Улемек: Стан на Цераку купила СДБ

Бивши командант ЈСО Милорад Улемек изјавио на припремном рочишту за трајно одузмање имовине да му је стан на Цераку купила СДБ, новцем од Савезнe управе царина.

На припремном рочишту за трајно одузмање имовине, бивши командант Јединице за специјалне операције (ЈСО) Милорад Улемек изјавио је да му је стан у кући на Цераку купила Служба Државне безбедности (СДБ) 1998. године новцем од Савезне управе Царина (СУЦ).

Улемек је као сведоке за те тврдње предложио на главном рочишту 20. маја бившег директора СУЦ Михаља Кертеса и некадашњег заменика шефа СДБ Франка Симатовића, као и да суд прибави информацију од "Капитал банке" ко је уплатио новац на њен рачун, касније уплаћен "Станком" корпорацији за куповину спорног стана.

Кертес, који се налази на издржавању казне у пожаревачком затвору "Забела" требало би према Улемеку да посведочи да ли је СУЦ на предлог тадашњег шефа СДБ Јовице Станишића уплаћивала новчана средства СДБ

Симатовић који је Улемеку био надређени, требало би да каже како је његово стамбено питање решено.

Улемеков пуномоћник Слободан Миливојевић предложио је да, такође буду саслушани тадашњи Станишићеви заменици који су учествовали у реализацији куповине спорног стана, Раша Кандић и Милан Проданић.

Пуномоћник је суду приложио и оверене изјаве пет сведока, о чијем ће непосредном саслушању суд тек одлучити, јер, како је навео, писани докази о куповини стана су или уништени или склоњени, а нико не зна где.

Улемек је, судији Посебног одељења Вишег суда у Београду Велимиру Лазовићу који ће донети првостепену одлуку о захтеву тужилаштва за организовани криминал, навео да се овде ради о класичној 'да не кажем превари', али дезавуисању суда и српске јавности од стране тужилаштва'".

"Чињенично стање које је тужилаштво навело у захтеву је нетачно. Нетачна је информација да сам ја власник спорног стана јер то нисам дуги низ година, а сада треба да доказујем да сам га стекао на легалан начин. Тужилаштво овде не предлаже никакве доказе за своје тврдње већ наступа са позиције силе", рекао је Улемек не наводећи ко јесте власник стана.

Суд је у јуну 2009 донео решење о привременом одузимању дела Улемекове куће од око 178 квадратних метара који се сада налази у поседу Дирекције за управљање том имовином.

Тужилаштво за организовани криминал сада предлаже трајно одузимање тог дела пошто су правоснажно окончани сви поступци против њега.

Тужилаштво сматра да је Улемек некретнину купио новцем проистеклим из низа кривичних дела, највећим делом од откупа од отмица које је вршио "земунски клан".

Одбрана оспорила захтев тужилаштва

Улемекова одбрана у целости је оспорила захтев тужилаштва за трајно одузимање стана у кући у улици Илије Стојадиновића 87 на Цераку, тврдећи да су сва кривична дела за која је осуђен извршена после куповине спорног стана.

Спорни део куће привремено је одузет Улемеку пошто није успео да докаже законито порекло новца којим је купљен стан, односно његова вредност процењена на око 250.000 евра је у несразмери са приходима које је Улемек остваривао у време њене куповине.

Уколико суд у целости усвоји захтев Тужилаштва за организовани криминал и донесе одлуку о трајном одузимању имовине, Улемек ће имати право да у року од осам дана изјави жалбу Апелационом суду.

Уколико овај суд потврди првостепену одлуку Улемек ће трајно остати без свог дела куће.

Специјални суд је у јуну одлучио да други део куће која је била укњижена на Улемека у улици Илије Стојадиновића 87, остане у власништву његове супруге Александре Ивановић и њихово двоје деце, пошто је успела да докаже законито порекло новца.

Реч је о кући од укупно 600 квадратних метара са гаражом и локалом у Улици Илије Стојадиновића 87 на Цераку која је у целини процењена на око милион евра.

Захтев за трајно одузимање Улемекове некретнине, поднет је пошто су сви кривични поступци против њега правоснажно окончани, а он четири пута осуђен на казну од по 40 година затвора.

Правоснажно је осуђен на казну од 40 година затвора, за убиство премијера Ђинђића, у процесу против земунског клана, за убиство Ивана Стамболића и четвороструко убиство на Ибарској маистрали.

Бивши комадант "Црвених беретки" током лета ће бити премештен у специјални затвор у пожаревачкој "Забели" где ће провести наредних 35 година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара