Повереница: У кампањи исказати висок степен толеранције

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, поводом предстојеће предизборне кампање, позвала је све учеснике и учеснице у изборном процесу да искажу висок степен толеранције, посебно имајући у виду свест о тежини изговорених речи у јавном и медијском простору свих који претендују да буду носиоци било које јавне функције.

"Подсећам све актере предстојеће изборне кампање да морају поштовати Устав и законе и да у политичком говору не смеју прелазити законом прописане границе. То се, између осталог, односи и на одредбе Закона о забрани дискриминације које забрањују говор мржње, изазивање националне, верске и сваке друге нетрпељивости, као и увредљиво, узнемиравајуће и понижавајуће поступање", навела је Јанковићева.

Повереница је у саопштењу поручила да сви политичари и политичарке, без обзира на међусобно супротстављене ставове и реторику, током кампање морају да буду свесни најшире јавне сфере у којој делују.

"У демократском, толерантном и отвореном друштву, недопустиве су дискриминаторне, омаловажавајуће, шовинистичке, увредљиве и мизогине изјаве и поруке, као и ширење стереотипа и предрасуда према било којој мањинској групи", истакла је повереница за заштиту равноправности.

Због свих грађана и грађанки Србије, закључила је Јанковић, важно је да сви актери у политичком и јавном простору покажу уважавање, пристојно понашање и опхођење, као и спремност да се саслушају и прихвате друга и другачија мишљења и ставови.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво