Европа за њега друго име за мир и да жели да "наша деца" буду прва генерација српског народа која се родила и живи у миру.

То значи да се мора бити у миру са суседима - Албанцима, Бошњацима, Хрватима, али пре свега са самим собом, изјавио је Јовановић.

"Данас смо сами себи највећи непријатељи", оценио је Јовановић у предизборном споту.

Опширније Краће

СНС: Захваљујући одговорној политици можемо много више да улажемо у образовање

Члан Главног одбора СНС-а Михаило Јовановић и кандидати са листе “АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ-Београд не сме да стане” Милан Боснић и Александар Мирковић, посетили су породичну фирму “Металика” која је учествовала у државном програму Дуалног образовања и у оквиру практичне наставе обучила 20 ученика Машинске школе "Космај“ у Сопоту.

“Захваљујући одговорној политици председника Вучића која је довела до економске стабилности, данас смо у прилици да много више инвестирамо у образовање”, поручио је Јовановић.

Боснић је навео да је улагање у дуално образовање улагање у будућност и да млади људи који одлуче да се профилишу у дефицитарним занимањима стварају себи шансу да у будућности зарађују знатно више од просека.

Опширније Краће

Двери: Јака породица је темељ успеха нашег друштва

Председник Српског покрета Двери, Бошко Обрадовић, поручио је, са конвенције Националног окупљања у Чачку, да је јака породица темељ успеха нашег друштва у будућности.

"Породица мора да дође на прво место у овом друштву и држави, а не да буде на последњем као што је случај данас“, рекао је Обрадовић.

Председник Двери је истакао да на прво место морају да дођу млади брачни парови, породице са децом, породице које се боре за потомство и посебно деца са хендикепом.

"То су теме, а не национални стадиони и Eкспо 2027. године“, закључио је Бошко Обрадовић.

Опширније Краће

НАДА: Коридор културе уместо "гондоле"

Српска коалиција НАДА коју чини Нови ДСС и ПОКС представила је свој план уређења ушћа и Калемегданске тврђаве.

”Гондола што се тиче нас се неће правити, направићемо један леп пешачки мост, који ће спојити ушће са Калемегданском тврђавом и тиме направити једну врсту коридора културе где ћемо спојити низ институција културе. Музеј савремене уметности са друге стране обале Саве, тамо смо планирали и оперу будућу града Београда и Српску оперу, са свим оним садржајем који се налази на Калемегдану", изјавио је председник Нове ДСС и један од лидера коалиције НАДА, др Милош Јовановић.

Опширније Краће

Никодијевић са мештанима Барајева: Стратешки циљ нам је повезивање рубних београдских општина

Председник градске организације СПС-а Београд Никола Никодијевић истакао је да ће стратешки циљ те странке бити саобраћајно повезивање рубних београдских општина.

Никодијевић је, обративши се окупљеним грађанима Барајева, подвукао да је током претходног мандата у месној заједници Мељак саграђена нова основна школа, као и да ће наставити са испуњењем свих обећања датих Београђанима.

Опширније Краће

Надзорни одбор: Учесницима избора омогућити равноправан приступ јавним просторијама

Надзорни одбор за изборну кампању позвао је све имаоце јавних овлашћења, који одлучују о располагању јавним просторијама, да обезбеде равноправан приступ свим учесницима избора под једнаким условима.

Надзорни одбор наводи у саопштењу да је позив упућен у складу са чланом 146. Закона о избору народних посланика ради обезбеђивања услова за непристрасно, правично и уравнотежено представљање подносилаца проглашених изборних листа и кандидата са проглашених изборних листа, а у циљу поштовања једнакости кандидата у излагању њихових изборних програма.

"Надзорни одбор апеловао је на све доносиоце одлука о употреби просторија у јавној својини да се при одлучивању воде принципом равноправности и једнакости свих изборних учесника", наводи се у саопштењу.

Опширније Краће

Српска листа: Курти наставља са кампањом и подршком листи Драгана Ђиласа

Српска листа саопштила је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти наставља са кампањом и пуном подршком листи Драгана Ђиласа на предстојећим изборима.

Као пример за то Српска листа наводи организовани долазак на Косово и Метохију Ђиласових колега Срђана Миливојевића, Мирослава Алексића, Александра Јовановића Ћуте и осталих са циљем изазивања подела између Срба на овим просторима.

"Непуне две недеље нас деле од изборног дана када ће Срби са Косова и Метохије још једном показати да једино верују председнику Вучићу и да ће својим гласом показати да желе да Србија настави да јача, јер то значи сигурност и опстанак Срба на овим просторима. Борба за наш народ се води делима, а не са пар слика и празним причама", наводи се у саопштењу.

Опширније Краће

Јеремић: Чврсто се држимо ставова и имамо озбиљне људе способне да их спроведу

Носилац листе "Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи" Вук Јеремић поручио је у Варварну да је глас за Народну сигуран избор, зато што се, истиче, та странка чврсто држи својих ставова о најважнијим питањима за државу и народ.

Како је саопштено из Народне странке, Јеремић је рекао да ти ставови неће бити промењени после избора, као што нико из Народне странке, наглашава, неће “прелетати”, односно мењати страну.

"Народна странка се залаже за одлучно и недвосмислено одбацивање ‘француско-немачког‘ плана за независност Косова и Метохије, за забрану копања литијума у Србији и за промену система у нашој земљи“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да о тим питањима говоре и други, али да је Народна странка најсигурнији избор, јер, како каже, не води политику на нивоу узвикивања парола, него је кандидовала озбиљне људе који знају како да спроведу у дело оно за шта се залажу.

Фото: Народна странка
Опширније Краће

Највише гласачких места у БиХ, Немачкој, Аустрији и Италији

Држављани Србије који живе у иностранству на предстојећим изборима заказаним за 17. децембар имаће прилику да гласају у 35 земаља на 81 бирачком месту, од којих ће највише - 19 бити отворено у БиХ, затим у Немачкој шест и по пет у Аустрији и Италији.

Према подацима РИК-а, за гласање се пријавило 32.216 грађана Србије који живе ван матице.

За народне посланике у Скупштини Србије моћи ће да гласају на рекордном 81 бирачком месту у иностранству, од 2004. године од када је припадницима дијаспоре омогућено да гласају у иностранству.

Гласање ће бити обављано у највећем броју у дипломатско конзуларним представништвима.

Више од трећине бирачких места биће отворено у земљама бивше СФРЈ.

У БиХ ће се гласати у Сарајеву, у Бањалуци и Бијељини на два места, у Мостару, Требињу, Бијељини, Вишеграду, Братунцу, Добоју, Зворнику, Брањеву, насељу Лопаре, Руду, Приједору, Мркоњић Граду, Палама и Новом Горажду.

У Црној Гори гласаће се у Подгорици, Беранама, Херцег Новом и Сутомору.

У Северној Македонији гласаће се у амбасади у Скопљу и Клубу резервних војних официра у Куманову.

У Хрватској у Загребу и Вуковару, а у Словенији у Љубљани.

На северноамеричком континтетну гласаће се на шест места, на једном у Африици и једном на Новом Зеланду.

У САД ће бити отворена три места - у амбасади у Вашингтону, и конзулатима у Чикагу и Њујорку, као и у Канади и то у Ванкуверу, Отави и Торонту.

На Новом Зеланду гласаће се на Вајтклиф колеџу у Окленду,  у Центалноафричкој Републици у граду Бангуи у бази "Морава".

Српска дијапора ће моћи да изађе на изборе и у Швајцарској и то у Берну, Цириху, Женеви и Лугану.

По два бирачка места биће отворена и у Русији - у Москви и Сочију, Француској у Стразбуру и Паризу и Шведској - у Стокхолму и Малмеу.

У Белгији ће бити отворено једно бирачко место, као и у Бугарској, Данској, на Кипру, Малти, Либану, Луксембургу, у Мађарској, Португалу, Норвешкој, Румунији, Словачкој, Турској, у УАЕ (Абу Даби), УК, Финској, Холандији и Шпанији.

У Италији ће се гласати у Риму, Милану, Трсту, Вићенци и Валдању.

У Немачкој ће за гласаче бити отворена места у амбасади у Берлину и конзулатима у Дизелдорфу, Минхену, Франкфурту, Хамбургу и Штутгарту.

На основу одлуке о одређивању времена почетка и завршетка гласања на бирачким местима у иностранству, коју је донела Републичка изборна комисија у Канади, Португалу, САД и у Уједињеном Краљевству гласаће се дан раније, 16. децембра од 7.00 до 20.00.

РИК је донео одлуку да се због разлике у временским зонама у четири државе гласање обави дан раније него у Србији, док ће на свим осталим бирачким местима бити 17. децембра од 7.00 до 20.00 часова.

Резулати гласања на бирачким местима у иностранству не смеју се јавно саопштавати пре завршетка гласања у Србији.

Опширније Краће

Руска странка: Учинићемо све да Србија никад не уведе санкције Москви

Лидер Руске странке Слободан Николић и носилац републичке листе под бројем 16 у саопштењу за медије захвалио је државном руководству Руске Ферерације и председнику Владимиру Путину на, како наводи, принципијелном ставу Руске Федерације у заштити територијалног интегритета, националног суверенитета, као и територијалне целовитости Републике Србије.

Принципијелно инсистирањe на поштовању Резолуције 1244 Савета безбедносити Уједињених нација, гарантује да је Косово и Метохија неотуђиви део Републике Србије, наводи Руске странка.

“Као братском народу уласком у парламент учинићемо све да Србија никада не уведе санкције Руској Федерацији на којима лицемерни Запад инсистира. Запад има партнере, ми имамо браћу“, наводи се у саопштењу.

Опширније Краће

Алексић у Грачаници: Против смо кршења Устава Србије

Носилац посланичке листе "Србија против насиља“ Мирослав Алексић изјавио је у Грачаници да се у тој листи "боре за нормализацију живота на КиМ, за безбедан живот свих грађана, али против кршења Устава Србије, признавања Косова и столице у УН-у“, оптужујући актуелну власт "да је Србију довела у јако тешку ситауцију“.

"На КиМ је неопходна нормализација живота, стварање услова за безбедан живот свих грађана који овде живе, али сваки договор који подразумева кршење Устава Србије, који подразумева било какво признање Косова и Метохије или столицу у УН, је неприхватљив за листу ’Србија против насиља’ и ми нећемо то прихватити, али ћемо свакако наставити да разговарамо и да се боримо и да кроз институције и сарадњу са међународном заједницом створимо услове за нормалан живот на КиМ“, рекао је Алексић.

Aлексић са групом посланичких кандидата борави данас на КиМ. Пре подне су присуствовали литургији у манастиру Грачаница поводом празника Ваведења Пресвете Богодородице, а поподне ће у Косовској Митровици положити венац на месту где је убијен Оливер Ивановић а онда ће разговарати са грађанима.

"Данас је Косово на неки начин протекторат где и власти Србије и такозваног Косова и међународне заједнице имају своје ингеренције. Не може се на било који начин једнострано доносити било каква одлука, нити било који појединац, па нека је он и председник државе, не може у своје лично име доносити одлуке, без институција Републике Србије“, истакао је Алексић.

Поручио је да листа коју предводи жели да створи "једну нормалну Србију, нормално друштво, без насиља, друштво правде, без кринминала и корупције јер не може криминал да решава важна државна питања“.

"А то како се завршава када су људи који су блиски криминалним активностима умешани у политику, најбоље се може видети овде на примеру КиМ у претходних 10 година. Тужна је слика да смо ми као Република Србија на КиМ у задњих десет, једанасет година практично дали оно што смо имали и оно што су биле институције Србије пре свега на северу Косова, и полицију, и правосуђе, и енергетски систем, телекомуникациони ситем и све оно практично што смо имали до 2012. ова власт је предала на тањиру“, подвукао је Алексић.

Опширније Краће

Вацић: Изместити Титове земне остатке са Дедиња

Кандидат за градонаелника Београда и носилац листе "Да се војска на Косово врати“ Миша Вацић каже да посмртне остатке Јосипа Броза Тита треба изместити са Дедиња, из Куће цвећа, и сахранити га на неко "адекватније место".

"Нема потребе да он више буде на Дедињу, Срби Тита не воле", рекао је Вацић, а саопштила Српска десница.

Вацић сматра да Титове остатке треба предати породици да га сахране где желе, а уколико то одбију, да га треба сахранити о трошку Града на неко од београдских гробља у обичну гробницу.

Вацић је такође рекао да Музеју Југославије, Музеју 25. мај, треба променити намену и претворити га у музеј Другог светског рата где би била представљена оба ослободилачка покрета, али и друге ствари везане за тај период историје.

 

Опширније Краће

Шешељ: Водићемо српски народ путем суверенитета и слободе

Заменик председника Српске радикалне странке и кандидат за народног посланика на листи "Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка" Александар Шешељ је поручио да ће радикали водити српски народ путем суверенитета и слободе, а то, како је рекао, значи "без Европске уније, колонизације и потчињавања".

"Нећемо да будемо ничије слуге. Никога из Брисела, из Вашингтона, из западних амбасада у Београду. Нећемо ултиматуме, нећемо њихове планове, нећемо диктат", рекао је Шешељ, а саопштио СРС.

Додао је да радикали хоће српско Косово и Метохију, слободну Србијуу, као прву европску земљу која се придружује БРИКС-у.

Опширније Краће

Чедомир Јовановић са Куртијем

Чедомир Јовановић са листе ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – МОРА ДРУГАЧИЈЕ рекао је  да се синоћ састао са премијером у Приштини Аљбином Куртијем.

"Свако од нас носи своје бреме. Никоме данас није лако. Ја сам веровао и верујем да је Вучић свестан тог терета и да цени и разуме мир који је потребан и Србима и Албанцима. Куртија познајем 30 година. Након ових разговора верујем да је крв проливена у Бањској последња крв која се пролива у сукобу српског и албанског народа на Косову", поручио је Јовановић.

Опширније Краће

Републичка изборна комисија је усвојила одлуку којом је утврдила да ће укупан број бирача на предстојећим изборима бити 6.500.165, а претходно је  утврдила збирну изборну листу кандидата за учешће на парламентарним изборима 17. децембра на којој је 18 листа са укупно 2.817 кандидата предложених за 250 посланичких места.

За учешће на парламентарним изборима РИК је прогласио листе:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – СРБИЈА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – СРПСКА СТРАНКА ЗАВЕТНИЦИ – СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА СРБИЈУ – СРПСКА КОАЛИЦИЈА НАДА – НOВИ ДСС – ПОКС – ВОЈИСЛАВ МИХАИЛОВИЋ

6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT!/САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА, ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ!

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МИРОСЛАВ МИКИ АЛЕКСИЋ – МАРИНИКА ТЕПИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

8. USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА, ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ – ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ

9. СДА САНЏАКА – ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН/SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN

10. ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТ И РАЗВОЈ – КОАЛИЦИЈА ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ

11. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ДР САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

12. ДОБРО ЈУТРО, СРБИЈО – САША РАДУЛОВИЋ (ДЈБ) – БОРИС ТАДИЋ (СДС) – АНА ПЕЈИЋ (ОТЕТЕ БЕБЕ)

13. ПОЛИТИЧКА БОРБА АЛБАНАЦА СЕ НАСТАВЉА – ШАИП КАМБЕРИ /BETEJA POLITIKE E SHQIPTARËVE VAZHDON – SHAIP KAMBERI

14. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ – МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, ПРОФ. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ

15. СРБИЈА НА ЗАПАДУ – ДА СЕ СТРУКА ПИТА

16. РУСКА СТРАНКА – СЛОБОДАН НИКОЛИЋ

17. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – МОРА ДРУГАЧИЈЕ

18. АЛБАНСКА ДЕМОКРАТСКА АЛТЕРНАТИВА – УЈЕДИЊЕНА ДОЛИНА ALTERNATIVA DEMOKRATIKE SHQIPTARE – LUGINA E BASHKUAR

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и покрајински и локални избори у 65 градова и општина, као и покрајински избори.

Покрајински избори расписани су 16. новембра. Покрајинска изборна комисија је утврдила збирну изборну листу за избор посланика у Скупштину Аутономне покрајине Војводине:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Војводина не сме да стане

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. Руска странка  ̶  Срби и Руси браћа заувек!

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА за СРБИЈУ – НАДА за ВОЈВОДИНУ –  Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нови ДСС) – Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић

6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért! – САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – За  нашег Председника, за нашу заједницу, за будућност!

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МАРИНИКА ТЕПИЋ – МИХАИЛО БРКИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

8. TOMISLAV ŽIGMANOV – UJEDINJENI ZA PRAVDU – DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI, USAME ZUKORLIĆ– STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA / ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ, УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА

9. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – ВОЈВОДИНА МОРА ДРУГАЧИЈЕ

10. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, Др САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, ЂОРЂЕ ВУКАДИНОВИЋ

11. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – Српска странка Заветници – Српски покрет Двери

12. Саша Радуловић (Доста је било – ДЈБ) – Борис Тадић (Социјалдемократска странка – СДС) – Ана Пејић (Отете бебе) – ДОБРО ЈУТРО СРБИЈО

13. ВОЈВОЂАНИ – Лига социјалдемократа Војводине – ВОЈВОЂАНИ, Демократска заједница војвођанских Мађара, Заједно за Војводину – Бојан Костреш

Локални избори биће одржани у Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у општинама Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Голубац, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

ГИК је у наставку 19. седнице усвојио Решење о именовању члана и заменика члана Градске изборне комисије у проширеном саставу испред проглашене изборне листе број 13. МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, Александар Јерковић.

Београдски ГИК усвојиo збирну изборну листу за изборе за одборнике:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Београд не сме да стане

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ, ТОМА ФИЛА – ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА

3. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – ДОБРИЦА ВЕСЕЛИНОВИЋ – проф. др ВЛАДИМИР ОБРАДОВИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНA

4. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – Српска странка Заветници – Српски покрет Двери

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА БЕОГРАД – Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нoви ДСС) – Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић

6. РУСКА СТРАНКА – СЛОБОДАН НИКОЛИЋ

7. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, Др САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

8. ДА СЕ ВОЈСКА НА КОСОВО ВРАТИ – МИША ВАЦИЋ

9. Саша Радуловић (Доста је било – ДЈБ) – Душко Вујошевић, Борис Тадић (Социјалдемократска странка – СДС) – Ана Пејић (Отете бебе) – ДОБРО ЈУТРО БЕОГРАДЕ

10. УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – ПРОМЕНА ЈЕ ПОБЕДА – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА / USAME ZUKORLIĆ – PROMENA JE POBEDA – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA

11. СРБИЈА НА ЗАПАДУ – Зоран Вулетић – Немања Милошевић – ДА СЕ СТРУКА ПИТА – Владимир Ковачевић

12. Група Грађана ЋАЛЕ, ОВО ЈЕ ЗА ТЕБЕ

13. МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, Александар Јерковић

14. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – МОРА ДРУГАЧИЈЕ.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

Да би изборна листа на парламентарним изборима била проглашена, потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.

За проглашење изборне листе на локалним изборима потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора.

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника, у општинској и градској управи или суду.

Изборне листе могле су да се поднесу до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "е-Управа".

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

среда, 21. фебруар 2024.
7° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво