ОДИХР: Избори добро протекли, ограничен избор бирачима

Парламентарни избори протекли су добро, оценили су представници посматрачке мисије ОДИХР, која је део мисије ОЕБС, али су се осврнули на предизборни период, уз примедбу о "одсуству медијске разноврсности", због чега су, кажу, бирачи имали ограничен избор.

"Избори су организовани ефикасно, али бирачи нису били довољно добро информисани и били су фрустрирани одсуством приступа опозиције медијима", рекла је амбасадорка Урсула Гацек на представљању прелиминарног извештаја мисије ОДИХР.

Рекла је да је неопходан дијалог да би се премостила, како каже, велика политичка подела и заштитио плурализам, да би се, због доминације владајуће странке, избегао ризик да се неутралност демократских институција доведе у питање.

Амбасадорка Гацек рекла је да је због ванредног стања у земљи, услед коронавируса, мисија имала мали број посматрача да би могла да да значајан закључак о току изборног процеса.

Комплетан извештај ОДИХР биће готов за два месеца, навела је амбасадорка и изразила захвалност званичницима што су дозволили да спроведу мисију у овим ванредним околностима.

Канцеларија ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) данас је званично отворила посебну мисију за процену избора (СЕАМ) за ванредне парламентарне изборе у Северној Македонији, заказане за 15. јул.

Мисију, коју чини основни тим од осам међународних стручњака са седиштем у Скопљу, предводиће Лаима Андрикиене из Литваније, наводи се у саопштењу ОЕБС.

ОДИХР СЕАМ ће наставити са посматрањем које је започело мисијом за посматрање превремених парламентарних избора заказаних за 12. април 2020. године, а који су одложени због пандемије ковид-19.

Мисија ће проценити изборе у складу са међународним обавезама и стандардима за демократске изборе, као и са националним законодавством.

Коначни извештај са проценом целокупног изборног процеса, који садржи препоруке, биће објављен отприлике два месеца по завршетку изборног процеса.

 

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво