Трифуновић коначно слободан

Више тужилаштво у Београду одустало од оптужнице против генерала Влада Трифуновића. Тужилаштво оценило да су поступци Трифуновића и још четворице оптужених официра били изведени у крајњој нужди.

Генерал Владо Трифуновић и још четворица официра ЈНА, поступили су у крајњој нужди приликом повлачења из касарне у Вараждину 1991. године, оценило је Више јавно тужилаштво саопштавајући да је одустало од оптужнице.

Портпарол Републичког јавног тужилаштва Томо Зорић прецизирао је у изјави Танјугу да је став Тужилаштва да у радњама окривљених "нема елемената бића кривичног дела - подривање војне и одбрамбене моћи", с обзиром на то да су у конкретној ситуацији поступали у крајњој нужди.

"Примена института крајње нужде је правни основ за овакву одлуку тужилаштва и повлачење оптужнице против генерала Трифуновића, као и официра Радуски Сретена, Попов Берислава, Давидовић Владимира и Лукић Милоша", нагласио је Зорић.

"Веома ми је драго што је држава коначно решила да обави свој посао и да повуче оптужницу, обзиром да је она била неправедна према мени. Она није обухватала праву истину и чињенице, на којима је требала да буде заснована", изјавио је генерал Владо Трифуновић за РТС.

Оптужницу против Трифуновића и других подигло је Војно тужилаштво 30. јануара 1992. године због кривичног дела подривања војне и одбрамбене моћи.

Врховни суд Србије који је (31. децембра престао да постоји) укинуо је прошле године правоснажну пресуду којом је генерал Трифуновић био осуђен на седам година затвора и наложио ново суђење одлучујући по ванредном правном леку - захтеву за заштиту законитости који му је на предлог одбране поднело Републичко јавно тужилаштво.

Генерал Трифуновић, правоснажно је осуђен 1995. године на седам година затвора зато што се 1991. године, после вишедневне опсаде и оружаних сукоба са хрватским снагама, повукао са око 250 војника из касарне у Вараждину, спасивши њихове животе.

Потом је упућен на издржавање казне, али је годину дана касније аболиран (ослобођен извршења казне и пуштен из затвора) одлуком тадашњег председника СРЈ Зорана Лилића, али је пресуда против њега остала на снази.

Трифуновић је током деведесетих и у Хрватској осуђен на 15 година затвора због наводних ратних злочина - разарањем Вараждина.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије