Читај ми!

ПРЕДИЗБОРНЕ АКТИВНОСТИ, ДАН 25

Централна конвенција СПС-а у Београду; НАДА обишла српске енклаве на КиМ

Двадесет пети дан кампање за парламентарне и локалне изборе у Србији. У поноћ истиче рок за предају изборних листа, а најкасније до 1. децембра је рок да се утврди збирна листа за изборе 17. децембра. До сада је за парламентарне изборе проглашено 13 листа.

ГИК прогласила и листу "Ћале, ово је за тебе"

Градска изборна комисија одржала је вечерас још једну седницу на којој је усвојила Решење о проглашењу изборне листе број 12. Група Грађана - Ћале, ово је за тебе, коју је за изборе за одборнике Скупштине града Београда, расписане за 17. децембар  поднела Група Грађана - Ћале, ово је за тебе - Петар Ђурић.

На 14. седници ГИК је усвојила и Решење  о именовању члана Градске изборне комисије у проширеном саставу испред изборне листе број 12. Група Грађана - Ћале, ово је за тебе, саопштено је из Секретаријата за информисање Града Београда.

Опширније Краће

Руски мањински савез предао листу РИК-у

Коалиција Руски мањински савез предала је вечерас Републичкој изборној комисији(РИК) предлог листе за предстојеће изборе за народне посланике у Скупштини Србије 17. децембра.

Како је рекао носилац те листе Павле Бихали, листу чине Српско-руска партија Вукови и Српско-грчки покрет. Он је додао да је ту листу потписима подржало 5.166 грађана и да им је прошле године недостајало 275 гласова да уђу у Скупштину, као и да се нада да ће им овог пута то поћи за руком.

Први на листи је Христос Алексопулос који истиче да већ три деценије живи у Србији.

"Други пут излазимо на изборе и надамо се да ћемо овог пута остварити историјски резултат и заједно са коалиционим партнерима ући у парламент", рекао је Алексопулос.

Рок за подношење изборних листи за републичке, београдске, покрајинске и општинске изборе 17. децембра истиче у поноћ.

Опширније Краће

ГИК усвојила још две изборне листе

Градска изборна комисија одржала је данас 13. седницу, на којој је усвојила решења о проглашењу још две изборне листе за изборе за одборнике Скупштине града Београда, расписане за 17. децембар.

Усвојено је Решење о проглашењу изборне листе број 10. Усаме Зукорлић – Промена је победа – Странка правде и помирења - Усаме Зкорлић – Промена је победа – Странка правде и помирења, коју је за изборе за одборнике Скупштине града Београда, расписане за 17. децембар поднела Странка правде и помирења / Странка правде и помирења, саопштио је Беоинфо.

Такође, усвојено је Решење о утврђивању да изборна листа број 10. Усаме Зукорлић – Промена је победа – Странка правде и помирења - Усаме Зкорлић – Промена је победа – Странка правде и помирења, има положај изборне листе националне мањине у смислу Закона о локалним изборима на изборима за одборнике Скупштине града Београда расписаним за 17. децембар 2023. године.

Градска изборна комисија усвојила је Решење о именовању члана и заменика члана Градске изборне комисије у проширеном саставу испред изборне листе број 10. Усаме Зукорлић – Промена је победа – Странка правде и помирења - Усаме Зкорлић – Промена је победа – Странка правде и помирења.

ГИК је усвојила Решење о проглашењу изборне листе број 11. Србија на Западу - Зоран Вулетић - Немања Милошевић - Да се струка пита - Владимир Ковачевић, коју је за изборе за одборнике Скупштине града Београда, расписане за 17. децембар 2023. године, поднела Нова Странка.

Градска изборна комисија је усвојила Решење о именовању члана и заменика члана Градске изборне комисије у проширеном саставу испред изборне листе број 11. Србија на Западу - Зоран Вулетић - Немања Милошевић - Да се струка пита - Владимир Ковачевић.

ГИК је одбила четири приговора међу којима и приговор подносиоца изборне листе под називом Доста! Европски пут - Доста! Европски пут - Зоран Илић Нови Градоначеник Београда, против решења Градске изборне комисије, 02 Број: 013-70-4/23 од 25. 11. 2023. године, којим је одбијено проглашење ове изборне листе и предлога да овој изборној листи утврди да има положај изборне листе националне мањине.

Такође, усвојен је и Записник са 12. седнице ГИК-а, додаје се у саопштењу. 

Опширније Краће

ПИК-у предата изборна листа "Добро јутро Србијо"

Покрајинска изборна комисија саопштила је да је примила у 21:05 часова изборну листу Саша Радуловић (Доста је било - ДЈБ) – Борис Тадић (Социјалдемократска странка - СДС) – Ана Пејић (Отете бебе) – Добро јутро Србијо, коју је предала Коалиција Доста је било (ДЈБ) - Социјалдемократска странка (СДС), а коју је подржало 4.402 бирача.

Покрајинска изборна комисија је дужна да донесе одлуку о проглашењу изборних листа у року од 48 часова од њиховог подношења.

Опширније Краће

Гојковић са женама у Kули: Србија иде у добром правцу

Чланица Председништва Српске напредне странке Маја Гојковић разговарала је данас са женама Kуле и том приликом нагласила да жене подржавају политику СНС и листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане", јер је то глас за политику наставка развоја земље, запошљавања и нових радних места.

''Разговарале смо о томе колико је важно да постоји перспектива да се нађе посао у општини у којој живите, јер оно што је најважније јесте да жене са којима сам разговарала желе да живе и раде у месту у ком су се родиле и да не желе да одлазе у великe градове попут Новог Сада ни Београда, а поготово им није циљ да напусте нашу државу, јер сматрају да Србија иде у добром правцу и да овде има услова за добар живот”, нагласила је Гојковић, саопштено је из њеног кабинета.

Гојковић је рекла и да су јој жене пренеле да подржавају напоре Српске напредне странке и Владе Србије за отварање нових радних места, као и настојања да се земља равномерно развија у сваком сегменту и да Србија буде добро место за живот за све грађане где год да живе.

Гојковић је рекла да се и у области културе све више улаже у обнову домова културе, музеја и библиотека широм Србије, као и да ће Kула, уз финансијску подршку Покрајинске владе, која је издвојила 200 милиона динара 2024. године добити модеран музеј и градску библиотеку, уз подршку и Министарства културе.

Она је разговарала са женама Kуле и околних места о изазовима са којима се суочавају, како са онима које се баве пољопривредном делатношћу, предузетништвом, радом са децом, тако и са онима које раде у здравству и са старијима.

"Све оне воле Kулу и места у којима живе зато што се Србија развија, а тиме и њихова Kула. Поздравиле су пројекат Покрајинске владе за изградњу библиотеке и галерије у некадашњој згради полицијске станице", рекла је Гојковић.

Она је нагласила да ће Kула у оквиру овог пројекта добити и музеј моде, први музеј тог типа у Србији.

"Све ово ћемо остварити уз победу на предстојећим изборима листе 'Александар Вучић – Србија не сме да стане'. Убеђена сам да ће се 17. децембра овде изаћи на изборе и да су моје данашње саговорнице донеле важну одлуку за себе и своје породице да гласају за листу Србија не сме да стане", поручила је Гојковић.

Опширније Краће

РИК-у предата листа "МИ – Глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић"

Група грађана "МИ – Глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић" предала је вечерас Републичкој изборној комисији потписе и своју листу кандидата за предстојеће парламентарне изборе.

Они су РИK-у предали 10.696 потписа грађана. Kако је та група грађана саопштила, на листи за Републичку скупштину ће се, поред носиоца листе Бранимира Несторовића, наћи и Александар Павић, Синиша Љепојевић, Јелена Павловић, Богдана Kољевић, Митар Kовач, Јован Јањић, Бранко Павловић, Драган Станојевић, Борислав Антонијевић и други.

Опширније Краће

Миша Вацић: "На Дедињу ћу подићи монументални споменик Дражи Михаиловићу"

Кандидат за градоначелника Београда и носилац изборне листе "Кад се војска на Косово врати" Миша Вацић рекао је да ће када постане градоначелник на Дедињу подићи споменик Дражи Михаиловићу.

Вацић је рекао да је споменик Дражи Михаиловићу који је недавно подигнут у Београду добар потез, али да је он скромних димензија и подигнут на приватном земљишту.

"Почаст ђенералу Михаиловићу треба да дају институције ове државе, тако да је нужно да у престоници Србије он добије споменик какав заслужује. Када постанем градоначелник подићи ћемо споменик ђенералу Михаиловићу на Дедињу и он мора бити монументалан као и споменик Стефану Немањи који се налази на Савском тргу. Монументалан споменик нам је потребан како би га потомци комуниста, потомци Титових официра који су окупирали Дедиње, видели са прозора својих вила које и даље неправедно користе и како би схватили да је време комунизма коначно готово", објашњава Вацић.

Навео је да је идеју за ову иницијативу добио читајући сатирични портал "Зицер" који је објавио измишљени текст под насловом "Миша Вацић: У Београду ћу подићи споменик чича Дражи висок 20 метара!" и додао да су они хтели да се нашале на његов рачун, али и да у свакој шали има истине.

"Једино су промашили висину, ја бих да буде висок бар 23 метра", навео је Вацић.

Опширније Краће

Предате још две листе за покрајинске изборе

Покрајинска изборна комисија саопштила је да је данас примила две изборне листе: Војвођани и Милица Ђурђевић Стаменковски – Бошко Обрадовић – Национално окупљање – Државотворна снага – Српска странка Заветници – Српски покрет Двери.

Kоалиција Војвођани, коју је подржало 4.735 бирача, предала је у 17.15 изборну листу Војвођани – Лига социјалдемократа Војводине – ВОЈВОЂАНИ, Демократска заједница војвођанских Мађара, Заједно за Војводину – Бојан Kостреш.

Kоалиција Милица Ђурђевић Стаменковски – Бошко Обрадовић – Национално окупљање – Државотворна снага – Српска странка Заветници – Српски покрет Двери, коју је подржало 4.348 бирача, предала је истоимену изборну листу у 17.45.

Kако се наводи, ПИK је дужан да донесе одлуку о проглашењу изборних листа у року од 48 часова од њиховог подношења. 

Опширније Краће

РИК наложио да пет листа доставе недостајуће потписе у року од 48 сати

Републичка изборна комисија (РИK) наложила је појединим изборним листама да у року од 48 сати отклоне недостатке који су сметња за њихово проглашење, односно недостајући број потписа подршке бирача.

Kако је речено, изборна листа "Чедомир Јовановић – мора другачије" треба да достави још најмање 273 правно ваљане изјаве бирача који подржавају ту листу.

На седници је констатовано да је та листа правно ваљана и да испуњава услов о заступљености полова.

Такође, РИK је наложио и коалицији "Доста! Европски пут" и изборној листи "Руска странка – Слободан Николић" да у року од 48 сати отклоне недостатке због којих није било могуће њихово проглашење.

Kоалиција "Доста! Европски пут!" треба да у року од 48 сати прибави 8.009 недостајућих правно ваљаних изјава бирача. Kако је речено, у случају да у предвиђеном року не отклоне недостатак неће бити проглашена.

Kада је реч о "Руској странци – Слободан Николић" на седници је констатовано да су прикупили 4.814 правно ваљаних потписа и да је потребно да доставе још најмање 186 потписа.

Поред тога, РИK је наложио и изборној листи "Србија на Западу – да се струка пита" да  Републичкој изборној комисији у истом року достави још најмање 584 правно ваљане изјаве бирача.

Републичка изборна комисија (РИК) дала је вечерас рок од 48 сати изборној листи "Албанска демократска алтернатива Уједињена долина" да отклони недостатке поднете изборне листе, тако што ће у том року доставити још 739 правно ваљаних потписа.

РИК је констатовао да је та листа поднела 4.261 правно ваљан потпис, а како би испунила услове да буде проглашена за листу националне мањине, потребно јој је 5.000 правно ваљаних потписа.

РИК је одлучила да прихвати листу бирачких места у иностранству коју јој је предложило Министарство спољних послова Србије, тако да ће се на изборима за народне посланике у Скупштини Србије гласати на рекордном 81 бирачком месту у иностранству.

Опширније Краће

Дачић на конвенцији у Београду: Циљ да СПС и СНС заједно освоје већину

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић поручио је данас на централној конвенцији у Београду да је циљ да Социјалистичка партија Србије и Српска напредна странка освоје већину на наредним изборима 17. децембра.

"Пред нама је време које тражи искуство и стабилност. Надам се да сам кроз године служења стекао искуство које ћу користити како бих осигурао стабилност и сигурност наше отаџбине. Уз паметно вођство, председника Републике Александра Вучића и ако народ тако жели, мене као председника владе можемо много", рекао је Дачић.

Навео је да у београдској Арени где се одржава конвенција има 20.000 људи, додајући да тај број људи не може било ко осим СНС и њихове коалиције да окупи.

"Желим да кажем унапред, да ако народ жели да ја будем председник владе, који су најјачи, најважнији циљеви. То су заштита суверенитета и територијалне целовитости Србије, снажан економски просперитет и раст стандарда грађана, пуна заштита свих којима је подршка друштва неопходна, јачање улоге и угледа Србије у свету", рекао је Дачић.

Такође, истакао је и неговање солидарности и међусобног поштовања као основних, али запостављених вредности друштва.

"Ми нисмо желели изборе. Али кад су избори већ расписани, шта нам друго преостаје него да завршимо и ставимо тачку. Очекујемо победу на овим изборима", поручио је Дачић.

Фото: Социјалистичка партија Србије
Опширније Краће

Радуловић: "Динаризација" једна од кључних ствари које Србија треба да уради

Лидер странке Доста је било Саша Радуловић изјавио је да је једна од кључних ствари које Србија треба да уради  "динаризација".

"Не може бити добар систем у коме грађани зарађују у једној валути, а кредити су други", рекао је Радуловић, саопштила је странка Доста је било.

Радуловић је у разговору са грађанима преко онлајн платформе казао да динаризација може да се спроведе у једном петогодишњем периоду где ће се, у ствари, привилеговати коришћење динара.

Према његовим речима, кључ је у повратку суверености динара и Народне банке Србије (НБС).

Додаје се да је, поред Радуловића, у онлајн разговорима учествовао и Борис Тадић и да су њих двојица одговарали грађанима на питања из области економије.

Kоалицију окупљену око листе "Добро јутро Србијо“ чине Социјалдемократска странка (СДС) Бориса Тадића, странка Доста је било Саше Радуловића и Покрет "Отете бебе".

Опширније Краће

РИК утврдио 51 бирачко место за бираче са Косова и Метохије

Републичка изборна комисија је данас донела одлуку о утврђивању распореда места по којем посланичке групе предлажу чланове и заменике чланова бирачких одбора у сталном саставу за спровођење гласања на бирачким местима на којима ће гласати бирачи са територије Kосова и Метохије.

Том одлуком се утврђује распоред места, а укупно је одређено 51 бирачко место.

Бирачка места су одређена за Kосовски управни округ, Пећки, Призренски, Kосовско-митровачки, односно Kосовско-поморавски управни округ.

Опширније Краће

РИК прогласио изборну листу Политичка борба Албанаца се наставља - Шаип Камбери

Републичка изборна комисија (РИК) данас је прогласила изборну листу "Политичка борба Албанаца се наставља - Шаип Камбери" за предстојеће парламентарне изборе заказане за 17. децембра. Та изборна листа која има девет кандидата, подржана је са 5.242 правно ваљаних потписа бирача, што је довољно да би листа била проглашена.

Такође, утврђено је да листа испуњава услове у погледу заступљености полова на изборној листи, као и да је уз листу приложена законом прописана документација и да је правно ваљана. Како је речено на седници, приликом подношења изборне листе овлашћено лице је поднело и предлог за утврђивање положаја изборне листе националне мањине.

На седници је је утврђено да изборна листа "Политичка борба Албанаца се наставља - Шаип Камбери" има положај изборне листе националне мањине у погледу Закона о избору народних посланика на изборима расписаним за 17. децембар.

Коалиција албанских странака из Бујановца и Прешева окупљених око Партије за демократско деловање (ПДД) поднела је у петак увече РИК-у листу кандидата за парламентарне изборе 17. децембра. Поред тога, на седници је усвојен и предлог о именовању дипломираних правника из Београда Милоша Биљића и Бојана Пудара за чланове у проширеном саставу.

Опширније Краће

Обрадовић: Изградићемо основне школе у Миријеву и насељу Војводе Влаховића

Кандидат за градоначелника Београда коалиције "Србија против насиља" Владимир Обрадовић изјавио је, обилазећи Цветкову пијацу, да ће изградити основне школе у Миријеву и насељу Војводе Влаховића, а упоредо са тим и вртиће који су потребни целој Звездари.

"У звездарском насељу Миријево родитељи чекају по ноћи у редовима да би им се деца уписала у школу, исти проблем има и ново насеље Војводе Влаховића, одакле деца морају да путују четири километра до најближе школе", изјавио је Обрадовић.

Он је нагласио и да је власт СНС-а требало да прошири Булевар Краља Александра од Цветкове пијаце до Малог Мокрог Луга и да продужи трамвајске линије до овог насеља, са постављањем шина на средину улице.

"Булевар краља Александра до насеља Мали Мокри Луг ће добити лепоту и изглед као и део од Вука до Цветка", рекао је Обрадовић.

Опширније Краће

Вујовић, Кешељ и активисти СНС-а посадили 22 саднице

Представници листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Ирена Вујовић и Марко Кешељ, заједно са активистима Српске напредне странке, посадили су 22 саднице, које су обезбеђене из личних средстава.

Како се наводи у саопштењу СНС-а, Вујовићева и Кешељ су казали да је сваки педаљ Србије једнако битан, да је сваки човек једнако важан, те да је све у вези са Србијом, нашом једином отаџбином, важно.

"Бринемо о инвестицијама, о радним местима, о младима, о народу, али бринемо и о заштити животне средине. Зато држава, укупан буџет за заштиту животне средине из године у годину повећава. Овај буџет је 2010. износио пет милијарди динара, а 2024. на располагању су нам 92 милијарде динара за зелене капиталне пројекте и за квалитетнији живот свакога од нас", рекла је Вујовићева.

Према речима Кешеља, сада је преломни тренутак "утакмице за Србију".

"Прво полувреме је било више него успешно. Нема опуштања. Србија не сме да стане и не смеју до сада постигнути успех и резултати бити узалуд. Него још сигурнијим кораком идемо у будућност. За Србију, за будућност Србије", рекао је Кешељ.

Фото: СНС
Опширније Краће

Тепић: Сваки динар који оде у приватни џеп је динар мање за плате и пензије

Мариника Тепић, једна од носилаца листе "Србија против насиља" данас je на конференцији за медије у Ваљеву рекла да сваки динар који оде преко корупције у неки приватни џеп неког блиског пријатеља Александра Вучића и Српске напредне странке је динар мање за плате, пензије, пољопривреднике, социјална давања.

"Добили смо и доказе како су исисавали буџет за борбу против вршњачког насиља, насиља над децом, над женама кроз фиктивне, непостојеће организације. То је срамота и прогон сопствених грађана. Зато је наша кључна порука да вратимо нормалност у Србију. Да нормалност победи ненормалност", изјавила је Мариника Тепић. 

Сигурна је, како је рекла, да сваки човек овде када га нешто питате каже "ово је неиздрживо, ово је ненормално шта раде, догорело је".

"Једино што ми хоћемо је да суд суди, да тужилац тужи, да полицајац ради свој посао по слову закона, а не по налогу мафије. Да се вреднује знање и васпитање, да поштујемо једни друге чак иако се не слажемо, а не да се делимо и мрзимо. То је једини начин да наша деца остану у нашој земљи, да немамо трагичан податак где је само прошле године 70.000 људи отишло само у земље ЕУ", навела је Тепићева.

Према њеним речима, Ваљево је након велике историје које носи за нашу државу остало уписано златним словима у књизи слободе и правде тако што је изнедрило једног хероја и једну хероину из обичних људи, Александра Обрадовића и Катарину Петровић, храбру полицајку коју су стрпали иза решетака само зато што је хтела да каже истину и да објасни како су заштићени они који су блиски режиму и Александру Вучићу.

"Конкретно о његовом куму, Николи Петровићу, доставила је доказе да је изазвао саобраћајну несрећу и повреду још две особе под дејством алкохола и кокаина. А херојско дело Александра Обрадовића разоткривања корупције и криминала у Крушику је остало уписано и у европским књигама, односно извештајима Европске комисије", рекла је Мариника Тепић.

Опширније Краће

ПИК прогласио још две изборне листе

Покрајинска изборна комисија је на 11. седници, одржаној 26. новембра донела Решење о проглашењу Изборне листе TOMISLAV ŽIGMANOV – UJEDINJENI ZA PRAVDU – DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI, USAME ZUKORLIĆ– STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA / ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ, УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА под редним бројем 8, коју је за изборе за посланике у Скупштину Аутономне покрајине Војводине, расписане за 17. децембар 2023. године, поднела Koalicija Tomislav Žigmanov – Ujedinjeni za pravdu – DSHV – SPP / Коалиција Томислав Жигманов – Уједињени за правду – ДСХВ – СПП и утврдила да Изборна листа  има положај  изборне листе националне мањине.

Комисија је донела и Решење о проглашењу Изборне листе ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – ВОЈВОДИНА МОРА ДРУГАЧИЈЕ под редним бројем 9, коју је поднела Група грађана Чедомир Јовановић – Мора другачије.

Опширније Краће

ПИК-у предата изборна листа "Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи"

Покрајинска изборна комисија примила је у 12.10 изборну листу Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи – Вук Јеремић, Синиша Ковачевић, др Санда Рашковић Ивић, Ђорђе Вукадиновић, коју је поднела Народна странка, а коју је подржало 4.678 бирача.

Покрајинска изборна комисија је дужна да донесе одлуку о проглашењу изборне листе у року од 48 часова од њеног подношења, наведено је у саопштењу Покрајинске изборне комисије.

Опширније Краће

НАДА обишла српске енклаве на КиМ

Српска коалиција НАДА, коју чине Нови ДСС и ПОКС, обишла је село Грнчар и Штрпце на југу КиМ и поручила да нико нема право да се одриче српске територије.

"Знамо ко смо и шта смо, а све те њихове прљаве кампање, само показују колико су нервозни и колико немају начелни, аргументован одговор да бране своју политику, а немају га јер такав одговор не постоји", рекао је Милош Јовановић, председник Нове ДСС и један од лидера коалиције НАДА.

Јовановић каже да не постоји аргументован одговор на питања: Зашто издајете Косово и Метохију? Зашто напуштате тај народ, зашто га пуштате низ воду?

"Нећемо им дозволити да то ураде. Борићемо се до краја да Косово и Метохија остану саставни део Србије, како устав предвиђа и резолуција 1244 СБ УН", истакао је Јовановић. 

"Међународне околности ће се променити у нашу корист и морамо издржати до тада, сачекати време када ће се поштовати сила закона, а не закон силе. То време ускоро долази и зато ћемо победити, сачувати наш народ и нашу територију", рекао је председник ПОКС-а и један од лидера коалиције НАДА Војислав Михаиловић.

Опширније Краће

Александар Шешељ у Врању: Србија треба да се придружи Бриксу

Кандидат за народног посланика изборне листе Српске радикалне странке Александар Шешељ поручио је у Врању да је СРС једина странка која сматра да Србија мора да буде прва европска земља која се придружује Бриксу.

"И данас смо једина политичка странка у Србији која грађанима Србије нуди алтернативу и у односу на власт и у односу на остатак опозиције, једина странка данас у Србији која сматра да Република Србија мора да буде прва европска земља која се придружује Бриксу, економском и политичком савезу на челу са братском Русијом и братском Кином“, рекао је Александар Шешељ.

Фото: СРС
Опширније Краће

Листа "Србија на Западу - Да се струка пита" предала потписе РИК-у и ГИК-у

Представници листе "Зоран Вулетић - Немања Милошевић - Србија на Западу - Да се струка пита - Владимир Ковачевић", саопштили су да су Републичкој изборној комисији (РИК) и Градској изборној комисији (ГИК) у Београду, синоћ предали потписе подршке грађана.

Током кампање, како је наведено, чуће се људи са више од 30 година менаџерског искуства који ће захваљујући њему дати низ практичних одговора на све невоље и проблеме који су опхрвали српско друштво.

У саопштењу се каже да су приликом предаје потписа истакли да се од листа "Србија на Западу - Да се струка пита" неће чути пароле и флоскуле, "већ конкретни одговори на сва отворена питања са којима се суочавају сви обични људи свакодневно".

"Представићемо конкретан програм по којем бисмо могли уз минималну солидарност послодаваца преко ноћи имати 30 одсто веће плате. Програм који ће решити хронични недостатак радне снаге. Реформу која ће решити недостатак лекара у здравственом систему Србије, и низ других мера и предлога", навели су представници листе.

Опширније Краће

Републичка изборна комисија прогласила је до сада тринаест листа:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Србија не сме да стане

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ - БОШКО ОБРАДОВИЋ - НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ - ДРЖАВОТВОРНА СНАГА - Српска странка Заветници - Српски покрет Двери

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА СРБИЈУ – Српска коалиција НАДА – Нoви ДСС – ПОКС – Војислав Михаиловић

6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT! – САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА, ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ!

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МИРОСЛАВ МИКИ АЛЕКСИЋ - МАРИНИКА ТЕПИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

8. USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА, ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ - ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ

9. СДА САНЏАКА - ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN

10. ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТ И РАЗВОЈ – КОАЛИЦИЈА ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ

11. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ДР САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

12. ДОБРО ЈУТРО, СРБИЈО – Саша Радуловић (ДЈБ) - Борис Тадић (СДС) - Ана Пејић (Отете бебе).

13. ПОЛИТИЧКА БОРБА АЛБАНАЦА СЕ НАСТАВЉА – ШАИП КАМБЕРИ – BETEJA POLITIKE E SHQIPTARËVE VAZHDON – SHAIP KAMBERI

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и покрајински и локални избори у 65 градова и општина, као и покрајински избори.

Покрајински избори расписани су у четвртак 16. новембра. ПИК је прогласио изборну листу "Александар Вучић - Војводина не сме да стане". Проглашена је и листа "Ивица Дачић – премијер Србије", затим листа "Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка", као и листа "Руска странка - Срби и Руси браћа заувек!". ПИК је прогласио и листе коалиције НАДА, коју чине Нови ДСС и ПОКС, листу коју је поднео Савез војвођанских Мађара, као и листу "Србија против насиља" коју је поднела коалиција "Србија против насиља".

Локални избори биће одржани у: Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у општинама: Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Голубац, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

Да би изборна листа на парламентарним изборима била проглашена, потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.

За проглашење изборне листе на локалним изборима потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора.

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника, у општинској и градској управи или суду.

Изборне листе могу се поднети до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "е-Управа".

Бирачи који имају боравиште у иностранству могу поднети захтев до 25. новембра у поноћ уколико желе да у земљама где бораве гласају на предстојећим изборима у Србији.

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

понедељак, 26. фебруар 2024.
12° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво