Читај ми!

Лацмановић за РТС: Ови избори биће другачији, неизвеснији у већим градовима – најјача битка за Београд

Предраг Лацмановић из агенције Фактор плус рекао је за РТС да ће ови избори бити свакако другачији. У већим градовима биће можда нешто неизвеснија трка – грађани су склонији критици и траже много више ма колико да је уређено, напомиње Лацмановић и додаје да сада рацио преовлађује у односу на емоционално опредељење.

Србија излази на биралишта за 43 дана. Бираће се нови састав парламента, владе, власт у Београду и у десетинама општина и градова. У среду су расписани су избори, званично је почела кампања.

Предраг Лацмановић из агенције Фактор плус рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је дефинитивно јасније ко ће бити на изборном листићу, али не значи да је то коначнa расподела између странака.

"Можда нису све коалиције у потпуности формиране, али је јасно да се проевропска опозиција ујединила у листу Србија против насиља, да ће владајућа коалиција ићи у две колоне. Имамо новост да радикали иду на локалу заједно са СНС-ом. Имамо уједињење, једну коалицију на десној страни Заветника и Двери. Видећемо да ли је то њихова коначна одлука или ће им се прикључити евентуално ДСС и ПОКС. Све су то ствари које ћемо дочекати у наредних неколико дана“, рекао је Лацмановић.

Да ли ће бити мање изборних листа

Лацмановић каже да ће бити мање листа јер коалиција уједињене опозиције обухвата више странака.

Видећемо их на једној листи, самим тим имамо мање листа, напомиње Лацмановић.

Дефинитивно је да владајућа коалиција излази у две колоне на изборе.

Сарадња СНС-а и СПС-а

Одговарајући на питање да ли ће се након 17. децембра наставити сарадња СНС-а и СПС-а, Лацмановић каже да је у то прилично убеђен.

"Они се добро разумеју. Не слажу се увек по сваком питању, али чим толико дуго функционишу заједно, мислим да им неће бити проблем, а вероватно ни идеја да конструишу неку другу владу. Евентуално након избора прикључе неку од странака или неку коалицију. То је њихова унутрашња политика и одлука. Али мислим да је неспорна сарадња између СНС-а и СПС-а и не видим разлог зашто би нешто мењали", уверен је Лацмановић.

У изјавама њихових лидера претходних дана није било порука које упућују на нешто другачије стање него што је то било раније, додао је Лацмановић.

Према његовим речима, током изборне кампање могуће је да једни другима упуте понеку критику или неки различити став, али то ће остати на нивоу благих несугласица.

О коалиционом споразуму Србије притив насиља

Проевропска опозиција је одлучила како ће изаћи на изборе. Чланови коалиције Србија против насиља потписали су коалициони споразум. Међутим, Социјалдемократска странка Бориса Тадића неће бити део те листе.

"Не могу да кажем да ме није мало изненадило, јер када погледамо ту коалицију, има доста странака и не могу се све те партије похвалити великим рејтингом у оквиру те коалиције. Тако да не видим неки посебан разлог зашто би им сметала странка Бориса Тадића“, каже Лацмановић.

С друге стране, то су унутарполитичке теме између њих, па вероватно они боље знају зашто на крају није дошло до договора, навео је Лацмановић.

Претпоставља да ће Тадић покушати да изађе самостално. "Да ли имају капацитета за то, видећемо. Треба прикупити потписе, зна се процедура, али можда се нађе и коалициони партнер, још нека партија која није у некој већој коалицији", додаје Лацмановић.

Мислим да ће свакако странке Двери и Заветници изаћи заједно као једна колона, рекао је Лацмановић.

ДСС, ПОКС, Народна странка – постоји ли могућност договора

На другој страни остају ДСС, ПОКС, Народна странка Вука Јеремића. Не знам да ли постоји могућност договора да изађу заједно или ће ДСС, ПОКС и Народна странка ићи сами. То зависи од њихових преговарачких моћи и онога што једни другима нуде, подвукао је Лацмановић.

Према његовим речима, то је расподела мандата, како ће водити политику, како ће се изјашњавати о кључним темама.

Како наводи, код деснице је мало лакше ствар јер су о питању Косова и националној политици доста уједначени за разлику од проевропских странака, које су уједињене а имају јако различита мишљења по многим питањима.

Да ли ће ови избори бити неизвеснији од прошлогодишњих

Лацмановић је рекао да ће ови избори свакако бити другачији. "Да ли ће бити неизвеснији, можда у неким срединама на локалу. Мислим да ће у већим градовима бити можда нешто неизвеснија трка. У градовима и урбаним срединама грађани су склонији критици и траже више од власти. Увек траже много више ма колико да је уређено. Тако да на једној страни власт мора да покаже и таква ће кампања и бити, шта је уређено и шта се планира", каже Лацмановић.

Сматра да и од тога доста зависи изборни резултат и једних и других.

"Сада рацио доста преовлађује у односу на неко емоционално опредељење, посебно у урбаним срединама, ту људи заиста сада вагају шта ће добити од партија на власти сутра“, каже он.

Највећи акценат на Београду и београдским изборима

Лацмановић напомиње да ће "битка за Београд“ бити најјача. "Видећемо како ће се ту снаћи једни и други. Уједињена опозиција, говорим о продемократској опозицији, у жаргону пуца на Београд, односно да остваре највећи резултат у Београду. Мислим да ће тако и бити у односу на остатак Србије“, рекао је Лацмановић.

Међутим, питање је како ће они координирати између себе и како ће ускладити своју политику. Има их доста, додаје Лацмановић.

Српска напредна странка направила је коалицију са Српском радикалном странком на београдским изборима. Сваки глас се рачуна, а мислим да је то уједињење са Српском радикалном странком природније него са ове друге стране. Тако да ако им радикали нешто могу донети, зашто да се не уједине? А сигуран сам да не могу ниједан проценат да им одузму том коалицијом, односно тим заједничким наступом, подвукао је Лацмановић.

Интензивна кампања, шта је у фокусу

Лацмановић сматра да ће предизборна кампања бити интензивна. "Али кампања траје већ дуго у суштини и једино где смо имали мало одмора од политике, то је било током летњег распуста. Пре тога и после, како је почела школа и људи су се вратили с одмора, кампања је прилично интензивна и за сваке изборе се говори како су то најпрљавији избори до сада", указао је он.

Како каже, борба за власт је увек тешка и увек се улажу сви напори.

У кампањи ће доминирати квалитет живота с тим што владајућа коалиција може да се хвали оствареним резултатима до сада и мислим да ће акценат бити на оствареним економским резултатима, на изграђеној инфраструктури. Имају шта да покажу, каже он.

"С друге стране, опозиција ће више играти на то да докаже како је власт корумпирана, указујући на многобројне афере и једноставно обећавајући исто тако бољи животни стандард за све грађане, не само за пензионере, али вероватно ће и та популација бити посебно третирана", закључио је Лацмановић.

среда, 29. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије