Врховно јавно тужилаштво подноси захтев за заштиту законитости у случају убиства Славка Ћурувије

Поводом правоснажне пресуде Апелационог суда у Београду у случају убиства новинара Славка Ћурувије, Врховно јавно тужилаштво затражило је од надлежног суда да му достави списе предмета ради подношења захтева за заштиту законитости.

Врховно јавно тужилаштво (ВЈТ) саопштило је да се захтев за заштиту законитости као ванредни правни лек може поднети против правноснажне одлуке суда, због повреде закона.

ВЈТ је, поводом правоснажне пресуде Апелационог суда у Београду у случају убиства новинара Славка Ћурувије, затражило од надлежног суда да му достави списе предмета ради подношења захтева за заштиту законитости.

Према законским прописима, уколико буде поднет ванредни правни лек – захтев за заштиту законитости, Врховни суд не може да донесе одлуку на штету окривљених, односно да укине или преиначи правоснажну пресуду.

Врховни суд може само да евентуално констатује незаконитости уколико их утврди.

Апелациони суд је у петак објавио пресуду којом је правоснажно ослободио четворицу некадашњих припадника Државне безбедности оптужби за учешће у убиству новинара и власника листа Дневни телеграф и недељника Европљанин Славка Ћурувије 11. априла 1999. године.

Испред зграде суда данас је одржан протест, на којем су били представници свих релевантних новинарских удружења и асоцијација медија. 

Министарка правде Маја Поповић изјавила је да је дубоко разочарана ослобађајућом пресудом.

Славко Ћурувија је убијен 11. априла 1999. године током НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, у хаустору зграде у којој је становао у центру Београда. Убице су у Ћурувију с леђа испалиле 17 метака.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара