Изборне комисије и странке објављују резултате, победа СНС-а и у Шапцу и Параћину

Поједине општине и странке објавиле су резултате јучерашњих локалних избора. Српска напредна странка је освојила највише гласова.

Према резултатима избора у Параћину које је објавила Општинска изборна комисија, највећи број мандата освојио је СНС – 28, на другом месту је група грађана "Сигурно напред", коју је предводио садашњи председник општине Саша Пауновић са 15 мандата.

Пет мандата имаће група грађана "Сви за Параћин", четири група грађана "Здрава прича" и три мандата СПС.

Локална скупштина иначе има 55 одборника, па ће тако СНС имати већину и без коалиције. Ово је велики преокрет јер је Саша Пауновић већ 16 година на челу параћинске општине, први пут је изабран 2004. године.

За ове изборе изашао је из Демократске странке како би се са групом грађана кандидавао за локалну скупштину. Излазност у Параћину на јучерашњим изборима била је 61,56 одсто.

Док се гласови у Шапцу још пребројавају и од ГИК-а још нема информација, шабачки СНС саопштио је прелиминарне резултате локалних избора, према којима су освојили 30.317 гласова или 48 одсто, што значи да ће од укупно 69 мандата у градском парламенту имати 38.

Према њиховим подацима, листа Небојше Зеленовића освојила је 23 мандата, а Нови тим за Шабац из тзв. демократског блока 8.

Наводе да остале листе нису прешле цензус и да ће после 20 година моћи сами да имају већину у локалном парламенту.

Други страначки штабови у Шапцу, како је речено дописнику РТС-а, огласиће се током дана.

За листу "Александар Вучић - За нашу децу" у Богатићу је гласало 8.006 бирача, односно 50,76 oдсто грађана који су изашли на бирачка места.

СНС ће имати 17 мандата, СПС 11, СРС два, а Европска зелена партија једа.
Листа ,"За Краљевину Србију - За Краљевски Богатић (ПОКС-Милан Машић)" није прешла цензус.

У овој општини за 31 одборника гласало је 64,45 одсто од уписаних 24.473 бирача.

Заменик градоначелника Београда и функционер СНС-а Горан Весић саопштио је да је изборна листа "Александар Вучић – за нашу децу" у београдској општини Стари град освојила 45,38 одсто гласова, односно 27 мандата, од 56 места колико има Скупштина општине. 

Начелница Нишавског округа и прва на листи СНС-a за локални парламент Драгана Сотировски изјавила је синоћ да је на основу обрађеног материјала са 144 од 176 бирачких места, СНС освојила 60,11 одсто гласова, а да следе СПС са 8,34 посто и СПАС Александра Шапића са 5,07.

Сотировска је навела да је локална коалиција "Ниш, мој град" добила пет одсто гласова, док су остале листе тренутно испод цензуса од три одсто гласова. 

Према до сада обрађеним подацима са 17,66 одсто бирачких места, Градска изборна комисија у Врању саопштила је да је листа "Александар Вучић – за нашу децу" освојила 50,45 одсто гласова, а "ГГ Српска десница Врање – од народа за народ" 19,07 одсто гласова.

На трећем месту је листа Драгана Марковића Палме са 9,06 одсто гласова.

Према подацима Градског одбора СНС-а у Суботици, листа ове странке освојила је 42 процента гласова на локалним изборима, рекао је на конференцији за новинаре Богдан Лабан, председник Градског одбора СНС-а у Суботици и градоначелник тог града у претходном мандату.

Друга партија по снази је СВМ, са 29 процената гласова, Покрет за грађанску Суботицу освојио је шест процената, СПС 5,45, Војвођански фронт пет одсто, Буњевци три процента, Руска странка 1,69 одсто. Српска радикална странка са 2,34 одсто није прошла у градски парламент, као ни Хрватски грађански форум.

Према подацима Градске изборне комисије у Новом Саду са 195 од 197 бирачих места, највећи број гласова освојила је Српска напредна странка – 81.295 гласова (57,81 одсто).

Следи коалиција СПС и ЈС са 16.264 гласова (11,57 одсто). Војвођански фронт има 6.252 (4,45 одсто), Метла - 5.674 (4,03 одсто), СПАС 5.376 (3,82 одсто), СРС 5.239 гласа (3,73 одсто).

Цензус су прешле и мањинске партије Савез војвођанских Мађара са 2.791 гласа (1,98 одсто) и Истина са 1.481 (1,05 одсто).

Градска изборна комисија није саопштила колика је била излазност на изборима у Новом Саду до затварања бирачких места. Последњи званичан податак је излазност до 18 часова која је била 37,05 , што је у поређењу са излазношћу у исто време на изборима из 2016. године за скоро 10 процената мање.

У Кањижи и Бачкој Тополи СВМ је, како наводе у тој странци, добио убедљиву већину.

Према прелиминарним резултатима, у Зрењанину је гласало 41,5 одсто уписаних бирача, а њих 60 одсто гласало је за листу "Александар Вучић – за нашу децу". 

Председник ГИК Крагујевац Вукоје Радовановић рекао је синоћ да је до сада обрађено 38 од укупно 168 бирачких места у Шумадији и да је СНС добио "четрдесет и нешто процената", а други је Верољуб Верко Стевановић са "Сви на ову страну".

Трећи је, каже, СПС-ЈС, а следи листа "300 Крагујевчана", млади момци и "освежење за Крагујевац."

Према незваничним информацијама штаба Градског одбора Социјалистичке партије Србије у Краљеву, са 69 обрађених од 130 бирачких места, листа "Александар Вучић – за нашу децу" освојила је 58,87 одсто гласова, а листа "Ивица Дачић – СПС – ЈС" 15,55 процената.

У ток граду је, према резултатима СПС-а, Група грађана "Метла 2020 – Староседеоци – Иван Матовић" освојила 6,56 одсто гласова, листа "Милан Стаматовић – Зоран Јовановић – Здрава Србија – Покрет обнове Краљевине Србије – Боља Србија" – 5,68 процената, а листа Александра Шапића 4,79 одсто гласова

СНС је на изборима за локалну скупштину у селу Тепечи освојила свих 100 процената.

Странка Расима Љајића убедљива у Новом Пазару са 52,8 одсто гласова. Моћи ће сама да формира власт. 

Убедљиву подршку и пети узастопни мандат на челу Чајетине добио је Милан Стаматовић са коалиционим партнерима ДСС и ПУПС-ом. Тако Чајетина седамнаесту годину остаје неосвојива за напредњаке.

Резултати гарантују и шаролик оптински парламент - све странке и коалиције које су учествовале изборима прешле су цензус.  

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво