После препирки и нереда изабран градоначелник Шапца

Конститутивна седница града Шапца завршена је у поподневним сатима након прекида и без одборника Српске напредне странке, којима је због непримереног понашања и опструкције рада градског парламента изречена мера удаљења. Са 39 гласова одборника за градоначелника изабран Небојша Зеленовић.

За градоначелника Шапца поново је изабран Небојша Зеленовић, за кога је од 69 гласало 39 одборника. За заменика градоначелника изабран је Душан Костадиновић, а за председника Скупштине Немања Пајић.

Изабрани су и чланови већа. Од 69 одборника скупштинску већину чине листа Небојша Зеленовић "Шабац је наш" кога су подржали Заједно за Србију, ДС, СПО и Иницијатива Село град са 26 одборника, 11 одборника Групе грађана Победа за Шабац Немања Пајић и два одборника која су била на листи СПС-а.

У опозицији је 28 одборника СНС и два из СПС-а.

Преподневно заседање обележиле су честе паузе, препирке, лупање кутија, бацање микрофона, узимање скупштинског материјала и кошкање одборника СНС-а са обезбеђењем.

Одборници Српске напредне странке прекинули су седницу, пошто су били незадовољни вођењем првог заседања.

Обезбеђење је ушло у салу када су одборници почели да бацају кутије и извело неке од њих.

Незадовољни вођењем седнице најстаријег одборника, сматрајући да је прекршен пословник, одборници СНС-а су тражили да се 48 заседање градског парламента одложи 48 сати, док Управни суд не донесе одлуку по њиховој пријави за неправилност избора на 17 бирачких места.

Председавајући Сретен Радовановић, најстарији одборник, каже да повреде пословника није било.

Александар Пајић из СНС-а каже да СНС тражи одлагање скупштине док Управни суд не донесе одлуку да ли су избори у Шапцу били законити или не.

"Управни суд је тражио синоћ од градске изборне комисије да достави материјале за 17 изборних места, а ми тражимо 48 сати одлагања скупштине док Управни суд не донесе одлуку. Све пре тога је преурањено и ми мислимо противзаконито", додаје Пајић. 

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић сматра да је постало јасно свим грађанима Србије, зашто су грађани дали поверење њему и партнерима који су заједно са њим водили град.

"Потпуно одсуство елементарне културе и пристојности, једино што сам ја успео да видим то је деструкција и зло, никаква конструктивност и сарадња у раду. Зато верујем да ћемо ми у наредне четири године водити град у циљу његовог даљег развоја", наводи Зеленовић. 

Владајућа коалиција у Шапцу договорена је између групе странака окупљених око Небојше Зеленовића, коју чине Група грађана "Шабац је наш", Заједно за Шабац, Демократска странка, Српски покрет обнове и Група грађана "Село-град", као и групације коју чине Западна Србија, Левица Србије, Нова странка, Нова Србија и бивши одборници Социјалдемократске странке Србије окупљени у групу под именом "Победа за Шабац".

У локалну скупштину су ушли и Српска напредна странка и ПУПС са 28 и Социјалистичка партија Србије и Јединствена Србија са четири одборника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво