У појединим општинама у Србији и даље траје изборна комбинаторика

Ко ће формирати власт на републичком и покрајинском нивоу начелно је било познато дан после избора 24. маја, али на локалу, у поијединим општинама, ситуација није тако кристално јасна.

Шабац, Петровац на Млави, Медијана у Нишу, само су неке од локалних самоуправа које су због постизборне комбинаторике доспеле у жижу јавности.

Тако је у овом тренутку неизвесно ко ће формирати власт у општини Медијана у Нишу, где је СНС освојио 10 мандата, ДС шест, Покрет "Доста је било" пет, СПС три мандата, а коалиција Двери-ДСС један мандат.

Носилац листе СНС у општини Медијана Милан Крстић рекао је Танјугу да још увек нису вођени никакви разговори о потенцијалним коалицијама и да је препорука централе странке да се формира градска власт, па тек онда да се крене на формирање општинске власти.

"У овом моменту, свако са сваким може да формира власт. Најреалније је да се коалиција са града преслика на општину", каже Крстић.

Крстић мисли да ни опозиција не води преговоре о потенцијалним коалицијама, јер је, како каже, пракса била до сада да се формира градска власт и направи коалициони споразум, а након тога пресликају коалиције у општинама.

Крстић је подсетио да је СНС у коалицији са УРС-ом на власти у тој нишкој општини од 2012. године, а да су им подршку давале ПУПС, СПС и Двери.

И шеф Изборног штаба ДС-а у Медијани Владимир Милошевић каже да је још рано за причу о власти, будући да су избори завршени пре два дана. Истиче да се демократе надају да ће са осталим странкама успети да направе договор и да преузму власт у тој најбитнијој општини у граду Нишу.

Милошевић наводи да препрека за те разговоре и формирање власти неће бити то што ће власт у Нишу формирати напредњаци.

Избори нису коначно завршени ни за становнике Беле Паланке, где је, према плану Општинске изборне комисије 8. маја требало да се понове избори, али се то није догодило.

СДС је у том граду освојила 14 мандата, СНС седам, СПС пет, Јединствена Србија два и Група грађана један мандат, али су напредњаци и социјалисти уложили велики број приговора на регуларност локалних избора и сматрају да одлука Комисије о датуму поновљених избора није легална и легитимна.

Шабац је пре неколико дана био тема ударних вести, а после избора.

Српска напредна странка је у том граду освојила највише мандата - 28, али су већину формирале другопласирана и трећепласирана коалиција- Заједно за Србију, са освојених 26 мандата, и Победа за Шабац, 11 мандата, које су и до сада биле на власти.

Током формирања скупштине пале су, према извештајима медија, тешке речи, а, у опšштој пометњи, приликом покушаја да се изгласа председник Скупштине града, Небојша Зеленовић из ДС-а, сломљена је и бирачка кутија.

За то је постизборна "победничка коалиција" одмах после седнице оптужила одборнике СНС, али се потом појавио "сиров", немонтиран снимак на Јутјуб каналу, на коме се, како тврде, види да ствар не стоји тако.

Градски одбор СНС у Шапцу саопšтио је увече да је "локални медиј под контролом Зеленовића" монтирао снимак о догађају у Шапцу, а остали медији га пренели.

Немонтиран снимак сведочи, указали су напредњаци, да се коалициони партнер Небојше Зеленовића на целу са Софронијем Чоњагићем понашао непримерено и политички некоректно, не поштујући процедуре, као и да је Чоњагић био насилан, изазивајући потпуни хаос у сали.

Изненађење у јавности покренула је и најава коалиције Српске напредне странке и Демократске странке у Петровцу на Млави.

Напредњаци, који су освојили 25 мандата, нису хтели у коалицију са другопласираним социјалистима који су освојили 21 мандат, јер је, кажу, током кампање "много зле крви и неистина из СПС било уперено према СНС".

Одлучили су се за коалицију са ДС-ом, која је освојила четири мандата.

Демократе су потенцијалну коалицију са напредњацима правдале изборном вољом грађана и освојена свега четири мандата, што би, како су навели, значило нестанак ДС-а у општини уколико не уђу у власт.

Централа ДС је, међутим, хитро распустила општински одбор, јер, како си рекли, коалиција са СНС није могућа ни на локалном нивоу.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво