Читај ми!

Коначни резултати за Београд

После поновљеног гласања на 16 бирачких места за одборнике Скупштине града Београда, број мандата које су странке освојиле 6. маја остао је исти. Проглашењем коначних резултата почиње да тече рок за конституисање градског парламента.

Градска изборна комисија (ГИК) саопштила је коначне резултате избора за одборнике Скупштине града Београда, према којима је и након јуче поновљеног гласања на 16 бирачких места број мандата које су странке освојиле на изборима 6. маја остао исти.

Према подацима ГИК-а, листа "Избор за бољи Београд - Драган Ђилас" освојила је укупно 35,15 одсто гласова, односно 50 мандата, док је листа "Покренимо Београд - Томислав Николић" освојила 25,66 одсто гласова, односно 37 мандата.

Коалиција СПС-ПУПС-ЈС освојила је 9,13 одсто гласова, односно 13 мандата, а ДСС 7,46 одсто и имаће 10 одборника у Скупштини града Београда.

Покрет "Преокрет", према коначним резулатима ГИК-а, освојио је 4,82 одсто гласова, што је 0,18 одсто више у односу на изборе 6. маја, када је освојио 4,64 одсто гласова и остаће без мандата. Одзив је био 54,18 одсто.

Како је рекао председник ГИК-а Иван Шебек, на изборима који су били поновљени на 16 бирачких места није било неправилности, а приговори су могући у року од 24 сата од учињене повреде.

Шебек је рекао и да ГИК има рок од 10 дана да додели мандате одборницима са листа које су прешле цензус, а расподела мандата обављаће се по редоследу на листама.

Проглашењем коначних резултата почиње да тече рок за конституисање градског парламента.

Конститутивна седница новог сазива Скупштине града Београда треба да буде сазвана у року од 15 дана од објављивања коначних резултата градских избора, с тим да се тај процес оконча у наредна два месеца.

Даном проглашења мандата новим посланицима, престају да важе мандати старим, а локални парламенти сматрају се конституисаним избором председника Скупштине и секретара.

Будући градоначелник главног града биће изабран из реда одборника, на предлог председника Скупштине града Београда, а мандат му је четири године.

Скупштина града Београда је највиши орган града који обавља основне функције града, а чини је 110 одборника, којима је мандат четири године и који се бирају на непосредним изборима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво