Кобна љубомора

Убиство и самоубиство Ксеније Пајчин и Филипа Каписоде један је од готово 100 убистава која су почињена због љубоморе, раскида везе или неузвраћене љубави.

У Србији, љубомора је најчешћи разлог за најтежи злочин. Од почетка прошле године  страдало 87 особа, што је 70 одсто свих убистава у Србији. Сваки други дан једна особа ангажује приватног детектива да провери партнера.

Последњи случај убиства и самоубиства само је један од примера до чега све може да доведе љубомора. Обично љубоморни мужеви и момци нападају жене и девојке.

Тако је пре три године лекар из Београда убио супругу, а потом извршио самоубиство скоком са зграде.

Свирепо убиство као резултат опсесије, посесивности и убеђења - ако није моја неће бити ничија, догодило се и у новембру 2008. године. На радном месту, медицинску сестру убио је бивши супруг.

Зоран Ђурђевић са Криминалистичко-полицијска академија навео је да је у оваквим ситуацијама мотивација заснована на емотивном конфликту.

"Са једне стране имамо љубав, а са друге одбаченост, љутњу, бес, а управо је насиље резултат афективне раздражљивости и недостатка инхибиторних механизама, којима особа може да контролише сопствено понашање. Оваква убиства нису планирана", рекао је Ђурђевић.

Трагедија може да се спречи

Према речима клиничког психолога Милана Костића, то су увек били, бар на нашем поднембљу случајеви који су имали своју предисторију, свој заплет и своје трагично финале, међутим, у свакој од тих етапа могло је нешто да се учини.

Код посесивне љубоморе, све почиње ситним пребацивањима. Оптужени партнер тешко налази аргументе како би доказао да је невин. Оправдања се не прихватају, а свако негирање само продубљује сумњу.

"Може да иде до физичких малтретирања, повреда, претњи. Најчешће претње које се изговарају су управо оне које исказују његов сопствени страх од тога да ће бити напуштен. Те претње су често праћене псовкама, увредама и бруталним испадима", истакао је Костић.

Од почетка прошле године због љубоморе, неузвраћене љубави и раскида, страдало је 87 особа, што је 70 одсто свих убистава у Србији.

Да је љубомора веома присутна код Срба показује податак да сваки други дан једна особа ангажује приватног детектива да провери њиховог партнера.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије