Читај ми!

У Приштини припремили закон за уступање затвора Данској

Влада у Приштини усвојила је нацрт закона о потврђивању уговора са Данском о коришћењу Казнено-поправног завода у Гњилану за издржавање затворских казни данских држављана.

Одлуку да уступи коришћење затворских капацитета у Гњилану влада је донела на електронској седници, чиме‚ ће се, када буде коначно усвојена, омогућити ублажавање  притиска на казнено-поправни систем Данске и обезбедити одговарајући услови за затворенике те земље.

Министри правде споразум су потписали 26. априла 2022. у Приштини и 16. маја 2022. у Копенхагену.

У децембру 2021. потписано је писмо сагласности за трансфер 300 затвореника из Данске у Гњилане.

У априлу 2022. документ је претворен у Уговор, према којем је било предвиђено да се изврши трансфер затвореника почетком 2023.

Уговор са Данском предвиђен је на десет година. За употребу појединачних и заједничких ћелија, Данска ће властима у Приштини платити 200 милиона евра.

Од тог износа 30 милиона је планирано за обновљиве изворе енергије, док је остатак за инвестиције у Казнено-поправну службу.

Према Уговору, Данска неће слати затворенике осуђене за терористичка дела, за ратне злочине и затворенике са дијагнозом озбиљних менталних поремец́аја којима је потребна медицинска нега ван затвора.

Руководиоци и стражари у затвору у Гњилану биће из Данске и локалне поправне службе.

Власти у Данској су раније саопштиле да је њихов затворски капацитет попуњен 100 одсто, пошто је број затвореника порастао за скоро 20 одсто од 2015. године.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије