ЕНЕМО о изборима у Србији

Значај парламентарих избора у Србији нарушен је бојкотом, пандемијом, замућеним линијама разграничења између државе и владајућих партија, изменама изборног закона и притисцима на медије, закључак је прелиминарног извештаја европске посматрачке мисије ЕНЕМО.

У мисији ЕНЕМО било је шест експерата, а шеф тима Златко Вујовић (Црна Гора) рекао је да она није била у пуним размерама, нису је чинили "ни дугорочни ни краткорочни посматрачи избора, нити се спровело систематско извештавање на дан њиховог одржавања".

Вујовић (Црна Гора) рекао је да она није била у пуним размерама, нису је чинили "ни дугорочни ни краткорочни посматрачи избора, нити се спровело систематско извештавање на дан њиховог одржавања".

Заменица шефа Мисије Корнелија Калин (Молдавија) указала је да је излазност на изборе била око 50 одсто.

Она је навела да се у извештају констатује да су поједини битни елементи изборног закона и система измењени у фебруару, па у мају, непосредно пре одржавања избора, што није у складу са препорукама Венецијанске комисије да се изборни закони не мењају годину пре.

Члан Мисија Кристина Костелац (Хрватска) оценила је да су "политичке опције уживале неједнаку медијску покривеност и да је уочена злоупотреба јавних средстава, а да је присутност функционерске кампање отежала разликовање границе између државе и владајућих партија".

Костелац је истакла и да је функционерска кампања председника Српске напредне странке (СНС) и Србије Александра Вучића негативно утицала на једнакост учесника.

Представници мисије су у недељу, на дан одржавања избора, посетили одређени број бирачких места, и уочене су неправилности као што су породично гласање, фотографисање, наводи се у саопштењу.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара