Читај ми!

Предизборне активности, дан 15

Вучевић у Коцељеви: Избори су важни, позиције врло јасне; НАДА: Држава да поштује праве дипломе, а не партијску књижицу

Петнаести дан кампање за локалне и парламентарне изборе у Србији. РИК је до сада прогласио девет листа. Политичке странке и коалиције настављају предизборне активности и сакупљају потписе.

Предата Изборна листа Александар Вучић – Војводина не сме да стане

Покрајинска изборна комисија примила је данас, 16. новембра 2023. године, у 20.45 часова Изборну листу Александар Вучић – Војводина не сме да стане, коју је поднела Коалиција: Александар Вучић – Војводина не сме да стане, а коју је подржало 7079 бирача.

Покрајинска изборна комисија је дужна да донесе одлуку о проглашењу изборне листе у року од 48 часова од њеног подношења.

Опширније Краће

Народна партија Српске: Док је Дачић био примијер, РС знала да има чврст ослонац

Народна партија Српске на изборима у децембру подржава листу "Ивица Дачић премијер Србије".

"Желим лично као председник Народне партије Српске да дâм подршку не само СПС-у и Ивицу Дачићу као председнику, него Ивици Дачићу као пријатељу Републике Српске, као пријатељу српског народа. Док је био председник Владе, огромна подршка је давана Републици Српској и Република Српска је знала да има чврст ослонац у Београду и Србији", поручио је Дарко Бањац са листе "Ивица Дачић – премијер Србије".

Опширније Краће

Вучевић: "Александар Вучић - Војводина не сме да стане" победничка листа

Председник Српске напредне странке Милош Вучевић изјавио је вечерас да је апсолутно убеђен да ће изборна листа "Александар Вучић - Војводина не сме да стане" бити победничка листа на покрајинским изборима 17. децембра, иако је, како је рекао, многи потцењују.

Након што је у општинском одбору СНС-а у Старој Пазови ставио свој потпис за кандидатуру листе "Александар Вучић - Војводина не сме да стане" за покрајинске изборе 17. децембра, Вучевић је поздравио велики број људи који су чекали да дају свој потпис за ту листу и поручио им да из Старе Пазове креће њихова кампања за покрајинске изборе.

"Та листа гарантује равномерни развој Војводине, неотуђивог дела Србије, добар програм, одличне људе, веру у извеснију и сигурнију будућност за овај део Србије, за нашу Војводину", рекао је Вучевић.

Додао је да зна да је СНС у последњих осам година постигла одличне резултате, али да грађане занима будућност.

"У наредном периоду нудимо даље јачање економије и Војводине, очување њене културне баштине. Очување, на понос свих, њене разноликости, јер то није мана, већ врлина. Поносни смо на све народе који живе у Војводини и то је дубоко укорењено међу грађанима и нешто што нико не може да отргне", поручио је Вучевић.

Опширније Краће

Јовановић: ЛДП комплетирао листе за републичке и београдске изборе

Председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић објавио је да је та странка комплетирала изборне листе за учешће на републичким и београдским изборима.

"У потпуности комплетиране републичка и београдска листа, 250 кандидата за посланике, 110 за градске одборнике. Крећемо за Војводину", објавио је Јовановић на мрежи Икс (Твитер).

Опширније Краће

Пастор: Битно је да се остварују замисли локалних средина

Из Савеза војвођанских Мађара данас су говорили о финансирању локалних средина.

"Зато што смо ми странка којој је битно да се остварују замисли локалних средина и овде у Сенти смо успели захваљујући томе да смо део владеће већине обезбедити средства за неке локалне пројекте у претходном периоду и тај тренд желимо да наставимо и у будућности", поручио је Балинт Пастор са листе "Савез војвођанских Мађара - за нашег председника, за нашу заједницу, за будућност".

Опширније Краће

Дејан Томашевић: Бирам Србију и верујем у победу листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане"

До циља се стиже јединством, посвећеним и марљивим радом, са том поруком данас у кампањи иступа листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане".

"Кад год смо били сложи, увек смо побеђивали. Зато и сада морамо да се ујединимо, јер Србија не сме да стане", рекла је Весна Читаковић Ђуришић.

"Ја на овим изборима бирам резултат, бирам Србију и верујем у победу листе", поручио је Дејан Томашевић са листе "Александар Вучић – Србија не сме да стане".

Опширније Краће

Гајић: У Београду највећи проблеми саобраћај и загађење, Народна странка нуди решења

Потпредседник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас су саобраћај и загађење ваздуха несумњиво највећи проблеми у Београду и да Народна странка нуди решења за те проблеме.

"То су теме којима ће се Народна странка бавити у кампањи за београдске изборе, заказане за 17. децембар“, рекао је Гајић.

Гајић је истакао и да Народна странка у својим редовима има "неколико великих имена српске културе“ и да ће посебну пажњу посветити културној политици у Београду.

"Београд нема оперу и у наредним данима показаћу Београђанима где ће бити Београдска опера“, рекао је Гајић.

Опширније Краће

Посланици Скупштине Војводине усвојили су већином гласова одлуку о распуштању покрајинског парламента.

Председник парламента Момо Чолаковић је након тога расписао превремене покрајинске изборе за 17. децембар.

Опширније Краће

Обрадовић: Ако бисмо се одрекли КиМ тражили би и друге делове Србије

Лидер Српског покрета Двери Бошко Обрадовић поручио је онима који сматрају да је Косово и Метохија баласт Србије кога се треба одрећи, да одрицањем од Космета не би спречили да Србији траже и друге делове територије.

"Косово и Метохија ће нам доћи у остатак Србије ако га се одрекнемо. Одрекнемо ли се Косова и Метохије, зашто нам не би тражили Рашку област? Зашто нам не би тражили источну Србију? Зашто нам не би тражили да Војводина буде независна?", рекао је Обрадовић на предизборном скупу.

Он је заједно са Милицом Ђурђевић Стаменковиски носилац листе "Национално окупљање - Државотворна снага - Српска странка Заветници - Српски покрет Двери" Бошко Обрадовић.

Опширније Краће

Дачић у Гроцкој: Кључ политичке стабилности Србије је у победи СПС-а и СНС-а у Београду

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да опозиција изазивањем нестабилности у земљи покушава да надомести недостатак подршке грађана и у том смислу нагласио важност изборног процеса у Београду.

Дачић је, на предизборном скупу коалиције СПС –Јединствена Србија – Зелени Србије у Гроцкој, нагласио да је кључ политичке стабилности Србије, не само победа на републичком нивоу, већ је и победа СПС и Српске напредне странке у Београду, наводи се у саопштењу СПС.

"Наш политички циљ је да се победом на свим нивоима власти, осигура дугорочна стабилност државе да би се остварили сви започети програми развоја Србије", рекао је Дачић.

Предизборном скупу је присуствовао и председник Градске организације СПС Београда, Никола Никодијевић и то приликом истакао изузетну стручност и лични интегритет кандидата за одборнике Коалиције СПС-ЈС-Зелени Србије.

Раније данас, председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић и председник Народне партије Српске Дарко Бањац, састали су се у Београду, у седишту СПС и констатовали да је Србија увек била гарант опстанка Срба у Републици Српској.

"Желим лично, као председник Народне партије Српске, да дам подршку, не само социјалистичкој партији и Ивици Дачићу као председнику, него Ивици Дачићу као пријатељу Републике Српске, као пријатељу српског народа", рекао је Бањац.

Опширније Краће

Вучевић у Коцељеви: Предстојећи избори важни, али позиције врло јасне

Председник Српске напредне странке Милош Вучевић разговарао је са члановима странке у Коцељеви и истакао да су предстојећи избори важни, али и једноставни, јер се зна ко заступа какву политику.

"Пред нама су веома важни избори, али су у исто време и једноставни. Одавно није толико било јасно ко је ко. Позиције су врло јасне. Са једне стране имате листу 'Александар Вучић - Србија не сме да стане', са јасним циљевима, а са друге стране оне 'Европејце' и ове што сматрају да треба да уђемо у НАТО, да треба да признамо Косово, као и ове, тобож патриоте", рекао је Вучевић.  

Он се на састанку захвалио присутнима на свему што су до сада урадили, рекавши да су избори судбоносни.  

"Сви ће се они ујединити и неће им то бити проблем. Много тога смо урадили, и још треба да се ради. Зато су избори пред нама судбоносни, јер Србија не сме да стане! 17. децембра избор је само један, за Србију за, будућност наше деце, број 1, Александар Вучић - Коцељева не сме да стане на локалу и број 1 “Александар Вучић - Србија не сме да стане!", рекао је Вучевић.

Опширније Краће

НАДА: Држава да поштује праве дипломе, а не партијску књижицу

Српска коалиција НАДА, коју чини Нови ДСС и ПОКС, ће као један од приоритета имати борбу против партократије и партијске државе.

"Када праве дипломе и знање буду препорука за посао, а не партијска књижица Србија ће кренути напред. Сада то није случај и зато млади масовно одлазе из ове земље. Демонтираћемо партијску државу променом изборног система и коначно дати шансу младим, школованим и стручним људима", изјавио је Милош Јовановић, председник Новог ДСС-а и један од лидера коалиције НАДА.

Опширније Краће

Републичка изборна комисија прогласила је девет листа: "Александар Вучић – Србија не сме да стане", "Ивица Дачић премијер Србије", "Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка", изборну листу коалиције Српског покрета Двери и Српске странке Заветници "Национално окупљање – државотворна снага", листу "Др Милош Јовановић – НАДА за Србију", листу Савеза војвођанских Мађара, листу коалиције "Србија против насиља", листу "Усаме Зукорлић – Уједињени за правду – СПП–ДСХВ" и листу "СДА Санџака Др Сулејман Угљанин".

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и локални избори у 65 градова и општина.

Локални избори биће одржани у: Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у општинама: Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Голубац, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

Да би изборна листа на парламентарним изборима била проглашена, потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.

За проглашење изборне листе на локалним изборима потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора.

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника, у општинској и градској управи или суду.

Изборне листе могу се поднети до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "е-Управа".

Бирачи који имају боравиште у иностранству могу поднети захтев до 25. новембра у поноћ уколико желе да у земљама где бораве гласају на предстојећим изборима у Србији.

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

петак, 23. фебруар 2024.
12° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво