Вучић: Толико о крађи избора, народ показао у кога има поверење

Лидер Српске напредне странке Александар Вучић поручио је да опозиционе странке ни на једном месту на којем су избори поновљени нису победиле СНС. Народ Србије показао да зна како је гласао и у кога има поверење, каже Вучић. Истиче да не може да се победи лажима и претњама.

Александар Вучић је, на конференцији за медије после поновљених избора на 15 бирачких места, на којој је саопштио прве прелиминарне резултате Српске напредне странке, рекао да је та странка освојила непуних 46 одсто гласова на поновљеном гласању.

Према његовим речима, СНС је, на основу резултата са 13 бирачких места, освојила више гласова него на изборима 24. априла.

"На изборним местима на којима су поновљени избори имали смо непуних 46 одсто гласова. Како сада ствари стоје, без два бирачка места, добили смо 56 одсто гласова - готово 20 одсто више. Толико о крађи", рекао је Вучић.

Народ Србије је, како каже, показао да "не може да се победи лажима и претњама".

Вучић је рекао да је био поносан резулататима и 24. априла, а да је сада још поноснији.

"Никад нисам био тако срећан. Готово да сам заплакао кад сам почео да добијам резултате. Људи су им ставили до знања. Листа СНС је освојила премоћ", рекао је лидер те странке.

Навео је да је листа око СНС у неким местима постигла невероватне резултате и као пример навео Врање, где је на два бирачка места добила 75,1 одсто гласова од укупног броја изашлих.

Бољи резултат него на гласању 24. априла СНС је постигла и на три места у Нишу - 65 одсто, односно по 56 одсто на два бирачка места, док се за још два чекају резултати.

Разлог за бољи резултат на поновљеним изборима је, каже, то што су 24. априла у исто време били и локални избори.

"Људи су то мешали. Ево како се изјашњавају какву политику на републичком нивоу хоће", каже Вучић.

Говорећи о Палилули, где је листа СНС 24. априла освојила 39 одсто гласова, а данас 51,9 одсто гласова, Вучић је рекао да је то део Београда где та листа обично не осваја превагу, а да је сада у центру Палилуле освојила већину.

"Мислим да је порука људи у Србији веома јасна", поручио је Вучић и захвалио грађанима те београдске општине.

Захвалио је и Кладову, Карловцима и Тополи где је освојено више од 60 одсто гласова.

Истиче да се опозиција ујединила, али да су ДСС-Двери добили највише гласова, док су остали добили "мизеран број гласова", не рачунајући СПС.

"Социјалисти имају између осам и девет одсто, а остали имају мизеран резултат. Радикали такође имају знатно мање јер они вуку снагу када је њихов лидер у жижи, претпостављам да сада или нису изашли, или да нису били нарочито заинтересовани", рекао је Вучић.

Захвалан је, каже, народу Србије на томе што су све истрпели и показали где желе да виде Србију. Захвалио је онима који су данас поново изашли на биралишта, али и онима који су гласали 24. априла.

"Хоћу да кажем велико хвала грађанима Србије, јер су доказали нашу част и поштење. Доказао је народ Србије да зна за кога је гласао и у кога има поверење", истакао је Вучић.

Подсетио је да су лидери опозиције у суботу "викали да неће да иду на пет одсто, него да иду да победе".

"Ни на једном месту нас нису победили, нигде у Србији", рекао је Вучић који није крио задовољство због оваквог резултата.

Вучић је рекао да су ДСС-Двери вечерас прешли цензус, освојивши између 19 и 20 одсто гласова.

"Али то је зато што су се сви ујединили. Али, то је на 5.01 одсто, ту су негде са Чедом, Борисом и Чанком, мртва трка", рекао је Вучић.

Додао је да су "сви рушили изборну тишину" и да је то "глупо правило" о коме би требало да се разговара.

"Све заједно, када избројите, ни на једном месту нису победили. Нигде у Србији то нису успели и то је оно што довољно добро говори о народној вољи и ономе шта људи у Србији желе", нагласио је лидер СНС-а.

"Важни задаци пред Србијом"

Вучић је додао да пред Србијом и њеним грађанима остају велики и важни задаци, како би раст БДП-а био 2,5 одсто што је, како је рекао, велика промена у односу на 2009. када је било минус 3,6 одсто.

"То значи већи животни стандард, боље плате и веће пензије. То значи да ћемо велики радом успети да победимо", рекао је Вучић.

Вучић је захвалио грађанима Србије што су показали да поштују рад, марљивост и резултате, а не, како је рекао, хајке, неистине и лажи, нагласивши да је зато данашњи дан за њега један од најважнијих у његовој каријери.

"Радићемо вредно, марљиво и за све ове који су мислили да мржњом могу да победе рад и да неистином победе истину и честитост", рекао је Вучић.

Нагласио је да жели да се Србија приближава европском животном стандарду и да буде све снажнија и снажнија, а да је кључно очувати стабилност јер, додао је: "рада се не плашимо".

"Покушаћемо да у региону, а не само у нашој земљи, сачувамо стабилност", рекао је Вучић и додао да ће Србија наставити пут ка Европској унији, истовремено одржавајући добре односе са великим силама, попут Руске Федерације.

"Ништа с онима који би срушили крхку демократију"

Вучић је изјавио да тренутно ради на припреми програма будуће владе, који ће имати "најмање стотинак страница", а да ће се потом бавити саставом владе и потенцијалним партнерима.

"Једино је извесно да са онима који су безобзирно лагали не желим ништа да имам", рекао је Вучић.

"Они који су били безобзирни и који су лагали за резултате и за Сретана Бранковића, и знали су да лажу, можда је неко био наиван па им поверовао, али они су знали да лажу... Са тим људима, који су показали да немају поштовања према држави, са њима не желим ништа да имам", рекао је Вучић новинарима.

Они су, указао је, "због партијских разлога били спремни да сруше крхку демократију у земљи"...

"Не постоји то на шта нису били спремни", оценио је председник СНС-а.

Видно задовољан бројем освојених гласова, који су потврдили изборни успех СНС, апсолутну политичку премоћ, како је то сам дефинисао, Вучић је рекао да нема проблем са уједињавањем политичких опонената.

"Само нека се скупе сви на гомилу, а можемо и да поновимо изборе, па да добијемо и неких 60 одсто", поручио је Вучић.

Одговарајући на питања новинара, лидер СНС је рекао да су нам изборни закони добри, али да су упркос томе неки "на силу угурани" у парламент.

Добри су нам изборни закони, све је било добро, оценио је Вучић, коментаришући "како је могуће да имате 22 одсто гласова и четири листе у парламенту, то је један у стотину вероватноћа".

"А пошто су неки угурани уједињавањем и на силу, нећу да говорим на чију, није више ни важно, шта је био проблем - у томе што РИК није радио? Па, радио је вредније него икада, а ПИК ништа није радио, али се сви праве блесави", навео је Вучић.

Према његовим речима, важно је да је на поновљеним изборима народ показао каква је његова воља, а то, истакао је, "не можете да победите". 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво