Читај ми!

Око: Избори, пето годишње доба

Политиколог Дејан Бурсаћ каже да је изборна понуда већ ту – странке власти, коалиција странака грађанске опозиције и десница, за коју очекује да ће ићи у три колоне. Новинар Ратко Дмитровић истиче да идеологија више не игра никакву улогу, не само у Србији, него и у Европи, и да се странке такозване левице и деснице разликују само по ставу о КиМ. Писац и маркетиншки стручњак Ђуро Радосавовић објашњава да је кампања огромна машинерија и да мале странке може да извуче само "прст у око", да би били примећени. Што се тиче оставке Александра Вулина на место шефа БИА, Дмитровић каже да је то за њега вест месеца и изненађење, док Бурсаћ оцењује да се ради о "контроли штете" пред улазак у кампању.

Изборна трка је и званично почела. Расписани су парламентарни избори, избори за скупштину града Београда и још неколико десетина градова и општина, а вероватно ће бити расписани и избори за Скупштину Војводине. Гости емисије Око говорили су о предизборнимм колонама и коалицијама, шта Србију чека до 17. децембра, а шта ће бити после.

"Изборна понуда је већ ту, три главна актера на изборима"

Политиколог и научни сарадник Института за филозофију и друштвену теорију Дејан Бурсаћ каже да је, поред странака власти које излазе одвојено и грађанске опозиције која је формирала коалицију, прилично јасно да ће на десници бити три колоне – Двери и Заветници, Нови ДСС и потенцијално трећа где ће доминантни актер бити Народна странка.

"То су мање више главни актери на изборима. Наравно, увек ту буде неких мањих листа, које обично ни немају неки значајан успех. Тако да мислим да што се тиче гласача, изборна понуда је већ ту", оцењује Бурсаћ.

Новинар и бивши министар у Влади Србије Ратко Дмитровић сагласан је да ће, по овоме што се до сада види, бити три колоне на десници, и додаје да би са Јеремићем могао да буде и лидер покрета Доста је било Саша Радуловић.

"Идеологија не игра никакву улогу"

Идеологија и подела на левицу и десницу, према његовим речима, више не игра никакву улогу, не само у Србији, него и у Европи.

"Они се разликују од ове такозване левице само по ставу о Косову. Дакле, ту је вододелница", оцењује Дмитровић.

Све три групације, према истражавањима, без проблема прелазе цензус од три одсто, наводи Дмитровић.

Бурсаћ додаје да је цензус од три одсто дефинитивно нешто што више пружа подстицај странкама да иду саме и да се не удруже.

"Кампања огромна машинерија, мале странке може да извуче само прст у око"

Писац и маркетиншки стручњак Ђуро Радосавовић објашњава да је кампања једна огромна машинерија, страшно тешка, у којој све мора да буде уиграно, али да има доста лутања.

"Мање странке немају право да иду на сигурне варијанте. Они морају да направе нешто што је прст у око да би били примећени. Дакле, то је једино што може да их извуче, да привуку пажњу, јер немају довољно ни медија, ни времена. Ако иду са нечим што је онако, млако или благо, није сигурно да ће да има одјека", каже Радосавовић.

Какав ће бити утицај протеста на изборе 

Када је реч о делу опозиције окупљеним под називом "Србија против насиља", Бурсаћ сматра да је добар сигнал за њихове бираче што су се они релативно брзо сложили и договорили, али није сигуран да се енергија протеста може потпуно пренети на изборе.

"Кад погледате број странака, није било лако то укомпоновати. Мислим да је за гласаче грађанске опозиције то уствари једна позитивна порука према њима. Србија против насиља, нисам тотално сигуран да се може та енергија протеста пренети потпуно у изборе, али видећемо какву кампању буду водили. Протести су били заиста велики и масовни у мају и јуну, онда су логично опали преко лета, нису повраћени на јесен, као што се десило с протестима 1 од 5 милиона пре неколико година, који су вратили ипак неку бројност", каже Бурсаћ.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара