Читај ми!

Локални избори у 65 градова и општина 17. децембра, почели да теку рокови

Локални избори расписани су за 17. децембар, а биће одржани у 65 градова и општина, укључујући и Београд. Одлука о расписивању избора објављена је у "Службеном гласнику" чиме су почели да теку и рокови за спровођење изборних радњи.

Председник Народне скупштине Владимир Орлић расписао је изборе за одборнике скупштина градова и скупштина општина у Републици Србији за 17. децембар.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Kао и за парламентарне, од дана расписивања локалних избора до дана гласања не може проћи мање од 45 ни више од 60 дана.

Ко може да поднесе изборну листу и колико потписа је потребно

Изборну листу за одборнике скупштина општина или скупштине града може поднети политичка странка уписана у Регистар политичких странака, коалиција политичких странака и група грађана.

Изборна листа подноси се непосредно изборној комисији у писменом и електронском облику на прописаном обрасцу, а најкасније 20 дана пре дана гласања.

Након проглашења изборне листе, подносилац изборне листе не може да мења распоред кандидата на изборној листи.

На изборној листи мора бити најмање 40 одсто припадника мање заступљеног пола, тако да међу сваких пет кандидата по редоследу на листи (првих пет места, других пет места и тако до краја) морају бити три припадника једног и два припадника другог пола.

Подносилац листе изборној комисији доставља и законом предвиђен број писмених изјава бирача који подржавају изборну листу.

За проглашење изборне листе потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора. Бирач може потписом подржати само једну изборну листу.

Изборна комисија доноси одлуку којом утврђује збирну изборну листу и објављује је на веб-презентацији најкасније 15 дана пре дана гласања.

Збирна изборна листа садржи све изборне листе са личним именима свих кандидата за одборнике. Редослед изборних листа на збирној изборној листи утврђује се према редоследу којим су проглашене.

Изборна комисија у року од 96 часова од затварања бирачких места доноси и објављује за сва бирачка места укупан извештај о резултатима локалних избора. Број бирача који су гласали утврђује се на основу броја гласачких листића који се налазе у гласачким кутијама.

Непосредно по завршетку избора, изборна комисија доставља министарству које је надлежно за локалну самоуправу укупан извештај о резултатима локалних избора.

Расподела мандата

Kада је реч о расподели, додељивању и престанку мандата, Закон предвиђа изборни цензус који је исти као и на републичком нивоу. У расподели мандата могу учествовати само изборне листе које су добиле најмање три одсто гласова од броја бирача који су гласали.

Ако ниједна изборна листа није добила три одсто гласова од броја бирача који су гласали, онда све изборне листе које су добиле гласове могу учествовати у расподели мандата.

Мандати се расподељују тако што се укупан број гласова који је добила изборна листа која учествује у расподели мандата подели сваким бројем од један до броја одборника који има скупштина.

Изборна комисија у року од седам дана од дана објављивања укупног извештаја о резултатима локалних избора решењем додељује мандате кандидатима за одборнике по њиховом редоследу на изборној листи, почев од првог кандидата са изборне листе и издаје уверења о избору за одборника.

Мандат одборника почиње да тече оног дана када је потврђен, а о потврђивању мандата одборника одлучује скупштина на конститутивној седници.

Изборне листе националних мањина

Што се тиче изборних листа националне мањине, подносилац може бити само политичка странка националне мањине или коалиција коју чине искључиво политичке странке националних мањина.

Изборна листа може имати положај изборне листе националне мањине уколико према подацима последњег пописа становништва на територији јединице локалне самоуправе живе припадници националне мањине које та изборна листа представља и ако је проценат припадника те националне мањине у укупном броју становника на територији јединице локалне самоуправе мањи од 50 одсто.

Изборна комисија може прогласити изборну листу националне мањине ако подносилац изборне листе достави број потписаних и оверених изјава бирача да подржавају изборну листу који је двоструко мањи од броја који се тражи за остале листе.

Изборна листа националне мањине учествује у расподели мандата и онда када добије мање од три одсто гласова од броја бирача који су гласали.

Где ће бити одржани локални избори

Локални избори биће одржани у: Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у скупштинама општина: Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

недеља, 14. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво